7 tips voor het vinden van een nieuwe baan
avatar

Gastblog voor Expand.nl

Onderstaand een blog dat ik schreef voor Expand.nl, een HR recruitmentbureau waarbij is sta ingeschreven.

De komende periode schrijf ik regelmatig blogs voor verschillende HR sites.

Gastblog 2:

7 tips voor het vinden van een nieuwe baan

personeel

De 80 procent regel

We zitten met zijn allen in een economische crisis die zijn weerga niet kent. Vermoedelijk kent iedereen zo langzamerhand wel een of meer mensen die gedwongen zijn naar ander werk om te zien. Als mensen weten dat je in het HR werkveld werkzaam bent, komen gesprekken verdacht makkelijk op de terloops gestelde vraag: ‘heb jij nog tips hoe ik een nieuwe baan kan vinden?’

Mijn antwoord is even helder als simpel: 80 procent van de mensen richt zich op het vinden van vacatures, al dan niet online, en tegelijk is het zo dat 80 procent van de mensen werk vindt via netwerken.

Eenvoudigweg kun je stellen dat de meeste mensen hun energie niet goed richten; ze doen de verkeerde dingen en organiseren daarmee afwijzingen in plaats van zich te richten op het ophalen van positieve ervaringen en zodoende het pad omhoog te bewandelen naar het verwezenlijken van hun persoonlijke doel.

In dit blog geef ik een aantal tips hoe je het vinden naar een nieuwe baan kunt aanpakken. Er zijn veel mensen die, als ze werkloos worden, iets voor zichzelf willen beginnen. Over hoe je voor jezelf begint, schrijf ik een andere keer.

Tip 1: Neem de tijd die nodig is voor jouw Kübler-Ross-curve

Elisabeth Kübler-Ross was een Zwitsers-Amerikaans psychiater. Ze werd beroemd om haar pionierswerk rond stervensbegeleiding en de verschillende fasen van rouwverwerking. Ze achterhaalde en beschreef rouwverwerking in vijf stadia, met name – en in deze volgorde – ontkenning, woede, onderhandelen, neerslachtigheid en uiteindelijk aanvaarding.

RouwCurveHet plaatje maakt onweerlegbaar duidelijk via welke fasen rouwverwerking loopt. Je baan kwijtraken is een echt verlies, de rouwverwerking daarvan is voor iedereen verschillend.Voor de meeste mensen geldt dat de vijf fasen in meer of mindere mate langskomen.

Als je nog boos of verdrietig bent is dat niet de beste tijd om gesprekken te gaan voeren over een nieuwe baan. Mensen voelen meestal heel goed aan dat je niet in je kracht zit. Ontkennen dat er iets aan de hand is, is de slechtst denkbare raadgever. Juist door stil te staan bij wat je achter je laat, kun je verder.

Tip 2: Update je CV en laat een recruiter of headhunter er commentaar op geven

Dit klinkt even makkelijk als het is. Je CV updaten betekent tegenwoordig dat je óók je online aanwezigheid vermeld en een samenvatting geeft van het type persoon dat je bent. Over de vraag wel of geen foto kan ik kort zijn: als je online makkelijk vindbaar bent, kies dan voor één ava, met een zakelijke uistraling, op alle platforms en gebruik die ava ook in je CV. Als je online niet makkelijk vindbaar bent, hetgeen heel simpel te controleren is door je eigen naam te googlen, zorg er dan als de wiedeweerga voor dat je wél makkelijk vindbaar wordt. Word actief op Social Media, Linkedin voorop. Wel of niet een foto is daarmee wat mij betreft een achterhaalde vraag.

Je kent vast zelf iemand die werkt als recruiter, intercedent, HR adviseur of headhunter en als dat niet zo is, kijk in je netwerk of jij iemand kent die wél zo iemand kent. Deze mensen zien beroepshalve heel veel CV’s en kunnen je tips geven ter verbetering van je CV. Wees dankbaar voor de tips en voer ze door voor zover ze passen bij jou als persoon. Het is jouw CV dus een beetje eigenwijsheid over opbouw en inhoud kan geen kwaad.

Tip 3: Analyseer wat jouw gouden werkperioden waren

find jobAls je terugkijkt naar je studie- en/of werkloopbaan zijn er vast goede en minder goede perioden geweest.

Bepaal voor jezelf wat voor jou de ‘perioden met een gouden randje’ waren of zijn. Probeer daarna te analyseren welke factoren van invloed waren op jouw succes.

Richt je vervolgens op het vinden van jouw goud! Probeer je nieuwe functie zo concreet mogelijk te benoemen. Gericht zoeken leidt tot een grotere succeskans dan met een schot hagel op een vaag doel schieten.

Tip 4: Zorg voor financiële duidelijkheid

Om te kunnen bepalen hoe lang jouw tocht naar het vinden van nieuw werk kan duren, is het noodzakelijk dat je een scherp beeld krijgt van je financiële mogelijkheden en onmogelijkheden. Doe dit niet in je eentje maar doe het samen met je partner of als je alleen bent, betrek er een goede vriend of vriendin bij. Bekijk samen aan welke knoppen je kunt draaien om uitgaven te beperken en kijk op basis van datgene wat binnenkomt, uitkering en/of een afkoopsom, wat wel en niet kan. Zo schep je voor jezelf duidelijkheid in wat voor jou de maximale periode is dat het niet erg is dat je nog niets hebt gevonden. Dit geeft rust!

