In Zwolle staat een flat…
avatar

Zwolle_Hogenkampsweg_straatnaambord

Gisteravond

460px-Zwolle_Hogenkampsweg_Het_Gezin_1964_Henk_KrijgerGisteravond, na een bezoek aan mijn schoonvader en zijn lief, liep ik met mijn eigen lief naar een bushalte in Zwolle. Daar aangekomen bleken we 22 hele minuten te moeten wachten. Het concept ‘wachten’ is niet aan ons besteed dus wij besloten door te lopen naar de volgende bushalte. Daar gearriveerd bleven er nog steeds 11 minuten over.

“We lopen door”, zeiden wij ferm. Vlak voor de volgende bushalte stond een beeld met daaromheen fladderende verfomfaaide lappen stof.

Het beeld staat schuin tegenover de ouderenflat waar mijn schoonvader tegenwoordig woont, aan de Hogenkampsweg. Het was mij nog niet eerder opgevallen.

Miljoenste woning

“Dat is het beeld voor de miljoenste naoorlogse woning”, vertelde mijn man, “het is een van die flats. Ik ben nog bij de onthulling geweest. Koningin Juliana kwam de flat openen”.

Koningin Juliana in Zwolle1962

Op 8 november 1962, ruim 51 jaar geleden, heeft Koningin Juliana deze miljoenste naoorlogse woning vereerd met een bezoek.

Ik stel me mijn lief voor hoe hij daar als 10-jarige met zijn bloempotkapsel heeft gestaan, omhoog kijkend naar De Koningin en de Belangrijke Mannen naast haar. 

Met een klein beetje fantasie zie jij hem ook staan, samen met zijn broertjes, zus en ouders. Een gewoon Zwols gezin in de veilige jaren zestig, wonend in een van de eerder opgeleverde flats.

Flats zoals ze door heel Nederland in alle steden te vinden zijn. Meestal driehoog aan een portiek met zes woningen. Flats die we nu oncomfortabel vinden, omdat ze koud zijn, klein en gehorig. Maar toen betekende iedere flat de vrijheid van een eigen woning en het welkome einde aan het inwonen bij (schoon)ouders.

Radiofragment

Op zoek naar wat informatie over het beeld dat is gemaakt door Henk Krijger, stuit ik op een radiofragment dat is uitgezonden ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de miljoenste woning, op 8 november 2012. Bijna precies een jaar geleden.

En passant pik ik van deze kleine geschiedenis nog mee, dat ik, sinds mijn schoonvader aan de Hogenkampsweg woont, zijn adres verkeerd heb geschreven, namelijk zonder ‘n’ en met een ‘e’: Hogekampseweg.

Ben ik weer heel wat wijzer na gisteravond!

Zwolle_Dieze_Hogenkampsweg

1 december 2013

 


Reacties

In Zwolle staat een flat… — 4 reacties

  1. Een verhaal met een glimlach. we staan niet eens meer stil bij de 1 miljoenste internet of facebook aansluiting… bijzondere tijden idd.

    charles

  2. We hadden elkaar nog tegen kunnen komen, want wij waren stom toevallig óók in Zwolle (voor het eerst van ons leven) ter ere van het nieuwe Van der Valkhotel langs de A28. Heerlijk geslapen daar, net wakker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.