Blindiaan (18) – Dwaaloog
avatar

Vervolg op column Blindiaan voor Vereniging Oog-in-oog

Dit Blindiaan-blog is vers geschreven.

Dwaaloog

Functieverlies

Ondertussen ben ik ruim twee jaar verder. Een periode die begon met angst en verlies, daarna een lange tijd die zich kenmerkte door een heel medisch circus waar ik doorheen dwaalde en dat na heel vervelende complicaties nu in rustiger vaarwater is gekomen.

Het is maar goed dat je aan het begin niet weet wat er allemaal nog volgt, je zou er acuut depressief van worden.

Naast de hele medische toestand waarmee ik werd geconfronteerd, was er het mentale stuk van het accepteren van het verlies van het zicht in een oog, wat de medische wereld gortdroog ‘functieverlies’ noemt, terwijl het natuurlijk veel meer is dan dat.

Uiterlijk

Je verliest niet alleen je oog, je verliest ook je uiterlijk. Niet alles natuurlijk, maar juist ógen, die zijn zo belangrijk in het contact met anderen. Mijn blinde oog is veranderd. De pupil werkt nog wel, maar reageert sloom, de iris ziet er doffer uit. De ziel is uit het dode oog.

Het beste werkt het om daar gewoon niet over na te denken. Gelukkig lukt dat heel best.

Totdat andere mensen zich ermee bemoeien.

In het begin: ‘Ik zie iets aan je, maar ik weet niet wat.’

Na een paar maanden: ‘Heb je iets aan je ogen ofzo?’

Nu: ‘Eerst zag ik het niet, maar nu zie je het meteen.’

Waarvoor dank. Lomp-zijn is ook een kunst.

Dialoog over een dwaaloog

Ik bracht het ter sprake bij de oogarts. Ik ben niet blind, ik zie zelf ook best dat het blinde oog er raar uit ziet en dat het soms zijn eigen gang gaat.

‘U heeft een dwaaloog, waarschijnlijk vooral als u moe bent. En het onderooglid gaat steeds meer hangen waardoor het lijkt alsof het oog groter is. De spieren verslappen omdat het oog minder actief meebeweegt in het gezicht.’

O ja, op die fiets.

Een dwaaloog.

Dwaa-loog

Het ligt natuurlijk aan mij, maar ik lees: dwaa-loog. Ik ben zelf pycho-loog en om mij heen leven nogal wat andere logen, je kunt het zien als een regelrechte beroepsdeformatie. Je hebt naast de pscho-loog, een socio-loog, antropo-loog, crimino-loog en nu voerde ik een dia-loog over een dwaa-loog.

Mijn dwaa-loog en ik. Een apart stel.

Wordt vervolgd…

dwaaloog

30 september 2017


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.