Tip 5: Periodiseer de zoektocht naar een nieuwe baan

job-searchJe kunt vervolgens, nadat je jouw financiële mogelijkheden helder hebt gemaakt, een meertrapsraket maken in het proces van werk vinden.

Trap 1 is de allermooiste baan die je je kunt voorstellen, je bepaalt daarbij tegelijkertijd hoeveel tijd je jezelf gunt die te vinden.

Trap 2 is een goede tweede keuze. enzovoorts.

Maak het niet te ingewikkeld dus probeer er maximaal 4 trappen in aan te brengen. Wees ondertussen flexibel, dus als jouw tweede trap begint per 1 februari volgend jaar maar je krijgt nu een aanbod dat daarin past, ga erop in. Je kunt namelijk áltijd door blijven zoeken naar jouw gouden pot onder aan de regenboog. Niemand verbiedt je het doorzoeken naar je droombaan.

Tip 6: Schrijf je in bij relevante recruitmentbureaus

Wat relevante recruitmentbureaus zijn, is voor iedere professie verschillend. Dit kan om een uitzendorganisatie gaan, of een online vacaturedienst, maar ook om gespecialiseerde recruitmentbureaus tot en met ‘high profile’ headhunters. Door andere mensen te vragen welke bureaus zij zouden inschakelen kom je er vrij makkelijk achter welke bureaus voor jou relevant zijn. Ook via Linkedin zie je ‘vanzelf’ welke bureaus actief zijn in voor jou aantrekkelijke vacaturemarkt. Probeer op gesprek te komen zodat het bureau niet alleen je CV van papier kent, maar ook jou als persoon. Als je een mailtje ontvangt met de standaardzin ‘we hebben uw gegevens opgenomen in onze database’, is dat direct reden telefonisch contact te zoeken en alsnog te proberen een kennismakingsgesprek te krijgen of desnoods een telefonische intake.

Tip 7: Netwerken, netwerken en nog eens netwerken

De meeste mensen vinden nieuw werk vi -via. Het benutten en uitbouwen van je netwerk is heel belangrijk. Als je op gesprek kunt nog voordat een vrijgekomen of nieuwe functie een vacature is geworden, maak je de meeste kans de gelukkige te worden.

link-netwerkNetwerken kan online maar de netwerken waar je in dit verband echt wat aan hebt bevinden zich in de fysieke wereld.

Dit betekent dat je gesprekken voert en daarna nog meer gesprekken en die leiden als vanzelf tot nog meer gesprekken. Bijkomend voordeel is dat je keer op keer kunt oefenen in het vertellen over hoezeer jij degene bent die brengt wat nodig is.

De meeste mensen vinden het heel moeilijk om zichzelf te verkopen, maar helaas, om een nieuwe baan te  bemachtigen moet je dit toch echt doen.

Door veel gesprekken te voeren raak je ervaren in het aanbieden van je eigen kracht. Als gesprekken goed gaan, hou je als vanzelf geloof in de goede afloop.

Makkelijk praten

Misschien denk je, die dame heeft makkelijk praten, die heeft een mooie vooropleiding, zit in het HR werk en kent het klappen van de zweep. Dat is allemaal waar, maar vind je nog steeds dat het voor mij makkelijk praten is als je zou weten dat ik 54 jaar ben, werkloos wordt per 1 januari 2014, ervaring heb in verschillende branches maar vooral in branches die het moeilijk hebben of hadden (banken, rijksoverheid, ICT en dagbladuitgeverij) en graag eens zou willen switchen naar de zorg of een gemeente?

Ik ga aldus mijn eigen tips heel snel opvolgen, want geloof het of niet, ik ging nadat ik had gehoord dat mijn functie vervalt, precies doen wat iedereen fout doet; ik ging als een kip zonder kop op zoek naar vacatures, via vacaturesites, op Linkedin en in de krant. Vervolgens ging ik heel veel tijd steken in het schrijven van een goede brief en kreeg al snel nul op het rekest; de eerste afwijzingen waren in korte tijd binnen. Goede stuurlui staan aan wal en die uitdrukking maakte ik meer dan waar.

Dit blog schreef ik niet alleen voor jou, maar ook voor mezelf.

Birds-on-wire-edit

Mijn 7 tips nog eens op een rijtje:

  1. Neem de tijd die nodig is voor jouw Kübler-Ross-curve
  2. Update je CV en laat een recruiter, headhunter er commentaar op geven
  3. Analyseer wat jouw gouden werkperioden waren
  4. Zorg voor financiële duidelijkheid
  5. Periodiseer de zoektocht naar een nieuwe baan
  6. Schrijf je in bij relevante recruitmentbureaus
  7. Netwerken, netwerken en nog eens netwerken.

Het originele blog

De link naar het originele blog op Expand.nl is hieronder ingesloten. Je kunt onder en rechts scrollen en je kunt ook doorklikken naar de site. Er kwamen een aantal leuke reacties op.

7 november 2013

 


Reacties

7 tips voor het vinden van een nieuwe baan — 1 reactie

  1. Ik merk dat ik het best moeilijk vind om mezelf goed neer te zetten. Ben nu op zoek naar een leuke vacature voor werkvoorbereider in de bouwsector, en zal je tips ter harte nemen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.