Als corona getallen mensen worden
avatar

corona getallen

Corona getallen

De corona crisis volgen wij aan de hand van corona getallen: het aantal besmettingen per locatie, per land of per 100.000 personen. Het aantal tests dat wordt uitgevoerd en de internationale vergelijkingen daarvan. Het aantal opgenomen mensen op Intensive Care Units en het aantal doden dat schrikbarend oploopt.

Allemaal getallen.

Die zakelijk, droog en afstandelijk zijn.

Het zijn tenslotte maar getallen.

Wat nu als een getal een mens wordt?

Vriend

Zoals de vriend van mijn ouders waarmee zij vele jaren op vakantie gingen. Met zijn vieren deden ze mee aan talloze fiets-vierdaagsen, ieder stel met het eigen caravannetje. Ook combineerden ze vaak hun lange vakanties tot een langdurig samenzijn.

Ik heb mijn moeder huilend aan de telefoon als ze zegt: ‘Nu ben ik de enige van ons vier die nog over is’.

Een hard gelag, erg oud worden is niet alleen voor de fysiek sterken, je moet er ook mentaal sterk voor zijn. Al die verliezen die je leidt brengen je uit balans en probeer maar eens in balans te blijven als je iedere keer omver kiepert.

De vriend stierf aan het coronavirus. Hij was al zo slecht dat hij de Intensive Care niet eens heeft gehaald.

Wat nu als er nog een mens bij de getallen komt?

Man

De man van een vriendin stierf deze week aan het coronavirus. Hij was ook oud, daar niet van, maar dan nog, je zult maar afscheid moeten nemen in deze tijd.

Je bent moederziel alleen in je doodstrijd en misschien ben je er niet eens echt bij vanwege de morfine.

Voor de achterblijvers is er geen afleggen, geen opbaren, de overledene moet meteen in de koeling vanwege de besmettelijkheid die nog 48 uur aanhoudt. Daarna het minimale afscheid, wat zal dat allemaal moeilijk zijn. En op de koop toe mag, nee moet, je veertien dagen in zelfquarantaine.

Mijmeringen

Ik kan alleen maar werkloos toekijken en hopen dat mijn mijmeringen een beetje aankomen, daar in het zuiden, bij mijn moeder en hier vlakbij, bij mijn vriendin.

Houd moed, of zoals het in het Engels wordt genoemd: take heart!

corona getallen

29 maart 2020

 

 


Reacties

Als corona getallen mensen worden — 2 reacties

 1. Het gaat nu hard.
  Ikzelf heb klassieke griepverschijnselen (bottenpijn, lichte verhoging).
  Totdat het bericht kwam dat mijn moeder positief was getest op Corona.
  Gegeven het feit dat ik haar afgelopen 2 weken intensief heb verzorgd, kan mijn griepje maar zo Corona gerelateerd zijn.
  Daarmee komen de gepubliceerde Corona cijfers wel in ander perspectief. Waarschijnlijk hebben veel meer mensen net als ik lichte ziekteverschijnselen, maar zijn ze niet getest en dus staan ze niet geregistreerd.
  Maar de impact op de (overigens top) ouderenzorg is immens.

  • Dat is zo, een vriendin van mij werkt in de ouderenzorg in Eindhoven, in wat daar het ‘uitbraak team’ heet, zij ervaart het als heftig (en werkt er al jaren en jaren).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.