AstraZeneca en mijn dilemma
avatar

astrazeneca dilemma

AstraZenenca dilemma

Neem ik die prik wel of niet? AstraZeneca brengt mij een dilemma. En ik wil net als ieder ander graag coronaverlichting en wat meer vrijheid in doen en laten.

60-minners

Deze week is door het kabinet besloten dat 60-minners niet met het AstraZeneca vaccin worden ingeënt. Voor de groep vanaf 65 wordt Pfizer gebruikt en, voor zover beschikbaar, Moderna.

AstraZeneca wordt voortaan nog alleen gebruikt voor 60-64 jarigen.

60-64 jarigen

Raad eens hoe oud ik ben?

Precies.

61 jaar en voorgesorteerd voor AstraZeneca.

Samen met veel vrienden en vriendinnen uit ongeveer dezelfde bouwjaren. De lichting 1956-1960. Nog net in de jaren vijftig ter aard’ gegooid of geconcipieerd.

De babyboomers voor ons krijgen allemaal Pfizer.

Zij wel.

Dilemma

Nu sta ik voor een dilemma, ik noem het mijn AstraZeneca dilemma. Ik heb een oogtrombose gehad, ik heb Factor V Leiden en als ik AstraZeneca weiger kom ik doodleuk achter in de rij. Wat te doen? Ik wil wel graag gevaccineerd worden.

De goede raad die ik al kreeg is: bel je huisarts en bel de speciale GGD informatielijn. Dat ga ik beide doen.

1 op 100.000

De kans op een trombose na deze prik is heel klein, 1 op 100.000. Om het minder abstract te maken: dat is gelijk aan de kans om getroffen te worden door de bliksem of dood te gaan aan een hondenbeet. Dat klinkt als een verwaarloosbaar kleine kans.

Maar ja, ik hád al een keer oogtrombose en verloor daarbij een oog. Ik ben als Blindiaan heus niet ongelukkiger dan eerder, maar echt makkelijk was het niet en tot verlies moet je je verhouden. Bovendien heeft het kapotte oog nadien nogal wat ellende gebracht.

Door Factor V Leiden, wat een veelvoorkomende erfelijke bloedstollingsafwijking is die ik net als heel veel anderen heb, komt daar een verhoogde kans op bloestolsels bij. Wellicht ter geruststelling van mijzelf: ik slik bloedverdunners.

Hopelijk doen die ook hun werk na zo’n prik en slik ik ze niet voor niks. Dat zou heel zuur zijn.

Vraag

Evengoed heb ik een vraag.

Wat zou jij doen, in mijn schoenen?

astrazeneca en mijn dilemma

Hilbrand Bos Illustrator © via Giphy.com

11 april 2021

PS:

Op 6 mei jl. kreeg ik de eerste vaccinatie met AstraZeneca. Ik heb er geen enkele bijwerking van gekregen.

Uiteindelijk heb ik de rede het laten winnen van de emotie, ofwel kille statistiek versus angst voor onheil. Ik ben blij dat het is gebeurd en dat ik nu beter beschermd ben tegen corona.

 


Reacties

AstraZeneca en mijn dilemma — 5 reacties

 1. Mooie schoenen, dat wel! Misschien heb je wat aan een vragenlijst van de University of Oxford, waarmee je je Covid-riskfactor kunt berekenen. Zie: https://www.qcovid.org/
  Ook bij corona loop je een risico op trombose. Welk risico schat je hoger in? Welk risico loop jij, met jouw kwalen, op een ernstige vorm van Covid?

  Lastig, he. Ik ken wel 13 mensen die Covid hebben gehad in een (zeer) milde vorm, er kwam dus geen ziekenhuis aan te pas. Zoals ook mevr Ollongron binnen 3 dagen leek te zijn herrezen, zonder klachten, ik verwonder me over de weinige aandacht die dat heeft gekregen in de publiciteit.
  Maar ja, we zijn niet allemaal zoals Ollongren…

   • Test gedaan. De kans op een ziekenhuisopname door corona is voor mij niet een beetje hoger maar heel veel hoger, en hetzelfde geldt voor de kans om te sterven aan corona. Goede relativering dus voor mijn dilemma. Reuze dank Marion!

 2. Ik ken je dilemma. 2 jaar geleden een oogtrombose uit het niets gekregen. Helaas in mijn goede oog. Met mijn andere oog zie ik al mijn hele leven niet meer dan 18%. Toen de uitnodiging op de mat viel voor Astrazenica heb ik daar goed over nagedacht. Ik heb al corona gehad. Ben er goed ziek van geweest maar heb het overleefd en restklachten die heb ik toch al. Voor de vorm nog even de huisarts gebeld. Gewoon nemen. Maar nee ik ga het risico niet aan, het voelt niet goed. Nadat ik de telefoon ophing stond het bericht online dat onder de 60 niet meer geprikt wordt met Astrazenica. Ik ben 49! Lucky me. Ik mocht een afspraak maken voor Pfizer. Ja ik weet daar kun je ook trombose van krijgen en nog een heleboel andere dingen. Toch zegt mijn gevoel dat ik Pfizer wel wil. Vanmiddag is de afspraak. Over 2 uur zit ie er in. Het leven is niet zonder risico, maar ik wil me wel goed voelen bij het risico dat ik neem. Succes met jouw beslissing.

 3. Beste Ruth,
  Dank voor je reactie. Begrijpelijk, je opluchting. Ik ben toch voor de bescherming gegaan en heb me laten inenten met AstraZeneca op 6 mei. Ik heb nergens last van gehad. Da’s ook weleens fijn!
  Groet, Rita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.