Over de basisverzekering en een prothese
avatar

Over de basisverzekering en een prothese

basiszorgverzekering-en-prothese

Een verhaal over wat juist is en toch niet klopt.

De kosten van medische hulpmiddelen worden in Nederland vergoed vanuit de basisverzekering. Een prothese is een medisch hulpmiddel.

Dat is oprecht sympathiek; je hebt weliswaar de pech dat je een prothese nodig hebt, maar dan heb je in ieder geval de mazzel dat het hulpmiddel je niks kost.

Nu, schijn bedriegt.

Glazen kunstoog

Onlangs werd mijn glazen kunstoog uit 2021 vervangen door een nieuw glazen kunstoog. Eens per twee jaar kom je daarvoor in aanmerking.

Dat van mij deed al ruim drie jaar dienst en moest nodig worden vervangen, de pasvorm was in de loop van de jaren verslechterd. Dit komt doordat je ogen veranderen in de loop van je leven. Ze worden kleiner, het oogwit wordt geler, er komen meer adertjes in en de kleur van de iris vervaagt. Daarnaast kan een kunstoog slijtage vertonen, hoewel glazen ogen minder slijten dan kunstogen van kunststof.

Dit betekent dat je dus niet je hele leven hetzelfde kunstoog draagt.

Kunststof of glas?

Ik heb oogprotheses gehad van kunststof en van glas. Glas bevalt mij beter. Helaas is het zo dat er in Nederland alleen oogprotheses worden gemaakt van kunststof. Voor de glazen versie ben je afhankelijk van een bedrijf dat in Duitsland is gevestigd.

En dan blijkt dat dit medische hulpmiddel via de basisverzekering helemaal niet volledig wordt vergoed.

Zilveren Kruis

Vooraf had ik bij mijn zorgverzekering Zilveren Kruis Achmea goed uitgezocht wat er zou worden vergoed. Ik wist al min of meer dat er geen 100 procent dekking zou zijn, maar dat er 75 procent zou worden vergoed.

Wat toch eigenlijk gek is als de Nederlandse wet zegt dat medische hulpmiddelen in de basisverzekering vallen en ik voor een glazen kunstoog nu eenmaal niet terecht kan in Nederland.

Tegenvaller

Na het indienen van de rekening van 810 euro, kreeg ik een vergoeding van 222 euro teruggestort op mijn rekening. Dat is 27 procent van de totale kosten. Waar waren die andere bijna 50 procent gebleven?

Ik snapte niet waarom het zo weinig was en toen ik het bedrag zag, voelde ik me gepakt. Ik werd kwaad en dacht: ‘Ik loop al met een kunstoog en dan kost me dat ook nog 588 euro, bijna 600 euro. Daar kan je een hoop leuke dingen van doen.’

Kortom, ik ben half blind en het kost me nog geld ook. Het is oneerlijk.

Uitzoeken

Vervolgens ga ik met de ziekte in mijn lijf uitzoeken waar het bedrag vandaan komt. Allereerst had de verzekeraar laten weten dat ik 75 procent vergoed zou krijgen van de reguliere Nederlandse kosten van 595 euro.

100 procent daarvan is 793 euro.

Mijn kunstoog kostte 810 euro.

Dat was al een verschil waar ik niet op voorbereid was. Het scheelt niet veel, maar zo roomt de verzekeraar mooi wat geld af. Geld dat ik voor mijn kiezen krijg.

Eigen risico

En dan hebben we natuurlijk nog het vermaledijde eigen risico. Je bent al meteen 385 euro kwijt als je überhaupt iets nodig hebt van de zorg. Ik had al wat verbruikt van het eigen risico in 2024, dus er werd nog 373 euro ingehouden aan eigen risico.

Optelsom

Kleine optelsom: mijn vergoeding was 222 euro en mijn eigen bijdrage 588 euro.

Het is juist en toch klopt het niet.

Het voelt onrechtvaardig en oneerlijk. Maar ik doe er geen ene moer aan. Gewoon accepteren en verder gaan met leven.

Adem-in-adem-uit.

basiszorgverzekering-en-prothese

10 mei 2024

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.