Scharrel, Twarrel en Kwarrel
Ik heb drie kinderen. Ze heten niet Kwik, Kwek en Kwak, maar ze zitten wel in de fase van de scharrel, twarrel en kwarrel. Of eigenlijk meer in de fase van de prela, rela en rexla.
Als ‘ouder-van’ toeteren mijn oren ervan.
Relatie
In mijn twintiger jaren, die plaats hadden in de vorige eeuw, had je een relatie of je had geen relatie.
Lekker duidelijk.
In een relatie moest destijds alles kunnen, maar dat was meer theorie dan praktijk. Toen ik ooit eens de praktische daad bij het theoretische woord voegde, zei mijn relatie alleen maar: ‘Daar is de deur!’, en had ik het nakijken. Eeuwige spijt viel mij ten deel, maar dat is een heel ander verhaal, daar ga ik nu niet verder op in.
Verkering
Vóór mijn tijd had je verkering, was je verloofd en daarna getrouwd.
Later werd aan dit rijtje gescheiden toegevoegd. En even makkelijk werd er weer getrouwd en gescheiden en getrouwd en…. Kortom, de seriële monogamie was geboren. Toch best duidelijk, maar ja, wel allemaal mee-eters.
Terug naar het nu.
Regelen
In het milieu van mijn kinderen is het allemaal een stuk ingewikkelder. Het begint met het regelen van iemand. Dat is niet dat je iets aan het organiseren bent, zoals ik op mijn werk altijd de Meet & Eat Update regel. Nee, als je regelt met iemand dan ben je aan het zoenen, en dat kan ook best een stukje verder gaan dan alleen zoenen.
Dus de vraag: ‘Heb je nog wat geregeld?’, gaat niet over of je er nog aan hebt gedacht brood en melk in huis te halen, maar gaat over een andere persoon en of je daar nog wat mee hebt staan flikflooien.
Scharrel
Als je al een paar keer met dezelfde persoon hebt geregeld, kom je in het stadium van de scharrel. Dan zie je elkaar eens in de paar weken, is er seks en af en toe een goed gesprek, maar verliefd ben je niet en je kunt gemakkelijk verschillende scharrels naast elkaar hebben.
Als ouder-van hoef je geen bezoek te verwachten van de scharrel(s) van je kind. Zo serieus is het allemaal niet.
Twarrel
Als je niet weet of je door wilt gaan met een scharrel, wordt het vanzelf een twarrel. Een twarrel is een scharrel waarover je twijfelt. Het is het stadium van ‘het kan vriezen, het kan dooien’.
Met de kennis van een heel leven achter mij, zou ik mijn kinderen willen toeschreeuwen: ‘Als het een twarrel is, kun je er beter meteen mee stoppen, dat wordt nooit wat’.
Kwarrel
Een scharrel kan natuurlijk ook de andere kant op bewegen, dan wordt het een kwarrel. Dat is een kwalitatieve scharrel. Daar heb je niet alleen seks mee, maar ook goede gesprekken. Je vindt elkaar echt leuk, maar je bent nog niet verliefd.
Althans, volgens de definitie.
Ik betwijfel of de kwarrel altijd zonder verliefdheid is, maar ik heb er natuurlijk geen verstand van, met mijn belegen relatie-ervaring uit de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw.
Goed, we zijn op het niveau van de kwarrel. Ook een kwarrel verschijnt nog niet ten tonele in het ouderlijke huis.
Als een kwarrel uiteindelijk niet goed gaat, wordt het helaas een twarrel. Maar de zonnige kant van de kwarrel is dat het kan overgaan in een prela.
Prela
Een prela is het stadium dat je nog net geen relatie hebt, maar het wel erg leuk hebt met elkaar. In een prela ben je wel verliefd. Dat maakt de seks leuker en de goede gesprekken volgen elkaar in sneltempo op.
In de prela-fase ben je als ouder-van nog altijd buiten beeld. Héél misschien word je op de hoogte gebracht van het bestaan van de prela, maar het kan ook zo maar zo zijn dat kennismaken met de prela aan jouw ouderlijke neus voorbij gaat.
Als ouder-van kom je er eigenlijk pas echt bij van pas als het een rela is.
Rela
Als ik het college ‘modern relatiejargon’ goed heb begrepen, is een rela eigenlijk hetzelfde als de verkering van vroeger.
Er is exclusiviteit, er is verliefdheid, er is seks, hoewel, dat was er vroeger misschien nog niet, althans in de tijd van mijn ouders, maar in mijn eigen tijd was die er al wel, zo oud ben ik nou ook weer niet.
In een rela bouw je aan een toekomst samen.
Rexla
Als er dan onderweg toch ergens wat misgaat kom je in de rexla. Je rela wordt een ex. Dat is zo simpel als het maar zijn kan.
Het bevreemdende is echter dat als het wél goed gaat, dan gaat de huidige jeugd weer verloven, met een ring en een feestje.
Echt waar.
Ik heb allemaal jonge collega’s en een heel aanzienlijk deel verlooft zich. Na de verloving volgt de bruiloft en dat is dan een bruiloft met alles erop en eraan.
Burgerlijk
Daar deed mijn generatie dan weer totaal niet aan. Trouwen was burgerlijk en vrouw-onderdrukkend en verloven was geldweggooierij, dat vonden wij helemaal een achterlijke traditie. En destijds vonden wij dit met velen.
Wij hebben aardig wat vrienden die nooit zijn getrouwd en toch al oneindig lang bij elkaar zijn. Toch zijn er ook best veel vrienden uiteindelijk getrouwd.
En raad eens wat? Ik ook. En ik ben er blij mee. Nog steeds. Ik ben niks anders dan een burgervrouwtje.
Scharrel, twarrel, kwarrel
Laten we hopen dat al het gescharrel, getwarrel en gekwarrel van mijn eigen Kwik, Kwek en Kwak tot mooie prela’s en rela’s leidt en tot weinig rexla’s.
8 februari 2020