Door DIK en DUN: lukt samen afvallen beter dan alleen?
avatar

samen afvallen

Samen afvallen

Op 1 januari van dit jaar schreef ik dit verhaal over mijn omgekeerde Anorexia. Hoewel de weegschaal de 79,2 kilo aantikte, voelde ik me nog steeds niet dik, of flink, of stevig, of volslank, of hoe je het wilt noemen, maar in ieder geval lijd ik aan een prettig soort blindheid aangaande mijn eigen omvang.

Desondanks vond ik mijzelf, puur vanuit de ratio bezien, ruim te zwaar bij de 1m72 die ik lang ben.

Er moest wat gebeuren.

Ik had het goede voornemen vijftien procent van mijn gewicht weg te bezuinigen en wilde terug naar 67 kilo. Dat betekende concreet twaalf kilo afvallen.

Ik riep, eigenlijk meer voor de flauwekul dan au serieus: ‘Doe je mee?’

Zou samen afvallen beter lukken dan alleen?

Animo

Op mijn achteloos gestelde vraag reageerden zes vrouwen positief, in de zin dat ze ook wel wilden afvallen en wat steun en tips konden gebruiken.

Tsja, daar zat ik met mijn goede gedrag. Wat nu?

Een van de vrouwen opperde een Facebookpagina te openen en elkaar daar van tips te voorzien.

Anderhalve week verder

Ik wilde de beoogde Facebookpagina openen, maar een pagina kan alleen openbaar zijn op Facebook. Dat was niet de bedoeling.

Het alternatief bleek een besloten groep te zijn.

Zo zag de besloten groep ‘Door DIK en DUN’ het levenslicht.

Mijn welkomstboodschap:

Kilo’s kwijtraken is lastig genoeg. Misschien helpt het onze ervaringen te kunnen delen.

Motto: alles kan, niets moet.

Ik nodigde de zes andere vrouwen uit, een van hen nodigde nog iemand anders uit en dat was dat.

In totaal acht vrouwen doen nu hun best overtollige kilo’s te laten verdampen.

Opbeurend

Het doel van de groep is om elkaar te steunen en het aldus niet helemaal in je eentje te hoeven doen. Het idee is dat we elkaar stimuleren door tips te delen en aan te moedigen. Elkaar lastig vallen met preken is niet de bedoeling.

Enkelen van ons delen wekelijks de voortgang via het ‘dinsdag-meetdag-moment’. Dinsdag is fijner dan maandag; dan zit je nog zo dicht op het weekend. Niet iedereen doet dat en dat hoeft ook niet want ‘alles kan, niets moet’.

Het weekend is lastig, want verleidelijk, en ook situaties waarbij je met anderen iets gezelligs onderneemt. Sommigen van ons vinden alcohol laten staan het pittigst, anderen vinden de dag tussen ontbijt en avondeten eindeloos lang en weer anderen vinden vooral de langdurige karigheid in alles ontzettend ongezellig.

Tips

samen afvallenEen beproefd middel is het delen van tips. Wat te denken van?

 • De dag starten met een groene smurrie smoothie van bleekselderij, komkommer, ananas en peterselie. Schijnt je vetverbranding te bevorderen.
 • Een wachtwoord op je computer zetten in de vorm van een (tussen)doel zodat je jezelf er steeds aan herinnert dat je aan het afvallen bent, op een niet opdringerige manier.
 • Een app installeren op je pc, laptop, telefoon of tablet die luistert naar de naam: FatSecret. Hierin kun je calorieën tellen en opzoeken hoeveel calorieën bepaalde voedingsmiddelen hebben.
 • Een Fitbit aanschaffen en jezelf stimuleren meer te bewegen. Een fitbit is een soort horloge dat je dagelijkse activiteit meet. De meest simpele is een stappenteller van 15 euro, het meest ingewikkelde speeltje kost al gauw een slordige 230 euro.
 • Deelnemen aan dit groepje onder het motto: vreemde ogen dwingen. Alleen ik ken de meeste vrouwen persoonlijk, de anderen kennen elkaar niet.
 • Simpelweg in een schriftje alles opschrijven wat je hebt gegeten en gedronken.
 • Stoppen met: twee keer opscheppen, snoepen, snaaien en emotie-eten en minderen met: alle soorten alcohol.
 • Ervoor zorgen dat je geen lekkere dingen in huis hebt.
 • Juist wél geraspte wortelen in huis hebben, voor als de kaken móeten malen. Dan maar knabbelen op konijnenvoer.
 • Een air-fryer aanschaffen. Je kunt ‘gefrituurde’ dingen blijven eten en je toch aan een calorie-beperkt-schema houden. Nog beter: air-fry bataat (zoete aardappel) of groente in fritesstijl gesneden. Het smaakt nog ook!

Je begrijpt, wij weten allemaal wat we moeten doen om af te vallen. Daar hebben we elkaar eigenlijk helemaal niet voor nodig.

En, lukt het?

Dat wisselt. Bij mij wel. Het gaat super langzaam, maar ik ben in de afgelopen twee maanden vijf kilo kwijt geraakt. Ik zit nu stabiel sub 75. Mijn eerste tussen-doel heb ik bereikt.

Het succes van de anderen wisselt. Bij de een vliegen de kilo’s er vanaf en bij een ander wil het nog niet echt lukken.

samen afvallenWat hielp mij?

