Gewenste intimiteiten: de hobby van HR!
avatar

Lousewies

Blog 3 door Lousewies Pels

gewenste intimiteiten

Hobby

HR wordt van heel wat hobby’s beschuldigd. Beoordelen: ‘de hobby van HR, aanpassingen in kostenregelingen: ‘HR heeft een nieuwe hobby’. Afspiegelen bij krimpoperaties: ’typisch zo’n hobby van HR’. Ik heb heel wat hobby’s gehad volgens het lijnmanagement. Waar ik ze niet snel over hoorde, is wat naar mijn idee de échte hobby is van HR: gewenste intimiteiten op het werk.

De oeroude vraag: ‘wie doet het met wie en waarom?’, is nog steeds even populair als dertig jaar geleden. Grappig genoeg, en ook gelukkig maar, weten wij HR-mensen van de hoed en de rand en zijn er altijd wel ‘gevallen’ van intieme relaties op het werk die algemeen bekend zijn. Of in ieder geval dan toch bij HR.

Genoeglijk

Wat hebben wij een genoeglijk vak.

‘Weet je wie het ook met elkaar doen?’

‘Nee, echt waar? Zij ook al?’

‘En wist je dat die en die ook…?’

‘Ja, kom op zeg, dat weet de hele verdieping. Laatst zijn ze betrapt…’

En dan volgt in willekeurige volgorde: in de parkeergarage, in het fietsenhok, op het keukenblok, of als het buiten de werkdeur gebeurt: ‘in restaurant X-Y-Z’ of ze kwamen met rode konen midden op de dag uit hotel A-B-C’. Er is altijd wel een collega of ex-collega die tot de ontdekking komt dat er wel heel vaak op hetzelfde moment naar het toilet wordt gegaan, of dat ‘een stukje lopen’ verdacht lang gaat duren door de maanden heen.

Casus

In een van mijn banen, ik spreek nu van de vorige eeuw, was ik werkzaam als HR-adviseur op een afdeling waar ik er na verloop van tijd achter kwam dat alle medewerkers van de afdeling, uitgezonderd een jonge mannelijke collega en ikzelf, het met iemand deed op het werk. Niet gelogen. Iedereen!

Ik kwam daar op een aparte manier achter. Wij hadden maandelijks werkoverleg waarbij we in een carré zaten. Ik was een keer vroeg en ging op de hoek zitten schuin tegenover de voorzitter. Een collega kwam even later binnen en maande mij een andere plek uit te kiezen.

‘Daar zit Bas altijd.’

‘Wat krijgen we nou, hebben we hier vaste plekken?’

‘Neen, maar Bas zit altijd op de ene hoek en Suzanne zit precies aan de andere kant op de hoek. Dan zien en horen ze elkaar zo min mogelijk.’

‘Waarom is dat, als ik vragen mag?’

‘Weet je dat niet? Dat is een publiek geheim. Bas en Suzanne hebben een relatie gehad. Suzanne is uiteindelijk gescheiden voor Bas, maar Bas is na veel gedoe toch bij zijn vrouw gebleven. Heel pijnlijk. Nu kan Suzanne er niet meer tegen Bas tegen te komen op het werk.’

Mijn oprechte verbazing gold vooral het gegeven dat Bas, in wie ik een oudere en saaie man-in-pak zag, in staat was gebleken een relatie op het werk te krijgen. Sterker nog, er moest vrijwillige seks bij te pas zijn gekomen. Met Bas! Wat een idee.

Ik leerde ervan dat iedereen het met iedereen kan doen. Als je je ogen er maar voor opent.

Een hobby geboren

De week na dit gedenkwaardige werkoverleg waarin ik natuurlijk voortdurend heb opgelet of Bas en Suzanne nog enige blijk gaven iets meer te zijn dan collega’s, vertelde ik aan de mannelijke collega waarmee ik op de kamer zat, dat ik volledig verrast was door het nieuws dat Bas en Suzanne het met elkaar deden in een gezamenlijk verleden.

‘Je weet nog niet de helft’, antwoordde hij.

Vervolgens ben ik volledig ingelicht in het fenomeen wie-doet-het-met-wie van onze eigen afdeling. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het in sommige gevallen inmiddels ook ‘deed’ moest zijn. Er werd heus nog wel gewerkt. Sterker nog, gewenste intimiteiten worden volledig onderschat in het ‘met plezier naar je werk gaan’.

Van alle tijden

Sinds deze interessante middag ben ik erop gaan letten en na alle jaren in het HR-vak mag ik me specialist noemen in het spotten van gevallen ik-vind-jou-leuk-wat-vind-jij-van-mij. Het grappige is dat het overal voorkomt; profit, non-profit, krimpende organisaties, groeiende organisaties. Het is van alle tijden en plekken.

Het is een interessante hobby en als je er met het lijnmanagement over in gesprek gaat, is het opvallend hoe graag ze willen meedenken en meepraten. Ineens heb je een gedeelde hobby en dat is ook wel eens fijn.

Gewenste intimiteiten, ze kunnen niet vaak genoeg worden besproken!

~~~~~~

23 november 2014 – Oorspronkelijke publicatie 17 juli 2014


Reacties

Gewenste intimiteiten: de hobby van HR! — 1 reactie

  1. Pingback: Ongewenste intimiteiten en Zwarte Piets failliet - runningrita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.