Brief van de dag: betalen voor het bos oneerlijk
avatar

Brief van de dag

Vorig weekend berichtte het AD/Utrechts Nieuwsblad over het plan van Stichting Het Utrechts Landschap om regelmatige bezoekers van het Panbos te laten betalen voor hun bosbezoek: Groepsactiviteit in het bos? Dat wordt betalen.

Ik vind dit geen goed idee en schreef een ingezonden brief naar het AD/UN. Mijn brief is geplaatst en is in de krant van vandaag ‘brief van de dag’.

Leuk en eervol.

En volledig terecht. Het is een onzalig plan.

Mijn brief

Stichting Het Utrechts Landschap heeft het plan gelanceerd regelmatige gebruikers van het Zeister Panbos entreegeld te laten betalen. Betalen voor bosbezoek, dat staat gevoelsmatig haaks op waar een bos voor hoort te staan: rust en ontspanning voor iedere bosbezoeker.

Een bos is er, zoals er wegen zijn en spoorlijnen. De economische aspecten ervan, zoals de kosten voor aanleg en onderhoud, die beide niet gratis zijn, horen te zijn afgedekt door de belasting wie wij allemaal opbrengen. Wij hébben al betaald voor het bos.

Het voelt oneerlijk om dubbel te moeten betalen.

Nu is het de vraag of dat zo is. Krijgt een club als Het Utrechts Landschap subsidie van overheidswege? Volgens haar eigen site wel. In het beleidsplan 2018-2023 staat: “De activiteiten van Utrechts Landschap worden mogelijk gemaakt door drie financiële inkomstenstromen: overheidsbijdragen, eigen inkomsten en vrijwillige bijdragen van fondsen, particulieren en bedrijven”.

In het beleidsplan staat niets over verplichte bijdragen door bosgebruikers en helaas is het onmogelijk om openbare informatie te vinden over de financiën van de Stichting. Hoe hard heeft zij betalende bosgebruikers nodig, bovenop de inkomsten die er al zijn?

De stichting zou haar eigen discussie helpen door inzage te geven in de financiële noodzaak om geld op te moeten halen bij bosgebruikers.

Die helderheid verschaft zij niet.

Uit hetzelfde beleidsplan: “De aankoop van park vliegbasis Soesterberg kostte in 2017 in één keer € 4,7 miljoen”. Dit geeft de indruk dat deze club voldoende financiële armslag heeft en het meevalt met de financiële noodzaak om extra gelden binnen te krijgen.

Betalen voor het bos; het is een onsympathieke maatregel van een stichting die ons aller sympathie juist goed kan gebruiken.

Rita Verduin, Panbosbezoeker

Ingekort

Hieronder het krantenbericht. Mijn oorspronkelijke brief is met een paar zinnen ingekort.

Het zij de krant vergeven.

Brief van de dag

23 maart 2019


Reacties

Brief van de dag: betalen voor het bos oneerlijk — 5 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.