Kunstneus – reprise
avatar

opgetekend gesprek

Absurd

Op 20 mei plaatste ik dit absurdistische gesprekje over een kunstneus in een kort blog. Twee dagen later stond het hetzelfde gesprekje op de achterkant van Trouw. Verder reikte mijn kennis over kunstneuzen niet.

Waaraan denk jij bij het woord kunstneus?

kunstneus 1Ik aan zoiets:

 

 

 

 

Kunstneus 2Of aan:

 

 

 

 

Maar nee, een kunstneus ziet er zo uit:

kunstneus 4Kunstneus 3

Cadeau

Ik kreeg de gefotografeerde kunstneus hierboven cadeau tijdens het vrijdagavonddiner aan de vooravond van de Veluweloop. Er werd bijgezegd:

‘Deze verkopen wij in partijen van honderd stuks.’

Dat was een eye-opener.

Er is handel in kunstneuzen.

Er zijn dagen dat je daar niet bij stilstaat.

Beademingsmachine

Een kunstneus is een ding van kunststof dat in een beademingsmachine wordt gebruikt. Het lijkt in de verte een beetje op een scheidsrechtersfluit maar dan zonder tuit en zonder geluid.

Een beademingsapparaat geeft de persoon die eraan ligt zuurstof, maar die is volkomen droog en dat kunnen onze longen niet aan, die moeten licht bevochtigde zuurstof binnenkrijgen. In ons lichaam zorgt het slijmvlies uit onze neus daarvoor. Dat gebeurt gratis en voor niks. Je merkt er niet eens iets van, behalve als het een zootje ongeregeld wordt tijdens een flinke verkoudheid.

In de machineversie zorgt deze kunstneus ervoor dat er vocht wordt toegevoegd aan de zuurstof.

Kortom, er is handel in kunstneuzen en je kunt ze per honderd stuks aanschaffen.

Ik heb er nu één thuis.

Mijn wereld wordt iedere dag een stukje mooier.

kunstneus 5

17 september 2015


Reacties

Kunstneus – reprise — 4 reacties

 1. Hi Rita,
  Parbleu, denk ik dan. Een van mijn vaste ‘spreuken’ luidt: “Toeval bestaat niet; iets kan je wel toevallen, door samenloop van omstandigheden. En díe kun je beïnvloeden.”
  Zo ontmoette ik op de voorlaatste dag van mijn GTA (zie link onderaan deze reactie) Italiaan Mirko, met wie het direct klikte: we liepen samen de laatste etappe. Zo lees ik vanmorgen in Trouw het interview met Lenny Kuhr: “Verlies jezelf, om jezelf te kennen. ” Dát is nu wat ook in mij omgaat tijdens en na mijn wandeling. Nu de associatie: Ik kan mij herinneren dat zij ooit haar neus liet ‘verbouwen’ en vervolgens verliefd werd op de behandelend arts en met hem trouwde. Moraal van dit en jouw verhaal: “Heb een goede neus voor toeval en volg je hart!”

  Tot jouw volgende blog!
  Wilco

  http://klusklus.tumblr.com/post/129168095996/persbericht-15-9-15-heden-prinsjesdag-2015-om

 2. Hallo Rita,

  Weet u ook welk merk kunstneus dit is, ik ben namelijk beademingspatiënt en heb mogelijk deze nodig.
  Oo mijn rolstoelbrancard gebruik ik een beademingsslang met 22mm connector en ook de slang naar de canule heeft een 22mm connector.

  • Beste Liebe Jacob,
   Ik heb geen verstand van kunstneuzen. Ik heb een vriend die bij de firma werkt die deze kunstneuzen levert. Ik vraag hem contact op te nemen.
   Met groet, Rita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.