Blindiaan (32) – Ee-vieze-rare-wat?
avatar

Vervolg Column Blindiaan voor Vereniging Oog-in-oog

Een langere versie van dit blog verscheen hier eerder onder bijna dezelfde titel.evisceratie

Evisceratie

Mijn blinde oog moet eruit. Ik ben vele behandelingen verder, en de dag die je dacht dat nooit zou komen, komt toch: ergens dit najaar krijg ik een evisceratie. Een ee-vieze-rare-wat?

Een evisceratie is een vriendelijk woord voor een oogverwijderingsoperatie. De oogbol blijft intact, de iris wordt weggesneden en via die opening wordt de oogbol leeggehaald, waarna er een kunststofballetje in wordt gedaan voor de nodige opvulling. Het oog wordt dichtgenaaid en wat er dan overblijft ziet er net zo uit als de binnenkant van je wang.

Gruwelijk.

Afschuwelijk.

Ik krijg een zombie-oog.

Ee-vieze-rare-wat?

Ik snap dat het niet anders kan, maar het gaat hier wel om een oog! Dat zit midden in je gezicht. Een oog verliezen, als metafoor voor de spiegels van je ziel, is jezelf kwijtraken, of in ieder geval de angst daarvoor.

Het was de afgelopen 3,5 jaar niet de bedoeling dat ik op weg ging naar een nep-oog, wat een leugenachtig alternatief is voor mijn eigen oorspronkelijke oog.

Ik voel me kwaad, verdrietig, wrokkig, en eenzaam.

Zombie-oog

Hoe ik na de operatie ben; ik heb geen idee. Ik zie enorm op tegen in de spiegel moeten kijken en dan mijn nieuwe gezicht zien, met een normaal oog en een zombie-oog.

Maar zorgen voor morgen hebben geen enkele zin, dus ik moet focussen op vandaag, op hier, het nu.

Ooglapje

Na de operatie loop ik een paar maanden met een ooglapje, ook al zoiets waar ik niet bepaald naar uitkijk. Op internet circuleren foto’s van vrouwen met een ‘sexy ooglapje’.

Je hebt naar mijn idee een vreemde fetisj als je een ooglapje sexy vindt, maar misschien gaat een hele nieuwe werkelijkheid voor mij open ergens dit najaar en vallen mannen en vrouwen bij bosjes voor mijn nieuwe, reuze sexy uiterlijk.

Kunstoog

Pas vier weken na de operatie kan ik voor het eerst naar een nep-oog-kunstenaar, met een moeilijk woord heten die ‘ocularist’. Een naam die mij eerder doet denken aan een soort Oosterse waarzegger, maar wat toch echt iemand schijnt te zijn die een prachtig kunstoog moet kunnen maken.

Die eerste afspraak is pas over een paar maanden.

Dat voelt oneindig ver weg.

Wordt vervolgd…

evisceratie

30 december 2019


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.