De recruiter als nieuwe Petrus
avatar

Werk zoeken

Ik ben op zoek naar werk. Of eigenlijk ben ik dat niet meer, maar hoe dat is gekomen wordt vanzelf duidelijk.

Ik heb 18 sollicitaties achter de rug en evenzoveel afwijzingen. Ik solliciteer niet lukraak maar kies banen die mij leuk lijken en die passen bij mijn ervaring en interesses. Kortom, ik reageer op vacatures voor banen waarvoor ik mezelf geschikt acht.

Als ik ergens een linkje met het bedrijf in kwestie heb, benut ik dat en gebruik mijn netwerk. Ik ken in die zin het klappen van de zweep. Daarna schrijf ik mijn brief, pas mijn CV in enige mate aan en gebruik de ‘solliciteer-nu’ knop, waarna het wachten op een reactie begint.

Soms volgt binnen 24 uur een afwijzing, soms volgt die al binnen 10 minuten.  Soms duurt het weken voor ik wat hoor.

recruiters tagwolk

Recruiters bastion

Dat brengt mij op de kwestie van ‘het recruiters bastion’. De toegang tot de meeste organisaties wordt tegenwoordig bemand door recruiters. Zij staan, gelijk Petrus aan de hemelpoort, aan de organisatiepoort en beoordelen mijn geschiktheid.

In plaats van ‘bemand’ kan ik beter zeggen ‘bevrouwd’, want het merendeel der recruiters is van het vrouwelijke geslacht.

En, en nu komt mijn punt, ze zijn jong of nog jonger.

Op mijn CV staat mijn geboortedatum. Mijn geboortejaar is keihard 1959. Dat is in de ogen van recruiters oud. Erg oud. Heel erg oud. Ontstellend oud.

Dat kan ik me overigens goed voorstellen want als je zelf 33 jaar bent, ben ik wel ruim 20 jaar ouder. Ik ben, bij wijze van spreken, even oud als hun moeder.

Het is trouwens niet zo dat ik te horen krijg dat ik te oud of te duur ben. Neen. Ik ben uitsluitend ’te zwaar’, ‘overgekwalificeerd’ of ‘in onze organisatie snel uitgekeken’.

Pardon, mag ik dat alsjeblieft zelf bepalen?

Overvloedige arbeidsmarkt

cartoon_werkloos-Fokke-en-Sukke-Passend-werkZo werkt de huidige arbeidsmarkt helaas niet. Er is een overvloed aan kandidaten. Recruiters, en daarmee organisaties, hebben het voor het kiezen.

Dat is de simpele maar onvermijdelijke conclusie van de situatie op de arbeidsmarkt.

Ik had het niet voor mogelijk gehouden, maar ik behoor tot de categorie ‘moeilijk bemiddelbaren’.

Puur en alleen door mijn leeftijd.

Met mijn werkervaring en opleidingsachtergrond is weinig mis en het aantal passende vacatures valt mij niet tegen. Maar voorbij het bastion der recruiters komen is een opgave.

Afwijzingen

Over afgewezen worden kan ik stoer doen of rationeel, maar binnenin snijdt het in je ziel.

Na 18 afwijzingen voelde ik me niets meer waard, mijn economische waarde en eigenwaarde waren als het ware gereduceerd tot nul.

Maar dat kan toch niet waar zijn? Ik heb mijn hele werkleven goed werk afgeleverd, sterker nog, ik heb bonussen en gratificaties verdiend, heb uitsluitend goede beoordelingen gehad en ben de carrièreladder opgeklommen. Dan kan het toch niet waar zijn dat ik alleen omdat ik bijna 55 jaar ben, niet meer aan het werk kom?

Werk vinden

Ik realiseer me heel goed dat het allerbelangrijkste in mijn situatie is dat ik goed in mijn vel zit.

Het ‘werk zoeken’ leverde me in die zin totaal verkeerde energie op. Ik ben daarom zo’n week of drie geleden opgehouden met werk zoeken. Ik laat mezelf niet kapot maken door afwijzingen van wie dan ook. Als ik een baan vind, is dat omdat de baan mij vindt in plaats van omgekeerd.

In de tussentijd ga ik, zoals velen in mijn leeftijdscohort, verder als zelfstandige. Voorlopig als zelfstandige zonder poen, maar ik hoop over niet al te lange tijd als zorgeloze zelfstandige professional.

Vileine wraak

Soms echter, is het leven van een sollicitant vrolijk en zelfs dat van een zojuist afgewezen sollicitant. Bij mij gebeurde dat toen ik werd afgewezen voor de functie van manager HR bij een überhippe digitale retailer.

afwijzingen grapje

De als standaardafwijzing bedoelde mail begon met de volgende zin: ‘Helaas hebben we reacties ontvangen van kandidaten die volgens ons beter in het profiel passen. Je bent daarom niet geselecteerd voor de sollicitatieprocedure.’