Van de tips heb ik er een paar opgevolgd. Het beste werkt, verrassend genoeg, de simpele tip om op mijn laptop het wachtwoord aan te passen naar een tussendoel of een tussendoelbeloning.

Mijn wachtwoord was de laatste twee maanden: ‘Bij75laarzen’. 😀

De laarzen heb ik iets te vroeg aangeschaft; de uitverkoop was té verleidelijk, maar het is wonderlijk dat zoiets simpels zo goed werkt. Mijn laptop vliegt heel snel ‘op slot’ en daardoor moet ik hem talloze keren per dag ontgrendelen en iedere keer zit ik met een big smile mijn tussendoel in te tikken.

Mijn nieuwe wachtwoord is een nieuw tussen-doel, maar welk dat is, kan ik om begrijpelijke redenen niet verklappen.

Andere tips

De andere tip die ik opvolgde was die van de groene smurrie, dat drink ik nu ongeveer drie weken bij het ontbijt.

Ik heb werkelijk geen idee of het werkt.

Ik probeerde allerhande eigen varianten, want echt lekker wil het niet zijn, en nu heb ik de voor mij best smakende variant gevonden: één hele geschilde komkommer, de helft van een bleekselderij en een blik van de goedkoopste ananas-uit-blik van AH-basic. De peterselie laat ik eruit.

Eerst moeten de grove stukken gesneden worden in de keukenmachine en daarna kan het grof gemalen prutje in de blender. Mijn blender kan te grote stukken beslist niet aan. Het is met het schoonmaken van alle attributen nog een best karweitje.

Met de opgesomde hoeveelheden heb ik een kan vol smoothie waarmee ik precies vier dagen doe, behalve als mijn dochter thuis is geweest, dan doe ik er krap aan twee dagen mee.

FatSecret

De FatSecret-tip heb ik ook geprobeerd, maar alles precies invoeren kostte zoveel tijd dat ik snel afhaakte. De app werkt alleen als je alles wat je eet en drinkt exact invoert, tot op het (huis)merk van het artikel toe. 

Ik hield het precies één dag vol. En dat alleen voor het ontbijt.

Toch leverde het wel wat op, want de spelt-crackers die ik graag eet, bleken super calorierijk te zijn.

Dat betekende het einde van de spelt-crackers, evenals de andere dikke zogenaamde ‘bakkerscrackers’. Normale volkorencrackers zijn veel calorie-armer.

Door crackers te eten in plaats van brood, doe ik mezelf het kleine psychologische voordeel cadeau dat ik twee crackers kan eten in plaats van slechts één boterham.

Dieetgoeroe

Ik ben in de maanden na mijn ooginfarct onder begeleiding van een diëtiste een kilo of vijf afgevallen. Toen woog ik sub 69 kilo. We spreken 2015.

Ik weet best wat ik moet doen en laten. Feitelijk kan ik worden beschouwd als de nieuwste dieetgoeroe.

Mijn aanpak is overzichtelijk en simpel:

Minder en mager eten, niet snoepen, vrijwel geen alcohol drinken en meer bewegen.

Plus een leuk wachtwoord instellen op je computer!

Dat is alles.

Dagmenu

Ik heb de anderen beloofd het dagmenu dat ik aanhoud te delen. Destijds was het vooral gericht op afvallen in combinatie van het verlagen van een veel te hoog slecht cholesterolgehalte. Ik bleek vooral enorm te moeten minderen met zuivelgebruik; minder melk drinken en veel minder kaas eten.

Het eerste is gelukt in mijn systeem te krijgen, het tweede niet. Ik eet nog steeds het liefst kaas als broodbeleg. Ik beperk me wel tot 30+kaas of hüttenkäse.

Mijn moeder gaf me onlangs het dagmenu dat zij aanhield toen ze als gevolg van ouderdomssuikerziekte moest afvallen.

Op Facebook kun je geen pdf’s uploaden, dat kan wel hier. Daarom dit hele verhaal. Ik heb hen een belofte gedaan.

DIK-en-DUN-dames: hier volgen een paar dagmenu’s en een lijst met alternatief broodbeleg:

LindaPuntLijnt

Linda de Mol wil ook afvallen. Ze gaat vanaf 20 maart vloggen onder de titel LindaPuntLijnt.

Wij van DIK en DUN gaan haar volgen, vanzelfsprekend. Misschien heeft Linda nog iets aan onze tips ook.

samen afvallenDe vraag boven dit blog luidde of samen afvallen beter lukt dan alleen? Voor mij wel. Het belangrijkste blijft evenwel dat je het ‘zuinig-aan-doen’ moet volhouden.

Als je wilt afvallen geldt niet ‘de aanhouder wint’,  maar:

De volhouder wint.

Het is vooral een mentale kwestie.

Het lijkt op stoppen met roken.

Als je het écht wilt, kun je het en als je het kunt, lukt het.

‘Maar willen moet je ook maar kunnen’, om wijlen Hans van Mierlo te citeren.

Dat dan weer wel.

Wil je ook meedoen?

Geef hieronder een reactie en ik voeg je toe aan de groep. Deelname is niet exclusief voorbehouden aan vrouwen.

Anoniemer en toch een beetje samen is LindaPuntLijnt gaan volgen.

4 maart 2017

 


Reacties

Door DIK en DUN: lukt samen afvallen beter dan alleen? — 2 reacties

 1. Pingback: Fotoboeken maken: to do or not to do? - runningrita

 2. Pingback: Succesvol afvallen: 5 ingrediënten om te slagen - runningrita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.