Lid van de pillenmaffia
avatar

Woordwolk pillenmaffia 2

De Pil

Ooit slikte ik De Pil. Dat was van korte duur. De effectiviteit was zodanig goed dat ik helemaal geen zin meer had. In niks. Slikte ik dat ding dubbel voor niks. Na niet al te lange tijd stopte ik ermee.

Heerlijk. Een slikdiscipline moeten aanhouden is hoe dan ook vervelend.

Jaren ging voorbij. Met de zin kwam het weer helemaal goed. Ik slikte alleen wat paracetamol als het zo uitkwam.

chill pillTwee (2)

Tot de ellende van afgelopen maart begon.

Al snel had ik een bloeddrukverlager en een cholesterolverlager te pakken.

Dagelijks twee pillen.

Voor altijd.

Twee plus een (2 + 1)

De bloeddrukverlager werd uitgekozen op tinnitus-vriendelijkheid, wat inhoudt dat ik aangaf geen pillen te willen slikken die het continue lawaai in mijn hoofd verergeren. De uitgekozen pil deed zijn werk, maar volgens het ziekenhuis niet voldoende. Er kwam een tweede bloeddrukverlager bij.

Deze moest een kwartier voor het ontbijt worden ingenomen. Nog iets erbij om rekening mee te moeten houden.

Drie min een (3 – 1)

De cholesterolverlager beviel mij niet. Het lawaai in mijn hoofd werd er erger van en dat stond gewoon vermeld als bijwerking in de bijsluiter. Ik wilde een dieet in plaats van een pil. Na enig gezucht en gesteun door het ziekenhuis mocht dat.

Ik schakelde een officiële diëtiste in. Onder haar bezielende leiding, maar vooral vanwege mijn eigen snoeponthouding, viel ik vier kilo af. Het doel was vermageren met vijf tot zes kilo, dat zou een geweldig effect moeten hebben op bloeddruk en cholesterol.

Intermezzo in G-mineuro

pilEnige tijd later bleek de diëtiste niet te worden vergoed door de verzekeraar (Zilveren Kruis Achmea). Cholesterolpillen betaalt de verzekeraar overigens wel. En maar klagen in de krant dat er zoveel mensen zoveel pillen slikken…

De bloeddrukverlagers die rekening houden met de herrie in mijn hoofd, zijn volgens de verzekeraar te duur. Ik betaal voortaan jaarlijks circa 600 euro aan extra eigen risico voor pillen die ik niet voor mijn lol slik.

Ik heb voorgesteld het een met het andere te compenseren, maar zo werkt dat niet bij de verzekeraars van deze wereld. Dat ik het levenslang slikken van een cholesterolverlager graag wil uitsparen, wordt voor het gemak, en voor de bedrijfswinst, gewoon ter kennisgeving aangenomen.

Ik betaal ondertussen gewoon dubbel: én de rekening van de diëtiste én de incasso van de dure bloeddrukverlager.

Drie werd een plus een min een (3 – 1 = 1 +1 – 1 = 1)

De extra bloeddrukverlager leverde helaas pindakaas ook extra herrie in mijn hoofd op. Er kwam een vervangende pil voor in de plaats. Deze kon gewoon samen met de andere pillen tijdens het ontbijt naar binnen worden gewerkt.

Op vakantie bleek ik niet genoeg van de nieuwe pillen bij me te hebben. Ik stopte noodgedwongen met deze extra bloeddrukverlager. 

Zo slikte ik nog slechts een pil; een dagelijkse bloeddrukverlager.

Dat beviel goed en ik voelde mij er prima bij.

Waar ik me ook goed bij voelde, was diëten met de losse teugel. Ik at er in de vakantie weer bijna twee kilo aan. Dat ging verbazingwekkend makkelijk, dat eraan eten.

Weer op twee (1 + 1)

drukke pilDe diagnostiek liep tijdens en na de vakantie voort. Er moest wat worden gedaan aan de verhoogde kans op trombose. Zo kwam er een bloedverdunner bij, de zogeheten bloedverduiner.

Ik ruziede wat met het ziekenhuis over de extra pil die ik niet meer slikte. Daarmee stoppen was een beetje eigengereid van mij en zo kwam de dreiging van deze extra pil en bovendien een cholesterolverlager erbij weer van stal.

Ik won het gevecht. Voor zolang als het duurde.

Mijn pillenoppositie hield precies een maand stand.

Nieuwe metingen en een pil erbij (2 + 1)

Afgelopen week kreeg ik de uitslag van een nieuwe cholesterolmeting. Het goede cholesterol bleek te zijn gestegen, in zoverre heeft de aanpassing van het eetpatroon succes gehad, maar het slechte cholesterol was niet naar beneden gegaan, ondanks het bezuinigen op verkeerde vetten, uitbannen van vette snacks en ‘nee’-zeggen tegen alle soorten koeken en gebak.

Wat een super vervelende uitslag was dat.

Met de hogere kans op een nieuwe trombose werd me niet veel vrije keuze gelaten: er kwam een nieuwe cholesterolverlager bij.

Tegen wil en dank

Dagelijks slik ik nu drie pillen. Levenslang.

Een opgedrongen regime.

Lid van de pillenmaffia ben ik tegen wil en dank.

pillen

26 september 2015


Reacties

Lid van de pillenmaffia — 6 reacties

 1. Altijd zo trots dat ik geen pillen nodig had. Maar ja, dan krijg je rugpijn en die kan niet weg geopereerd worden..
  Inmiddels slik ik dus 18 pillen om de pijn te onderdrukken….
  Begrijp je weerzin !

 2. Ha Rita,
  Je zal vast onder controle blijven. Zodra het minder kan gaan er pillen af, echt waar. Blijf vooral gezond eten en sporten. Gewoon koelbloedig blijven!

 3. ik slik er ook 3 nu een bloedvedunner, simvastine 20mg cholestrol en een voor mijn neuropathie, gezien we even oud zijn kunne we mekaar de hand schudde…..och zolang het maar 3pillen zijn, en een prik in het oog iedere 2mnd en ikzie nog met dat oog mag ik niet klagen er zijn toch altijd ergere dingen…..Maar ik heb in het hoofd een ding komt niet alleen brengt me bij de reclame van dan geef ik je er 2, en dan de derde voor niks erbij …………Het zijn van die dingen die je er niet graag bij hebt, liever niks dan iets, maar toch kans op een langer leven met pillen en gezond te leven………afwachten maar , het zijn dingen waar niemand om vraagt , en je krijgt het gratis en voor niks er bij in je leven ..neem vanavond een wijntje, en proost dat je maar 3 pillen hebt. Nuchter blijven hoeft nu ook niet.

 4. Hoi Rita, wat een gedoe en gezoek en dan dat medicaliserende beleid van de zorgverzekeraars….. Belachelijk. Hoe is het eigenlijk afgelopen met die aanvullende diagnose naast de Factor 5 Leiden? Iets met ….. S? Het lijkt eigenlijk wel een klucht maar dat is het jammer genoeg niet.

  Liefs Nicolette

 5. Dag Riet,

  Ondanks alles toch een leuk stukje met een minder leuke boodschap. Slikken doe je vooral preventief. Zo zit ik zodadelijk aan een suikerverlager, een chlosterolverlager en misschien ook nog een bloeddrukverlager. Alles om erger te voorkomen. Ik doe dat dan maar in het besef dat heel veel mensen slikken om erger te voorkomen. Ik nu dus ook. Volgens mij kunnen we daar ook gewoon honderd mee worden.

  groet Dolf

 6. Pingback: Factor V Leiden - runningrita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.