Varkenshartklep – kort verhaal
avatar

Een kort verhaal

blauwe zonnestraal

Deze week had ik een bijzondere ervaring. Een loopvriend liet weten dat zijn vriendin met spoed moest worden geopereerd en een nieuwe hartklep zou krijgen. Hij is deze hele zomer lang bezig aan een lange voettocht door de Italiaanse Alpen en is ervoor teruggevlogen.

Gisteren is Y. geopereerd. De operatie is geslaagd.

In een mail verwoordde hij het volgende: ‘De nieuwe klep is van bio-logische oorsprong; of het van een rund of varken is, weet ik niet, maar dat zal later blijken’. 😉

Ik antwoordde hem, vannacht, aan het begin van deze nieuwe dag:

‘Je bericht raakt me. Je liefde spat ervan af. De hartklep is van een varken. Een varkenshart lijkt sterk op dat van mensen. Ik weet dat omdat mijn vader, werkende aan de TU/e, lange jaren onderzoek heeft gedaan aan de voorwaarden, technisch en medisch, om implantatie van een varkenshartklep in een mensenlichaam ooit mogelijk te maken.

Geef Y. een kus als je haar ziet en vertel haar dit verhaal. Mijn vader is nu ruim tien jaar dood en was daarvoor tien jaar met pensioen dus zijn onderzoek is van de jaren ’80, begin jaren ’90. Bij elkaar zeker 25 jaar geleden.

Wat bijzonder dat ik dit nu weet. Wat zou hij trots zijn en ook dankbaar, zoals ik me op dit moment ook voel.’

Ik kon het niet helpen, de tranen stroomden langs mijn gezicht. Het was midden in de nacht en ik voelde me wonderlijk gelukkig.

Zonnestraal

Soms gebeurt het dat je, onverhoeds, rechtstreeks door een zonnestraal wordt geraakt.

Gisteren gebeurde mij dat.

waterval

25 juli 2014

 


Reacties

Varkenshartklep – kort verhaal — 4 reacties

    • Nee, eerst even bijkomen en afwachten hoe Y. herstelt. Daarna in principe wel weer verder met zijn voettocht. Morgen is hij in het bos.

  1. Mooi in velerlei opzicht.
    Veel plezier in het bos. Volgende week zaterdag ben ik er ook (weer)….

    • Dank Charles! Ik ga vanaf nu een aantal weken met vakantie dus de bosreünie wordt ergens tegen het eind van augustus vermoedelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.