Blindiaan (14) – Complicaties
avatar

Vervolg column Blindiaan voor Vereniging Oog-in-oog

complicaties ooginfarct

Pijn

Ik dacht dat ik de oogperikelen achter me kon laten en mijn leventje als blindiaan opgewekt verder kon leven. Ik zag over het hoofd dat er zoiets bestaat als complicaties en pijn en opnieuw een abonnement op ziekenhuisbezoeken.

Uit het niets kreeg ik heftige pijn in mijn blinde oog. Het was een felle, stekende pijn die doortrok naar mijn voorhoofd. Het oog zelf was rood-dooraderd.

Een bekende met complicaties bij een ooginfarct

Ik bezocht de huisartsenpost die avond. De medische woordenwisseling die volgde met een oogarts op afstand had een eigen dynamiek: ‘Ik heb hier een patiënt die bekend is met een ooginfarct met een dubbele vaatafsluiting. Zij is ook bekend met hoge bloeddruk en zij is bekend bij uw vaatspecialisten.’

Jazeker, ik ben zo bekend. Een lokale bekende. Dat ben ik.

Eerlijk is eerlijk, deze huisarts was vriendelijk en medelevend. Veel medelevender dan mijn eigen nieuwe huisarts. Ik heb niet het idee dat die bekend is met mij.

Glaucoom

Ik ging met een forse pijnstiller, een pijnkiller, oogdruppels en een voorlopige diagnose naar huis. Ik kreeg een papier mee getiteld: ‘oogdruppels bij glaucoom’.

De volgende dag volgde een spoedbezoek aan de oogarts. Deze keek eens goed, en toen nog eens. Er bleek een bloeding ín de oogbol te zijn als gevolg van woekering van nieuw-vaten.

Nieuw-vaten

Nieuw-vaten zijn slecht van kwaliteit waardoor ze bloed lekken. Het zijn heel hygiënische bloedingen want je morst niets. Wel wordt het wit van de oogbol langzamerhand roze van de adertjes. Het ziet eruit alsof ik heel lang en heel hard heb gehuild. Uit één oog.

Vanaf nu ben ik bekend met één huilend oog, dat pijn doet bovendien.

Lieverkoekjes

Het is een flinke domper. Ik dacht begonnen te zijn aan een nieuw levenshoofdstuk. Weliswaar als blindiaan, maar dan toch als blindiaan met een aardige dosis levenslust.

Liever was ik niet bekend geraakt met complicaties.

Maar lieverkoekjes worden niet gebakken, daarmee ben ik -mijns ondanks- zeer bekend.

Wordt vervolgd…

complicaties ooginfarct

1 april 2017


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.