CraftZZ ofwel trots op mijn zus Ellen
avatar

Dag 9 – CraftZZ, trots op mijn zus Ellen

CraftZZ

Zusje

Vanavond zie ik mijn zus weer eens in levende lijve; ze komt een paar dagen logeren. Ik zeg ‘mijn zus’, maar eigenlijk is zij het zusje en ben ik de zus; ik ben vier jaar ouder.

In het dagelijks leven noem ik haar altijd ‘mijn zus’ en zijn noemt mij nogal eens ‘mijn zusje’. Geen idee waar die omdraaiïng vandaan komt. Het is zo gegroeid.

Zelfstandig

Mijn zus is een zelfstandige dame. Ik heb er bewondering voor hoe ze een paar jaar geleden uit het niets, een mooi, florerend bedrijf uit de grond heeft gestampt. Het was midden in de economische crisis en ze had geen enkele financiële back-up.

Ze wilde niet bij welke pakken dan ook neerzitten en besloot een eigen bedrijf op te zetten. Zonder kapitaal van een ander, zonder hulp van een bank. Gewoon helemaal zelf.

We zijn inmiddels zo’n vijf jaar verder en het bedrijf groeit gestaag.

Craftzz

Trots

Ik ben trots op haar en haar bedrijf.

Het is knap hoe ze erin slaagt om zichzelf een leuk belegde boterham te verschaffen en ondertussen producten te verkopen waar ze achter staat en daarbij ook nog eens het leven te vergemakkelijken van kunstenaars, voor wie een belegde boterham doorgaans al helemaal geen vanzelfsprekendheid is, door een afzetmarkt te vinden voor hun producten.

CraftZZ

Haar bedrijf heet CraftZZ. Het is een groothandel voor vazen en andere woondecoraties, waarbij haar klanten goede bloemisten zijn of moderne interieurwinkels. Ze verkoopt geen gewone vazen. Voor gewone vazen kun je al naar de Hema of Blokker. De vazen van CraftZZ vind je bij ‘de betere bloemist’.

Mocht je het precies willen weten, kun je hier kijken waar de dichtstbijzijnde winkel is die vazen of ander werk van CraftZZ verkoopt.

Verdienmodel

Het werk van mijn zus bestaat grofweg gezien uit: a. mooie spullen vinden of laten maken, in het laatste geval maakt ze regelmatig zelf het ontwerp, b. die spullen inkopen voor X en vervolgens c. diezelfde spullen voor X+Y verkopen. Het is een simpel verdienmodel, maar wel een dat al honderden jaren succesvol is op den vaderlandsche bodem.

Het schijnt ons volk in het bloed te zitten, het handeldrijven.

In mijn familie is het mijn zus die alle handelsbloed heeft geërfd, waarbij wij niet weten van welke voorvader het afkomstig is. De ons bekende voorvaderen waren braaf ambtenaar of boerenknecht.

Het handeldrijven heeft mij overgeslagen toen de voorvaderlijke eigenschappen werden uitgedeeld. Ik erfde wel ‘Factor V Leiden’ van moederskant en de bijziendheid van vaderskant, maar beide leveren geen enkele bijdrage, noch houvast voor een succesvol verdienmodel.

Craftzz

Spullen spotten

Het leukste deel van haar werk is ongetwijfeld het zoeken naar mooie nieuwe spullen. Ze moet daarvoor regelmatig ver van huis. In haar eentje bezoekt ze fabrieken en ateliers in Thailand, China of India, maar ook dichterbij slaat ze haar inkoopslag, zoals in Portugal of Frankrijk.

Nogmaals, ik ben trots op haar. Ze doet het toch maar allemaal. Ik gun haar een gezonde, verdere groei met Craftzz. Ondertussen geniet ik thuis van een aantal mooie vazen, een tafeltje en een paar wand-klimmertjes.

CraftZZ

Ellen zelf

Dit is wat ze er zelf over zegt op haar website:

Leuk dat je CraftZZ hebt gevonden. Ik stel graag mijn collectie aan je voor. CraftZZ staat voor vakmanschap. Voor kleine producenten en enthousiaste vakmensen die op ambachtelijke wijze, met de hand, decoratieve en exclusieve accessoires maken. Van natuurlijke materialen zoals porselein, keramiek, glas, hout en metaal. Ik ontwerp zelf én werk met Nederlandse ontwerpers en vakmensen wereldwijd.

CraftZZ staat voor persoonlijke ontwerpen met een verhaal.

Een verhaal dat voor deze ene keer wordt verteld door haar best wel grote zus.

CraftZZ

9 juli 2018


Reacties

CraftZZ ofwel trots op mijn zus Ellen — 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.