Weesfietsen in Utrecht
avatar

Fietsenstalling Grotestadsproblematiek

De grote stad heeft zo haar eigen problemen. Daklozen, drugsverslaafden, jeugdbendes, kleine en grote criminaliteit en, je zou het bijna vergeten, weesfietsen. In onze buurt is onlangs de eerste opruimactie voor weesfietsen gestart. In de brievenbus lag op goede dag een schrijven van de gemeente Utrecht. Maar liefst twee hele A4’tjes vol geschreven over de volgende boodschap:

Alle fietsen worden op zekere dag voorzien van een label. Als dit label er 28 dagen later nog aan zit, is de fiets een weesfiets. De gemeente haalt deze fietsen na deze periode op. De eigenaar heeft nog 14 dagen om de fiets op te halen, daarna wordt hij verkocht.

In exact 50 woorden is hiermee de hele inhoud van het ambtelijk schrijven van die twee A4’s over weesfietsen in Utrecht samengevat.

Hierna put ik uitsluitend uit het originele wijkbericht.

‘Wat is een weesfiets?’

weesfiets1‘Een weesfiets is een fiets die in de openbare ruimte gestald staat en al langere tijd niet meer is gebruikt. Anders dan bij fietswrakken, kan er op een weesfiets nog prima gefietst worden.

Weesfietsen houden maandenlang plaatsen bezet die hard nodig zijn voor fietsen die wél gebruikt worden. Als die plaatsen bezet zijn, zetten mensen hun fiets op plekken waar dat overlast of gevaar kan veroorzaken voor bewoners, ondernemers en bezoekers.

Door het weghalen van weesfietsen komen er weer fietsparkeerplaatsen vrij. Bovendien komen er op deze manier minder fietswrakken in de wijk.’

‘Maximaal 28 dagen stallen’

‘Sinds april dit jaar mag een fiets niet langer dan 28 dagen achterelkaar ongebruikt in de openbare ruimte gestald staan. Deze regel is ingesteld om te voorkomen dat de stad vol komt te staan met achtergelaten fietsen.’

‘Fietswrakken en weesfietsen’

fietswrak‘In het verleden werden bij fietswrakkenacties alleen oude kapotte fietsen gelabeld en twee weken later weggehaald. Nu, bij de weesfietsenactie, krijgen alle fietsen een label. Ook fietsen die er goed uitzien krijgen een label en worden weggehaald als het label er na 28 dagen nog aan hangt. Dankzij de weesfietsenactie komen er minder fietswrakken in de wijk en daarmee ook meer ruimte om fietsen te stallen.’

‘Weesfietsenactie’

weesfiets3‘Begin november start de eerste opruimactie van weesfietsen. Vanaf dan krijgen alle fietsen in de openbare ruimte een label. Op het label staat aangegeven dat het verboden is om een fiets langer dan 28 dagen aaneengesloten te stallen en dat de fiets na 28 dagen verwijderd wordt. Als u uw fiets gewoon gebruikt, haal dan het label van uw fiets af. Uw fiets wordt dan niet verwijderd. Vier weken nadat de fietsen zijn gelabeld, verwijdert de gemeente alle fietsen waar dan nog een label aanhangt. Dit zijn zowel goede fietsen als fietswrakken. De verwijderde fietsen gaan naar het Gemeentelijk Fietsendepot waar ze nog twee weken worden bewaard. Hier kan de eigenaar zijn of haar fiets nog ophalen. Hierna verkoopt de gemeente de fietsen.’

‘Ook mooie fietsen krijgen een label en worden weggehaald als het label niet wordt weggehaald.’

Met name deze laatste zin is van ongekend hoog poëtisch niveau. Hij staat in het wijkbericht dan ook in grote rode letters zodat deze zin de aandacht krijgt die hij verdient!

Wat leren wij hiervan?

handboekweesfietsen1. Kleuters

U wist het nog niet, maar in Utrecht wonen alleen kleuters waardoor de gemeente er niet onderuit komt op haar hurken te gaan zitten als ze het woord richt tot haar burgers.

