Het is zover: ik ben een bedrijf!
avatar

Writersblock

WolkjeHet was stil de laatste weken op mijn blog. Sommige trouwe lezers informeerden al voorzichtig of ik in een writersblock terecht was gekomen.

Neen. In het geheel niet. Ik heb juist veel geschreven. Te beginnen met een ondernemingsplan en daarna een portfolio, gevolgd door een operationeel plan om te eindigen met mijn eerste heuse offerte. Die nog niet af is, maar wel halverwege.

Partner worden

Ik heb in de maanden maart en april heel serieus onderzocht of ik als partner in een start-up wilde en kon stappen. De boys van Perflectie stonden er open voor, maar na een week of twee ook in praktische zin met hen te zijn opgetrokken, heb ik me teruggetrokken.

Perflectie was, hoe leuk en vernieuwend ook, niet ‘mijn ding’.

Mijn ding

Wat is dan wel ‘mijn ding’? Ik vraag het u af.

Ik houd van het HR-vak met een extra warm hart voor leren en ontwikkelen, geniet van het opzetten van nieuwe dingen, werk graag samen, ben goed bestand tegen deadlines en lever op wat ik afspreek. Ik heb nog nooit in een organisatie gewerkt waar het primaire proces me tegenstond. Aangezien mijn ervaring loopt van de financiële wereld via de ICT-wereld en de sociale zekerheid naar het gevangeniswezen om vooralsnog te eindigen in de media, kun je makkelijk concluderen dat ik eigenlijk overal kan werken, als ik ‘mijn ding’ maar kan doen.

Mijn ding is: voor mensen met mensen door mensen. Niet te hoogdravend, wel genuanceerd, oplossingsgericht, verrassend en uitgaand van zelfregie.

Niet in dienst, dan uit dienst

In maart ben ik gaan nadenken over een vervolg als zelfstandig professional. Ik heb de nodige stappen gezet richting UWV omdat ik het wel netjes wilde doen in relatie tot de WW. De regeling die er bestaat voor mensen die voor zichzelf willen beginnen, is alleszins de moeite waard. Ik raad iedereen aan in een vergelijkbare situatie om zich op te geven voor de voorlichting die het UWV daarover geeft.

De verplichte stappen daarna heb ik allemaal netjes gezet. Dit resulteerde op 6 mei in een formele toestemming van het UWV om de volgende zes maanden met behoud van 70% WW te mogen starten als ZZP’er. Alles wat ik verdien als ZZP’er mag ik vanaf nu houden, en aan het einde van de komende zesmaands periode moet ik mezelf kunnen bedruipen.

Allemaal nummers

Op 12 mei was het allemaal geregeld. Ik stond ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en had een Handelsregisternummer (KvK nummer ZZP). De Belastingdienst heeft mijn BTW-nummer bepaald en ik heb die dag een zakelijke rekening geopend.

Drie nieuwe nummers in mijn leven, die door mijn hersens linea recta naar mijn lange termijn geheugen zijn getransporteerd, want vanaf uur één ken ik ze uit mijn hoofd.

Daarna kon ik keihard van de daken schreeuwen: ‘Ik ben een bedrijf!’

In het echt juichte ik héél zacht, maar wel diezelfde middag, want ik heb meteen de eerste facturen zitten fabrieken en digitaal verstuurd.

Ik hoorde vandaag dat digitale facturen als pdf moeten worden verstuurd dus mijn eerste beginnersfout had ik meteen op de eerste dag te pakken. 😉

Naam

Het is een bedrijfje en we noemen haar:

Logo blauw

Ik ben beschikbaar voor interim HR(D) werk en ga daarnaast een mooi aanbod bouwen op gebied van Social HR, vooral gefocust op groeiende techno-bedrijven. Ik mag ze wel, die bèta’s, en ik schrijf gelukkig heel wat beter dan zij. 😀

Digitale présence

Mijn digitale aanwezigheid laat nog even op zich wachten. Ik heb  de domeinnaam geregistreerd en ik heb via Petra Blankwaard, die ik van Twitter ken, in Just Hosting een nieuwe host voor de site, ex-collega van Wegener Ruud de Groot ontwerpt als DesiGnRoot een logo, een beeldmerk en de opzet van de site (dat wordt effe anders dan de hier getoonde plaatjes).

