Selfiestickselfie
avatar

Het Oude Fotograferen

Toen wij vorige maand een bezoekje brachten aan Sintra, de paleizenstad niet ver buiten Lissabon, maakten we zoals velen voor en na ons deden, foto’s van het Palácio Nacional da Pena, het zomerpaleis van de Koninklijke familie van Portugal, dat na de ombouw naar een republiek genationaliseerd werd en nu een toeristische attractie is.

Het is een paleis uit de beste tradities van de Efteling. Het is kleurig en kitscherig. Althans, dat is het van buiten. Van binnen ziet het er precies hetzelfde uit als Paleis Het Loo; stoffige oude meubels en vaal verkleurde behangetjes, wat allemaal vast veel waard is, maar wat er vooral viezig uitziet.

Hierbij enkele foto’s van het paleis.

Sintra 3 Sintra 2 Sintra 1 selfiestickselfie 1

We zoomen even in op de laatste foto.

Juist, daar zien we hem ontstaan: de selfiestickselfie.

Dat is wat je noemt het ware Nieuwe Fotograferen.

selfiestickselfie 2

Het Nieuwe Fotograferen

Als het je eenmaal is opgevallen, zie je ze ineens overal: (vooral jonge) mensen die in de weer zijn met de selfiestick, druk bezig een selfiestickselfie te maken. Het is een rage.

selfiestickselfie 7 selfiestickselfie 6 selfiestickselfie 5 selfiestickselfie 4 selfiestickselfie 3

Empirisch sociologisch onderzoek

Ik heb geprobeerd om real time en real life (vandaar ‘empirisch’) te ontdekken of ik er een rode draad in kon ontdekken en een (socio)logisch verband kon ontdekken tussen de selfiestick en de gebruiker ervan.

Zijn het alleen jonge mensen? Nee, maar wel voor circa 90 procent.

Zijn het vooral vrouwen? Nee, het zijn zowel jonge vrouwen als jonge mannen. Bij de vrouwen valt op dat ze allemaal de overbekende totaal niet-spontane selfie-grimas opzetten. Als het een stel is, is de jongeman er druk mee. En als het in een gemengde groep is, zie je ook alleen de jongemannen die ermee aan het winkelen zijn.

Populair

Waarom is de (selfiestick)selfie zo populair?

  1. Je hoeft niemand te vragen een foto te maken, dat zullen velen prettig vinden. Je wilt graag op vakantie naar een ver buitenland, maar je wilt wel het liefst binnen je eigen bubbel van vrienden en bekenden blijven.
  2. Een selfie levert het ultieme bewijs dat je ergens bent geweest. Bij het Oude Fotograferen liet je zien dat je er was geweest, maar met een selfie laat je jezelf zien terwijl je op locatie bent. Het liefst met de eerder beschreven grimas, of je maakt de overbekende gekke-bekken-trekkenselfie.

Hierbij een voorbeeld van mijn Oude Fotografiekunst en die van een willekeurige jongeman die op exact dezelfde plek was met vrienden en dat doet met Nieuwe Fotografie.

oude fotografie 1 oude fotografie 2 oude fotografie 3

 

selfiestickselfie 9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29 november 2015


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.