Ik schaterde het uit. Hoe slecht kan je beheersing van het Nederlands zijn?

Ik heb vilein wraak genomen door deze formidabele misser te twitteren naar @taalmissers. Deze hebben de zin naar hun bijna 20.000 volgers getweet en daar volgden weer een aantal retweets op.

Mijn wraak smaakte zoet en het bewijs is maar weer geleverd, met mijn humor is niks mis, alleen mijn geboorte had beter 10 jaar later kunnen plaatsvinden. 😉

10 maart 2014

PS:

Aan recruiters die dit blog lazen: lees ook mijn blog over overdracht en tegenoverdracht: jij bent mijn moeder niet!


Reacties

De recruiter als nieuwe Petrus — 15 reacties

 1. Dag Riet, is wel een goede beslissing vooral omdat je ook als zzp nog steeds op zoek kunt zijn/gaan naar een baan. Het heeft geen zin om je te laten frustreren door die veel te jonge meiden. Daarvoor ben je eigenlijk te goed.
  Wie weet welke wereld er nu open komt te liggen!

  Groet en sterkte,
  Dolf

 2. Hoi Rita! Hoe herkenbaar dit verhaal! Eigenlijk te treurig voor woorden. Blijf geloven in jezelf en in woman power!

 3. hoi rita,
  tja grote concurrentiestrijd, in leeftijd, maar dat schrijven ze heus niet, die brieven die binnenkomen worden al op leeftijd gesorteerd naar mijn idee….. vertelde mijn dochter die ooit voor hrm personeel heeft gewerkt…..het is crisis… en er zijn duizenden jongeren voor jou…………frustatie zeker…..wij behoren voortaan tot de oude mutsen, hoe je het ook wend of keert…..sterkte er mee, maar mijn broek zakt er van af, ligt aan de regering en het hele beleid, en dan die goedkope polen en bulgaren die ook nog baantjes komen in pikken… voor mij is het geen hoeraaaaaaaaaaaa voor dit kabinet
  grtjs karin

 4. Je kunt in ieder geval nog heel goed pannenkoeken bakken. Da’s mooi meegenomen. Sterkte met solliciteren en heel veel succes

 5. Dag Rita,
  Er is gelukkig niks mis mee om als Zelfstandige Zonder Personeel aan de slag te gaan. Het is te hopen dat de afkorting ZZP niet Zelfstandige Zonder Poen of Zelfstandige Zonder Pensioen gaat betekenen.
  Jammer dat je door het huidig economisch klimaat al oud bent als nog lang geen 60 bent. Werkgevers hebben er werkelijk geen idee van hoe waardevol de ‘oudere’ werknemer is. Die ‘ouwe muts/zak is in hun ogen veeeel te duur en ook nog eens vaak ziek. Schande dat we daar inmiddels zijn aangekomen in Nederland. Maar, de aanhouder wint. Daar ben ik zeker van.

 6. Hi Rita,
  een heel herkenbaar verhaal, wat je op heerlijke manier onder woorden brengt. Voor mij herkenbaar met een enkele, niet onbelangrijke aanvulling: # sollicitaties en andere reacties op blijkbaar bestaande posities is voor mij nog vele malen groter, daarmee ook # afwijzingen, en ook het daaruit blijkende onfatsoen. Ik zou aan de wereld van recruiters nog graag willen toevoegen de zich zo belangrijk voelende bureaus, waarvan een schrikbarend aantal inmiddels niet eens meer een reactie stuurt. Blijkbaar is bij de bezuinigingen in die sector zelfs de administratieve kracht gesneuveld, die niet anders kon of hoefde te doen dan een standaard ontvangstbevestiging of afwijzing sturen. Trieste wereld, die vanzelf leidt tot de uitweg van zelfstandigheid.
  Veel succes en blijf vooral genieten en geloven in jezelf!

 7. You go girl!!! En inderdaad heel erg sneu voor die überhippe digitale retailer dat ze reacties hebben ontvangen van kandidaten die beter in het profiel passen… Nu lopen ze jou mis! Mooie column en goed omgedacht. Het is voor die baan te hopen dat íe je gauw vindt!

 8. Herkenbaar, maar ook weerlegbaar in een aantal gevallen.
  Zelfvertrouwen en zelfinzicht zijn heel belangrijke waarden.

  Jij kiest de beste route: Schep je eigen werkelijkheid!!

  ciao

  Charles

 9. Dag Rita,
  ik heb genoten van je woorden en van de humor waarmee je naar jezelf en je omgeving kijkt. Houd die humor er vooral in en ga ervoor. Linksom of rechtsom: jij komt er wel!

 10. Pingback: 200 - tweehonderd - runningrita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.