Visio over werken met één oog
avatar

werken met 1 oog

Werken met één (1) oog

Een tijdje terug nam ik deel aan een online workshop over ‘werken met 1 oog’ die was georganiseerd door vereniging Oog-in-oog waarvoor ik ooit al mijn Blindiaan-blogs schreef.

Tijdens deze online bijeenkomst vertelde een aantal arbeidsdeskundigen van Visio wat zij (kunnen) doen voor mensen die na het verlies van een oog weer terugkeren naar het werk. En meer in het algemeen legden ze uit wat werken met een oog voor effect heeft, bijvoorbeeld bij beeldschermwerk.

De presentatie zat vol praktische voorbeelden en tips en al gauw deelden leden hun vragen via de chat of direct in de meeting waardoor er een geanimeerd gesprek op gang kwam. Het werd zodoende een levendige online workshop die mij persoonlijk een aantal heel handige tips opleverde.

Visio en Bartiméus

Visio en Bartiméus zijn beide organisaties die er zijn er voor mensen in Nederland die slechtziend of blind zijn. Ze bieden informatie en advies, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs en wonen.

Waarom er twee van dezelfde soort organisaties zijn in Nederland, weet ik niet, ze werken beide landelijk, dus het lijken ook elkaars concurrenten. Helemaal logisch komt het mij niet over omdat beide helemaal vergelijkbaar lijken en beide overhead hebben, maar dit verhaal gaat niet over de achtergronden van dit soort onlogische organisatorische fenomenen, maar over een presentatie over ‘werken met 1 oog’ die door Visio werd gehouden eind oktober 2020.

Verstoord diepte-zien

Belangrijk is je goed te realiseren dat, hoezeer je ook gewend kan zijn geraakt aan het kijken met een oog, je diepte-zien definitief en voor altijd is verstoord. Als voorbeeld legden de Visio-dames uit wat zij hadden gedaan voor een automonteur en een verpleegster.

werken met 1 oog

Monteur

De monteur kon zijn werk volledig hervatten nadat het advies via Visio was gegeven aan zijn baas, de garagehouder, om voor betere verlichting te zorgen.

Een motorblok is donkergrijs en het zit zo weggestopt onder de motorkap, dat de monteur bepaalde onderdelen gewoonweg niet kon zien. Door twee sterke bouwlampen te plaatsen naast de auto die het motorblok bij wijze van spreken in een spotlicht zetten, kon hij zonder mankeren zijn werk weer oppakken.

Door het verbeterde licht kon hij beter onderscheid maken in voor en achter, met andere woorden in het diepte-zien.

Verpleegkundige

Het voorbeeld van de verpleegkundiger betrof het geven van injecties. Zij durfde dat niet meer nadat was gebleken dat ze het zo onhandig deed dat ze de mensen waarmee ze werkte pijn deed, ze werd daardoor paniekerig en meldde zich ziek. Visio leerde haar om haar andere hand erbij te gebruiken.

Door de huid van de patiënt met haar andere hand aan te raken, precies daar waar de injectienaald het lichaam van de patiënt moest ingaan, kon ze wél juist inschatten wanneer de naald precies op de huid stond.

Door ‘tast’ toe te voegen aan ‘zien’, verbeter je je eigen waarneming.

Water inschenken

Ongetwijfeld heeft iedereen die met 1 oog kijkt zoals ik, de ervaring dat het simpel inschenken van helder water of Spa rood nogal eens mis gaat, behalve als je het glas waar het vocht in moet met je andere hand vasthoudt, dan mis je nooit.

Beeldschermwerk

Voor het beeldschermwerk dat velen van ons in coronatijd bijna 100 procent van de werktijd doen, gaf Visio de volgende tips:

  • Laat een computerbril aanmeten als je veel achter een beeldscherm zit, door de speciale glaspreparatie raakt het ene oog dat al het werk moet doen, minder vermoeid.
  • Zorg voor goed licht op het werk dat je doet.
  • Werk niet met grote computerschermen, beter is een klein scherm te gebruiken, omdat je anders te veel heen en weer moet bewegen met je hoofd.
  • Je kunt heel eenvoudig de cursorbreedte vergroten, alsook de muisaanwijzer, hierdoor ‘vind’ je deze veel gemakkelijker op je scherm.

Grote muisaanwijzer en cursor

De laatste tips heb ik al tijdens de presentatie veranderd op mijn laptop: wat een verbetering! Mijn muisaanwijzer is nu groter en fel roze en de cursor is nu niet langer een heel smal streepje dat ik bijna niet kan zien, maar is een flinke balk.

Het instellen van deze voorzieningen is heel eenvoudig. Zoek linksonder in de zoekbalk onderaan het scherm op:

  • ‘instellingen’ en klik erop
  • klik dan op ‘apparaten’
  • daarna ‘muis’ en
  • vervolgens ‘muis en cursorinstellingen’
  • onder ‘verwante instellingen’ vind je ‘muis- en cursorinstellingen’ en ‘extra muisopties’.

Succes verzekerd, en als je het niet zelf kunt, vraag dan een familielid of bekende die wel handig is met computers om het voor je in te stellen.

werken met 1 oog

Zoals je hierboven ziet, heb ik de muisaanwijzer en cursor niet alleen vergroot, maar ook een kleurtje gegeven.

Dit is overigens óók handig voor iedereen die vaak zijn of haar scherm moeten delen en dingen moet aanwijzen, bijvoorbeeld tijdens een online presentatie. De medekijkers kunnen zo makkelijk zien wat je wilt aanwijzen.

Computerbril

Het was een genot om deze workshop te hebben gevolgd, niet alleen omdat het er levendig aan toe ging, maar ook omdat ik nadien enkele bruikbare tips rijker was.

En ik ben mijn voornemen om een computerbril aan te schaffen trouw geweest, want morgen is het zover: dan kan ik een nagelnieuwe beeldschermbril ophalen bij de opticien.

Ik ben benieuwd!

De hele presentatie van Visio tref je hieronder aan.

13 december 2020

 


Reacties

Visio over werken met één oog — 1 reactie

  1. Pingback: OMG, ik heb een lage rughernia! - runningrita lage rughernia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.