Factor V Leiden
avatar

Steinbach 4

Bloedstolling

Ik heb een erfelijke bloedstollingsafwijking.

Hij heet Factor V Leiden en je spreekt het uit als ‘factor vijf Leiden’.

Gisteren belde de internist me op ons vakantieadres. Hij kwam meteen ter zake en hield na enige uitleg over verschillende bloedstollingsfactoren en afwijkingen daarop, een tamelijk moeilijk verhaal over eiwitophoping in het bloed en hoe dat leidt tot een aanmerkelijk grotere kans op trombose.

Ik wist maar één ding. Dit heb ik van mijn vader en het is mede oorzaak van zijn jonge overlijden en ook dat van zijn vader, mijn opa.

Ben ik genadig af met een ooginfarct? Bij hen was het een hartaanval, die beiden direct fataal was.

Bloedverdunner

Ik ben vanaf nu een gewaarschuwd mens. De internist gaf aan dat het verstandig is een bloedverdunner te gaan slikken.

‘Natuurlijk. Ja, die zal ik gaan slikken. Straks, als ik terug ben van vakantie.’

‘En u moet uw familie inlichten.’

Familie

Hoe doe je dat? Je familie inlichten dat zij misschien ook…?

Ik belde mijn moeder en mijn zus. Beide reageerden lief en gaven aan meteen een afspraak te maken met hun huisarts. Wij zijn er alle drie van overtuigd dat het van de kant van de Verduins komt. Wat best een voorbarige conclusie mag heten, tenslotte was mijn oma van moederszijde vele jaren hartpatiënt en werd haar laatste hartinfarct haar fataal en mijn moeder is ook niet vrij van hartklachten.

De nabije toekomst zal duidelijkheid geven of we gelijk hebben, of niet.

Ik informeerde mijn eigen kinderen, die zich her en der verspreid over Europa ophouden. Zij hebben natuurlijk een kans van vijftig procent dat ze het niet hebben, de familie van hun vaderskant wordt meest heel oud en is in hun ouderdom lang klachtenloos.

Steinbach 1

Reactie

De jongste reageerde zo:

‘Dus je bent gebeld door een internist?’

‘Ja.’

‘En dat is een dokter?’

‘Ja.’

‘Aha. Ik dacht aan iemand met verstand van internet.’

Vriendin van lang her

Toevalligerwijs heb ik een vriendin die dezelfde stollingsafwijking heeft. We kennen elkaar al vanaf de middelbare school.

Vijftig jaar na dato blijken we beide te lijden aan Factor V(ijf) Leiden.

Wat een hoop ei’s zijn, in één zin.

Factor V Leiden klinkt meer als een studentenvereniging dan als een afwijking aan je bloedstolling.

Maar ja, een internist is net zo min iemand met verstand van internet als Factor V Leiden een studentenvereniging.

Het leven zit vol verrassingen en taal is een mooi ding.

Steinbach 2

5 augustus 2015

PS:

Hieraan vooraf (en achteraf) gingen de volgende blogs/columns:

2e PS:

Ik haalde de krant (weer) met mijn ‘opgetekend gesprek’:

Trouw 6 augustus

 


Reacties

Factor V Leiden — 8 reacties

 1. Lieve Rita,
  Op mijn terrasje in Tirano waar ik morgen in twee dagen naar Alp Grüm op de Berninapas ga wandelen en zaterdag Yette in mijn armen sluit, wifi, dus jouw blog gelezen. Voordeel van zo’n verhaal kan zijn dat er bij soortgenoten herneming plaatsvindt en er tips komen.
  Glas rode wijn werkt ook bloedverdunnend. Hopelijk helpt dat ook te ontspannen.
  Ciao, Wilco

  Mobiel verzonden door Wilco
  Ev. antwoord graag naar:
  [email protected]
  +31625088954
  Blog GTA: klusklus.tumblr.com

 2. Geef mij maar factor 20 Spanje.
  Afijn; het wordt a.s. vrijdagmorgen afspraak bij de huisarts voor het begin van het onderzoek.

  Krijgt Leids verzet ineens een andere betekenis.

  Enjoy de rust/zon/rode wijn en alle andere geneugten sis.love you.

 3. Mens, wat heb je toch een gekke dingen! Je reageert kalm en dat kan ik me ook wel voorstellen, want het verklaart het ooginfarct en er is iets aan te doen, zodat je niet machteloos hoeft af te wachten op mogelijke nieuwe onaangename verrassingen. Factor V Leiden. Oke….. Geniet van je vakantie en tot daarna!

 4. Hoi Rita,
  Fijn dat je nu weet waar het aan ligt…Dat neemt natuurlijk niet de pijn weg van je verloren zicht aan een oog. Missh dat bloedverdunners het oog verrijkt met meer zuurstofrijk bloed, en ga je daar beter van zien? Zo is het mij verteld dat ik aan de bloedverdunners moest om de ogen met meer zuurstof te voorzien. Maar ja als je netvlies zo ernstig is beschadigd??? Weet niet of het nog helpt. Ik heb vorige week weer een prik in het oog gehad, houd nog steeds vocht achter het netvlies en lijkt er op dat het chronisch blijft…….. Ik wens jou een fijne vakantie toe en geniet ervan……groetjes karin

 5. Pingback: CraftZZ ofwel trots op mijn zus Ellen - runningrita

 6. Pingback: AstraZeneca en mijn dilemma - runningrita astrazeneca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.