Gratis loopbaanadvies voor 45+’ers
avatar

Gratis loopbaanadvies
Copyright Julien Douvier

Loopbaanadvies

Zo’n twee maanden geleden stuitte ik op een bericht op LinkedIn dat mijn aandacht trok: ‘gratis loopbaanadvies voor 45+’ers’ stond er.

Ik kan niet zeggen welke van de drie woorden de meeste aandacht trok.

Gratis.

Loopbaanadvies.

Of 45+.

Misschien was het de combinatie van alle drie. Het kon niet anders, dit moest wat voor mij zijn.

OnzeCoach

Via de site van OnzeCoach.nl was ik er snel achter dat ik precies binnen de doelgroep-criteria val.

Ik werk meer dan 12 uur per week, ben ouder dan 45 jaar, ben niet zodanig ziek dat ik niet meer kan werken en ik val niet onder een ontslag- of reorganisatieregeling.

Ik val zodoende precies in de doelgroep die de overheid voor ogen had toen zij de subsidieregeling ‘Ontwikkeladvies Vijfenveertigplussers’ ontwierp.

Vervolgens was het even wat heen en weer klikken om documenten te downloaden, me digitaal in te schrijven en online een coach uit te zoeken.Gratis loopbaanadvies

Coach in Utrecht

Ik koos iemand uit Utrecht, op fietsafstand van mijn huis en werk. Haar introductietekst sprak me aan. Haar naam? Ity Hardy.

Telefonisch meldde ik me bij Ity en sprak haar voicemail in. Nog dezelfde middag werd ik teruggebeld en had ik een afspraak.

Twee afspraken

Het gratis loopbaanadvies bestaat uit twee gesprekken van ieder twee uur. Het eerste gesprek is verkennend, met na een half uur een checkvraag van Ity of ik wel met haar door wilde gaan?

Ja hoor, prima.

Aan het eind van het eerste gesprek was duidelijk dat ik nog wat wil voor ik tussen de geraniums verdwijn. Ik dacht drie jaar geleden dat ik in mijn huidige baan mijn pensioen zou gaan halen, maar nee, er moet nog wat.

Als je nog zeker vijf jaar voor de boeg hebt zoals ik, mag de weg naar de werkhorizon nog wat vraagtekens bevatten. Een uitgestippeld pad mag dan duidelijk zijn, het is ook een beetje saai en weinig uitdagend. Althans, voor mij werkt dat zo.

Naast behoefte aan een nieuwe horizon, bleek ik ook meteen een hele serie ‘beren op de weg’ te kunnen benoemen. Daar moest ik in de tijd tussen gesprek 1 en 2 maar eens op kauwen.

Huiswerk

Mijn huiswerk bestond uit nadenken over de scenario’s die ik voor ogen heb, plus beschrijven welke ‘ja-maars’ ik kan bedenken en dat allemaal uit te werken op papier.

Voor aan mijn huiswerk te beginnen, ben ik eerst een mooie lay-out gaan uitzoeken via ‘zoeken in duizenden online sjablonen’ die te voorschijn komen als je in MS Word een nieuw document opent en klikt op ‘zoeken’.

Ik houd van inhoud, maar het moet er wel lekker uitzien. Een mooi sjabloon maakt dat je beter schrijft. Heus waar, het werkt echt zo! Een mooi sjabloon doet wonderen voor je inspiratie.

Geleid door mijn uitgekozen sjabloon, was in binnen twee uur klaar met het uitwerken van de anti-geraniums-scenario’s en alle ja-maars erbij.

Tweede gesprek

In het tweede gesprek zijn mijn scenario’s besproken en rolde er als vanzelf een soort actielijstje uit. Dat ben ik nu aan het afwerken. Ook zijn de ‘beren’ helder.

Het resultaat is een handzaam actielijstje.

Ik ben nu bezig mijn actielijstje na te lopen, voer hier en daar gesprekken en zoek uit wat ik mezelf beloofd heb uit te zoeken. Ondertussen heb ik ook mijn cv geüpdatet naar millennium-tijden: hooguit twee pagina’s en in een kekke vormgeving. Deze keer heb ik een cv-sjabloon gevonden via googlen op ‘online cv formats’.

Dit kind wil nog wat en dat gaat gebeuren. Linksom of rechtsom, volgend jaar om deze tijd doe ik iets heel anders. Hopelijk kan dat bij FRISS, en mocht dat niet het geval zijn, dan komt er vast en zeker iets nieuws voor in de plaats.

En jij?

Ik zou zeggen: maak gebruik van dit gratis loopbaanadvies. Het kan nog, de subsidiepot is nog niet leeg.

Gratis loopbaanadvies

17 maart 2019


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.