Blindiaan (6) – Ooginjectie
avatar

Vervolg column Blindiaan voor Vereniging Oog-in-oog

Ooginjectie

Eenogigen

Veel meer mensen dan ik ooit voor mogelijk had gehouden blijken iemand te kennen die ook met maar één oog leeft en die toch hockeyt, tennist, hardloopt, fietst, autorijdt, leest, werkt en, het belangrijkste, gelukkig is.

Dat geeft hoop.

Actie!

Zoals het ook hoop geeft dat de oogarts diverse onderzoeken en behandelingen voorstelt. Actie is goed. Actie is fijn. En al die actie is er vast en zeker niet voor niets, misschien is mijn oog nog te redden?!

Mijn oogarts is mijn Florence Eyetingale.

Avastin

Ik kan vrijwel meteen terecht voor een ooginjectie. Dat is een injectie ín je oog.

Het klinkt gruwelijk.

Ik moet een verklaring ondertekenen dat ik zelf insta voor eventuele negatieve gevolgen van de injectie waarmee Avastin in mijn oogbol wordt gespoten. Avastin is niet ontwikkeld voor ogen, maar als medicijn tegen kanker.

Thuis google ik op ‘Avastin’ en ontdek dat dit medicijn de groei van bloedvaten remt. Dat werkt prima tegen kanker, en uit aanvullend onderzoek – maar nog niet genoeg, vandaar die verklaring – blijkt dat Avastin óók werkt bij diverse oogaandoeningen.

Bejaardenspreekuur

Als ik bij de dagbehandeling voor mijn eerste ooginjectie arriveer, voel ik me compleet misplaatst. Ik zie alleen maar mensen die minstens twintig jaar ouder zijn dan ik.

Wat moet ik tussen deze ouden-van-dagen?

Voor de zekerheid vraag ik of ik wel bij de goede afdeling ben.

Jazeker, vanochtend is de ooginjectiebehandelochtend. Ik ben de enige met een vaatafsluiting, de andere patiënten lijden allemaal aan natte-macula-degeneratie. Dat klinkt naar een SOA, maar het is een oude-mensenziekte.

Wachten

De voorbehandeling bestaat uit drie verdovende druppels, een hele zwik vragen over allergieën, kwalen en medicijnen en wachten.

En daarna nog eens wachten.

‘De OK loopt uit’, zegt de dagbehandeling-verpleegkundige.

We wachten nog langer.

Voor de bejaarden niet zo erg, die hebben hun AOW, maar ieder uur dat ik niet werk, heb ik geen inkomen. Zouden ze daar weleens aan denken in een ziekenhuis?

De ooginjectie

De ooginjectie zelf blijkt enger te klinken dan te zijn. Ik ben in een wip weer uit de OK.

Met een opgelucht ‘tot de volgende keer’, verlaat ik de dagbehandeling.

Wordt vervolgd…

~~~

19 juni 2016

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.