Ik verwacht ergens tegen het eind van juni de zaak te hebben geschreven en ingericht. Dat wordt een champagnemomentje.

Boekhouding

Je moet als ondernemer je eigen sterktes en zwaktes in de gaten hebben. Mijn zwakte is zonder twijfel mijn administratieve capaciteiten, of eigenlijk meer discipline. Ik heb daarom besloten om de administratie van meet af aan te outsourcen.

Een mede-hardloper (hij een factor drie fanatieker en sneller dan ik) en vroegere collega van ING, Rien van der Wilt, is tegenwoordig eigenaar van administratiekantoor Online4MKB.

‘Samen met Liesbeth Kroos’, zoals hij aanvulde.

‘Wie is Liesbeth Kroos’ vroeg ik, het leek alsof ik haar moest kennen.

‘Dat is mijn dochter.’

Factureren, outsourcen enzo

Zo zie je maar, nog geen klap verdiend maar wel al druk met factureren, outsourcen en aanbesteden. Dus als de Nederlandse economie eindelijk opveert, is dat mede dankzij mijn investeringen en inspanningen.

Ik heb met terugwerkende kracht een diep respect ontwikkeld voor al die mensen die al jaren  – of nog maar net – hun eigen broek op weten te houden. In economisch gunstige tijden lijkt het misschien allemaal makkelijk verdiend geld, maar ik merk dat het zeker niet vanzelf gaat en dat binnenlopen heel relatief is.

Een diepe buiging en een welgemeend ‘ze leefden allemaal nog lang en gelukkig!’ Mijzelf incluis.

logo violet

23 mei 2014

 


Reacties

Het is zover: ik ben een bedrijf! — 18 reacties

 1. Hée Rita, gefeliciteerd met je bedrijf en dat je maar veel facturen gaat versturen. Daar wordt mijn baas vast blij van, en ik ook. Groet, Ed

 2. Lieve Rita, Van harte gefeliciteerd met VerduinHR – Social Solutions. Ik wens je heel veel succes maar vooral heel veel plezier met het “ben een bedrijf” zijn!

 3. Rita,

  Van harte gefeliciteerd.
  Jij bent nu een bedrijf, ik ben nog zoekende.
  Groet uit het oosten des lands.

  Jolanda

 4. welkom en heel veel succes in de wereld van bedrijven, op het moment dat ik na meer dan 50 jaar werken, er langzaam uitstap, clemens

 5. Geweldig dat je nu officieel kunt starten. Van harte gefeliciteerd en dat je heel veel rekeningen mag uitschrijven (en ook incasseren)!
  Groeten, Ida

 6. Hartstikke goed Rita en welkom in ondernemend NL! Inderdaad, niet altijd makkelijk maar wel bijna altijd leuk! Dat van die digitale facturen als PDF wist ik ook niet… We zien elkaar 5 juni.

 7. Dag Riet

  Heel veel succes met dit krachtige, nieuwe bedrijf. Het ziet er heel serieus uit maar als ik je goed ken valt er toch ook veel te lachen. Iedere euro is er nu een en helemaal voor jou. Muv natuurlijk de belasting betalingen over een jaar.

 8. Hi Rita,
  van harte gefeliciteerd met je initiatief; ik gun je dat het een mooi succes mag worden waar je veel plezier aan zult beleven.
  Groet,
  Ed

  • Proficiat Rita! Mooie stap, waar je trots op kunt zijn. Voor mij was het de beste keus ooit, ik hoop dat jij dit – nadat je op stoom bent gekomen – ook zult vaststellen. Zet um op! Groetjes en blijf bloggen!

 9. Hi Rita,
  Nu pas gelezen. Geweldig! Ik herinner me nog in 1998 het moment dat ik mijn eerste factuur als zp-er maakte: écht met mijn handjes op uurtarief, niet uit vast salaris, ongeacht of mijn BV verlies draaide.
  Van harte gefeliciteerd. Neem de tijd en het komt goed. Net als JFK zie zei “We gaan naar de maan” terwijl alles nog moest worden uitgevonden.
  Tip: Moneybird is top offerte/factureerprogramma voor tientje per maand.
  Ik zal je morgen in het bos nog zoenen bij deze wens.
  Wilco

 10. Pingback: 200 - tweehonderd - runningrita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.