12 januari – hoera, een januarikind!
avatar

aapje januari

December

De maand december is gezellig. Eerst Sinterklaas met zonder Zwarte Piet. Dan allerlei feestjes en eindejaarsborrels en daarna kerstvakantie met daarin de kerstboom, veel vrije dagen en eindeloze jaaroverzichten in kranten en op TV en natuurlijk de onvermijdelijke Top 2000.

Het is laat licht en vroeg donker, maar met alle decemberglitters erbij is december toch vooral razendsnel voorbij.

Januari

Opeens is het Nieuwjaar en voor je er erg in hebt, heb je een eindeloos lange, saaie januarimaand voor de boeg. Er is geen maand in het jaar die zo verfoeilijk saai is als januari.

kerstspullenTot en met 1996

Althans, dat was voor mij zo tot en met 1996.

Om de maand nog een beetje draaglijk te maken, liet ik jarenlang de kerstboom staan tot in februari.

In 1997 kwam daar voor eeuwig verandering in. Vanaf dat jaar is januari helemaal zo saai niet meer.

Zondag 12 januari 1997

Op deze mooie datum werd onze jongste zoon geboren. Hij was bedoeld voor 8 januari, maar hij bleef lekker een paar dagen zitten om zijn hele leven lang een echt zondagskind te kunnen zijn.

Om 10:25 uur werd hij geboren, na 36 uur weeën. Dat klinkt ernstig en dat was het ook. Vooral omdat ze waren begonnen op donderdag 8 januari en doorgingen tot dik over de helft van 9 januari. Maar daarna stopte het geboortegeweld en draaide de wereld zich nog een paar keer om, zoals ook de baby in mijn buik.

De vroedvrouw reageerde laconiek: ‘U heeft een tweeling gehad mevrouw, dan wil de baarmoeder weleens moeilijk op gang komen’.

‘Had u dat niet eerder kunnen zeggen?’

Lang, dun en lekker

Om een lang verhaal kort te maken, op 12 januari kwam deze zoon uiteindelijk ter wereld. Hij was meteen zo lang dat maatje 56 niet paste. Babymaat 62 slobberde om hem heen, maar zijn benen kon hij tenminste strekken.

Deze baby was lang, dun en lekker. Zijn lengte zat bij het consultatiebureau op het 90e percentiel en zijn gewicht op het 10e. Zo is het altijd gebleven, tot op de dag van vandaag.

Bevallingsverlof in de winter

De meeste geplande baby’s komen in de maanden april en mei, want: ‘Dan heb je zo fijn in de lente bevallingsverlof’.

Onze derde kwam op zijn eigen tijd en dat werd midden in de winter. Ik had wel een beetje met mezelf te doen dat ik opnieuw geen verlof had in de lente of de zomer.

Al snel kwam ik er achter dat ‘ieder nadeel ze voordeel heb’: wij hebben voor eeuwig een feestje te vieren in januari. Wat een heerlijkheid!

Hoera, een januarikind!

Maes en ikIn plaats van een maand die zich eindeloos in zijn saaiheid en donkerte voortsleept, is er ieder jaar opnieuw in januari iets om naar uit te kijken: de 12e januari als onze jongste zijn verjaardag viert.

Bijkomend voordeel is dat de kerstboom sinds 1997 bij ons thuis keurig is opgeruimd tegen de tijd dat het de 12e is.

Ik kan het iedereen aanbevelen:  krijg een januarikind!

Dat van ons wordt vandaag 18.

 ~~~~~~

12 januari 2015


Reacties

12 januari – hoera, een januarikind! — 13 reacties

 1. Leuk verhaal over jou en zoon Maes. Leuke jongen met een mooie lengte en modieuze moeder met modern grijs haar.
  Bij de Sint dacht ik nog even dat het zou gaan om de Sint als zzp’er. Misschien moeten we daar toch naar toe. Al dat personeel geeft toch uiteindelijk alleen maar zorgen. Dat blijkt ook ieder jaar weer uit het Sinterklaasjournaal.
  Ben blij overigens dat ik geen Sint ben behoudens in de vrijetijd.

  • Die had ik er niet bewust ingelegd: Sinterklaas ZZP (zonder Zwarte Piet). Maar dank voor de tip Dolf! Komt eind van dit jaar misschien nog van pas. 😛

 2. Rita,

  Ik herken het helemaal, ik heb 2 januarikids, en mijn januari maand is nooit saai want verjaardagen zijn er om te vieren, onze kerstzooi gaat altijd op 1 januari al weg zodat we ons voor kunnen bereiden op 7 januari. Toen werd mijn zoon Tijn 18 jaar en moest er natuurlijk uitgebreid gefeest worden.

  hahahahaha

  ciaociao elske

 3. Gefeliciteerd met je volwassen zoon! En leuke blog hoor om te lezen als januari kind. Over 2 dg word ik 40 maar heb stiekem toch altijd wel een beetje moeite gehad met jarig zijn in januari….De kater maand zeg maar, na alle december festiviteiten. Maar dit jaar ga ik het uitgebreid vieren, ik ben zelfs afgelopen zaterdag al begonnen!
  En ach, met 2 kinderen die in november zijn geboren en een lief die een dag na mij een jaartje ouder wordt, zijn we wel gewend aan winterverjaardagen!
  Fijn feestje nog!

 4. Leuke blogpost, Rita. En zo herkenbaar. 😉 Wellicht dachten mijn ouders ook dat ze van die saaie januarimaand af wilden, want ook ik ben in januari geboren.
  Van harte gefeliciteerd met je zoon!

 5. Hoi Rita, alsnog gefeliciteerd met Maes! Alhoewel ik meteen een rekenprobleempje heb: als Maes van 1996 is, dan is hij toch gisteren 19 geworden? Mijn oudste is van 14 januari 1980 en wordt dus morgen 35. Dan ben je oud hoor, als je kind 35 wordt. Ik ben wel jong begonnen, 24 was ik. Dan valt het nog een beetje mee….. Onze Thomas vond het zelf ook al snel erg leuk om jarig te zijn (in welke maand dan ook……), vooral omdat hij dol was op taart. Hij verraste iedereen door zich op zijn 2de al gestaag door een hele taartpunt heen te werken, waar de meeste peuters het na 3 hapjes voor gezien hielden. Het is goed gekomen, ruim een jaar geleden liep hij de marathon van NY in 3 uur 20 minuten. Ik weet eigenlijk niet of hij toen taart heeft gegeten.

 6. Pingback: Cadeaudagen van het leven zelf - runningrita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.