Grijs is het nieuwe rood
avatar

Kleurenpalet

Rita jongAls vrouw kun je alle haarkleuren kiezen die je wilt. Grofweg kun je kiezen uit licht, donker of rood.

Bij mij thuis heet dat blondgedeerd, verzorgd en recalcitrant.  Waarom en hoezo? Onze oudste zoon vroeg ooit, lang geleden, aan zijn oma: ‘oma, waarom ben jij blondgedeerd?’ Sinds die tijd heet heel licht tot geel haar bij ons blondgedeerd. Zoals ook het onderdeel dressuur in de paardensport hier in huis ‘borduren met paarden’ heet. Dezelfde zoon was daar verantwoordelijk voor.

Om nog even op oma terug te komen, zij was niet blondgedeerd, maar wit.

Donker haar noemen wij verzorgd, want, let maar eens op, vrouwen met donker haar zien er vaak helemaal tip-top uit. Let wel, het gaat hier om de geverfde vrouwenvariant. Rood haar vat ik in de categorie recalcitrant, want: niet blond en niet donker. Dus niet gewoon en middle-of-the-road maar afwijkend.

Eigen haarkleur

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor je eigen natuurlijke haarkleur. Dan zegt de kleur helemaal niets over verzorgd of recalcitrant, dan kun je het verder niet helpen. Bij de niet-ververs komt een nieuwe categorie tevoorschijn: donkerblond. Dat is de nette kappersvariant van melkboerenhondenhaar. Geen boter en geen vis. Net niks eigenlijk. Deze kleur wordt veel weggemoffeld onder blond, donker of rood uit een potje.

Gekleurde haartooi

Rita roodIn het verleden heb ik alle kleuren van de regenboog uitgeprobeerd. Reden: mijn eigen dertien-in-een-dozijnkleur, precies ja, donkerblond.

Blond werd door de zon strogeel, wat geen succes was en mijn haar vond de chemische trukendoos ook niet fijn, uit protest werd het piekig en dood. Heel donker haar maakte van mij een heroïnehoertje, zo moe, mat en afgetobd zag ik er uit.

En dan was er rood, dat stond niet alleen leuk, het was ook lekker goedkoop, want dat kon ik zelf doen, met henna. Lekker van die vieze groene smurrie in je haar, drie kwartier laten intrekken en daarna nog twee dagen die vieze hennastank in je neus. Je moest er wel iets voor over hebben. Alles voor het verbloemen van dat net-niksige donkerblond.

Grijzend

Tegen de tijd dat ik 44 was, doken de eerste grijze haren op. De dag dat mijn vader plotseling stierf bezorgde mij mijn eerste volledig witte pluk haar, precies midden in mijn pony. Het is vreemd wat een shock doet met je. Het leek een boodschap van gene zijde. Een half jaar tevoren had ik nog eens een donkere tooi geprobeerd. Geen succes als je het mij vraagt.

familie feest ellen kleinerNiet grijzend maar grijs

Deze winter is mijn grijzende haar verschoten van kleur. Nu ben ik grijs. Gratis gekregen.

‘Wat dapper dat je het niet verft’, hoor ik regelmatig of ‘het staat je goed’, wat ik toch een twijfelachtig compliment vind, alsof het verbazing wekt dat dat zo is. Sommigen zelfs, vinden dat ik een statement maak. Pardon? Door mijn haar niet te verven?

Grijs moet weggemoffeld

grijsDe norm voor vrouwen vanaf 40 jaar is dat je je haar verft, zoveel is duidelijk. Grijs moet weggemoffeld. Je wordt er oud van, het is minder verzorgd en het staat niet sexy. Tenminste dat hoor ik nogal eens van andere, wel vervende vrouwen. De vraag is of dat laatste nog mijn grootste zorg moet zijn, maar dat terzijde.

Van mannen hoor ik er niet veel over overigens. Ik denk eerlijk gezegd dat velen het niet eens opmerken. Die hebben andere dingen aan hun hoofd. Kaal worden bijvoorbeeld 😛

Mijn kapper probeert het iedere keer weer: ‘Weet je zeker dat…’

‘Ja, ik weet het zeker. Alleen knippen.’

Optelsom

Alles bij elkaar opgeteld lijkt het erop dat grijs het nieuwe rood is, namelijk recalcitrant. Dat is mooi. Ik hou daar wel van.

In werkelijkheid ben ik gewoon lui, is het goedkoop en griezel ik van uitgroei.

Want over niet-sexy gesproken, zo’n vrijwel witte band uitgroei in een al te donker kapsel of een te hel blondgedeerde pruik bij een rimpelig gezicht, dat is pas onsexy!

Mijn oproep aan vrouwen is simpel: geniet van grijs!

Ava juni 201420 juli 2014


Reacties

Grijs is het nieuwe rood — 7 reacties

  1. Rita, mooi verhaal, gaaf zeg dat je hier voor kiest, ik ben nog niet zo ver maar ik ben dan ook nog lang geen 50, pas volgend jaar mei. Je verhaal sluit helemaal aan op een nieuw bedrijf dat ik momenteel aan het bouwen ben.
    Wat ik nu wel weet is dat ik dat niet meer alleen ga doen, ik ga samenwerken, is veel leuker!
    Mocht je interesse hebben om mee te doen, nog even geduld graag, ik laat het je weten.

    Ciaociao elske

  2. Haha, is me dát lachen! Blondgedeerd, borduren met paarden….. Maar tóén werd het serieus: haren verven. Tja, wie doet ut niet? Wie durft het niét te doen?! Jij dus, jij durft het wel niet te doen. En inderdaad: het staat je prachtig. Je coupe is mooi, je koppie vrolijk, de kleur is grijs. Nog net geen 50 tinten, maar ik tel er zo al 3. Drie tinten grijs. Wie wil dat niet?! Houwen zo

  3. Ha Rita, dat is een héél herkenbaar verhaal. Ik ben van zwart naar rood naar blond geweest. Ik ben gestopt na de “sneue” uitgroei. Toen was ik grijs en hoe bestaat het ik ben nu weer min of meer blond.

  4. Whauw ! Rita is looking good ! Ikzelf heb een vriendin die sinds haar 16e al grijs is/was, nu (op haar 35e) HEEL bewust gekozen voor haar “originele” kleur, en verbazingwekkend wat voor ’n haardos ze er aan “over heeft gehouden” , pure wijsheid, sch*t aan alle vooroordelen, en een stuk gezonder haar ! Al die kleurstoffen en toestanden veranderen NIETS aan wie je bent, maar laten je conformeren aan wat “maatschappelijk gewenst” is. Grijs is mooi, Grijs is Wijs, Grijs is “fuck you”, Grijs is helemaal geweldig ! Grijs is goed. En NIET omdat ikzelf ook (hier en daar) naar de grijze kant toe neig. Ik ben (nogal) ongeduldig een HELE grijze “harses” te hebben. Het staat (jou ook) geweldig, en is een bikkelhard statement ! MOOI !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.