2. Projectleider hondenpoep

Enige jaren geleden kregen wij een wijkbericht dat was ondertekend door de gemeentelijke projectleider hondenpoep. Vermoedelijk is deze talentvolle projectleider nu gepromoveerd tot projectleider weesfietsen.

3. Ondernemende gemeente

Utrecht is alleszins een moderne, ondernemende gemeente. De weesfietsenactie heeft als verborgen doel de gemeentelijke kas te spekken, waarom anders zou de gemeente deze hele actie ondernemen? Natuurlijk om de onteigende weesfietsen te kunnen verkopen!

weesfiets225 november 2013

Hier tref je de link naar het originele wijkbericht aan.


Reacties

Weesfietsen in Utrecht — 7 reacties

  1. Beste Rita,
    Ik weet niet precies wat je met deze blog beoogt, maar ik wil er wel op reageren.
    Ik rij n.l in een rolstoel of in een scootmobiel en ik heb een bloedhekel aan zwerffietsen en weesfietsen en alle andere slordig neergesmeten fietsen. Zelfs bij mijn voordeur en tegen mijn woonkeukenraam worden die neergezet, zodat ik niet meer naar mijn auto kan of door het raam naar buiten kan kijken. En bij de bushalte op de hoek moet mijn begeleider eerst fietsen verplaatsen zodat ik er langs kan.
    Ditzelfde ongemak treft ook mensen met een rollator en moeders met een kinderwagen.
    Wat mij betreft mag de gemeente slecht geparkeerde fietsen reeds de volgende dag verwijderen en gratis uitdelen of te koop aanbieden. Overigens komen ze geen fietsen weghalen al bel je op met het verzoek.

    • Dag Carry-Ann,

      Ik schreef het blog niet om te ageren tegen de actie zelf, maar vanwege de taal in het wijkbericht. Dat is, door het taalgebruik, pure humor voor mij en dat heb ik geprobeerd te delen.

      Over de actie zelf kan ik heel kort zijn; die is prima. Door uw reactie realiseer ik me dat de last van al die oude en vreemd geparkeerde fietsen groter is dan ik me bewust was. Dank daarvoor!

      Hartelijke groet,
      Rita

  2. Prima blog tot aan de “wat leren wij hiervan” .. Toen dacht ik huh?? Heb terug gescrolled of ik ergens overheen had gelezen!
    Lees hierboven waarom je de blog had geschreven, helaas haal ik dat niet uit je tekst verder. Dus prima onderwerp en ja goed dat men dit doet. Je irritatie over de tekst snap ik niet direct…

    • Ik was niet geïrriteerd over de tekst, moest er juist hardop om lachen. De formuleringen werkten op mijn lachspieren en dát probeerde ik op mijn manier over te brengen.

  3. Ik vind het een slap stukje zonder veel onderbouwing. Ten eerste bevat de tekst van de gemeente veel meer informatie over achtergrond en start van de actie.
    Daarnaast denk ik dat je het begripsniveau van de gemiddelde burger overschat.
    Het is minstens zo stom om het geadresseerde publiek niet te beschouwen als kleuter. Het niet melden van achtergrond, tijdsplanning en het benadrukken van het verschil tussen fietswrakken en weesfietsen is ook niet echt overbodig.
    Verder is de suggestie dat de gemeente deze acties primair houdt om geld mee te verdienen niet onderbouwd.
    Kortom: een slap, slecht onderbouwd stukje waarin royaal spijkers op laag water gezocht worden.
    Wij als lezer hebben namelijk geen enkele kennis van de projectleider hondenpoep, waardoor puntje 2 volkomen uit de lucht komt vallen. Als een dergelijk punt al onder de kop ‘wat leren wij hiervan’ hoort (over je lezers als kleuters behandelen gesproken).

  4. Helemaal leuk Rita. Vooral als je het originele wijkbericht leest. Hier wordt wel 2 of 3 keer herhaald dat op 4 november de actie start.

    Nu kan het prettig zijn als iets in “jip-en-janneke-taal” is geschreven maar dit is toch meer “pip-en-woezel-taal”.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.