Nieuwe hoorapparaten voor tinnitus
avatar

Nieuw

hoortoestellen 2Ik heb nieuwe hoorapparaten.

‘Lekker belangrijk dan.’ Ik hoor het je zeggen.

‘Ja, toch wel.’

Je krijgt in Nederland niet zomaar hoorapparaten, nieuw of niet. Zeker hoorapparaten voor tinnitus krijg je ze niet zomaar.

Daar zijn regels voor en voorschriften en er komt een heel legertje hulpverleners aan te pas. En als je die allemaal bent gepasseerd komt de zorgverzekering met eisen en voorwaarden.

Heus, je krijgt ze niet voor niks. En daar bedoel ik niet je hoorproblemen mee.

Gehoorapparaten of hoorapparaten?

Voordat ik iets vertel over mijn nieuwe hoorapparaten, moet ik een bekentenis doen. Ik heb het nooit over hoortoestellen of hoorapparaten, ik zeg altijd gehoorapparaten.

Dat is fout.

Je hebt iets aan je gehoor waardoor je niet goed kunt horen, daar heb je geen gehoorapparaten bij nodig maar hoorapparaten, want je kunt er beter mee horen. En horen, dat weet iedereen, doe je met je oren.

Toch is het lastig de logica te bewaren. Want je kunt ook voelen en dat doe je juist liefst mét gevoel. Gevoelens kunt je voelen, maar gehoor kun je niet horen.

Ik dwaal weer eens af. Afdwalen. Wat iets anders is dan afdalen.

Aaargh….

Aantrekkelijk

Mijn vorige hoorapparaten stammen uit 2006. Ik kreeg ze als tinnitusmaskeerder. En passant hieven ze mijn niet al te grote maar toch hinderlijke gehoorbeschadiging in tevredenstellende mate op.

Ik droeg ze trouw. Mijn korte haar moest langer want ze zagen er helaas zo opvallend onopvallend uit dat ze domweg lelijk waren.

Hoorapparaten dragen draagt niet bij aan aantrekkelijkheid.

In het begin wilde ik niet weten dat ik ze droeg. Na verloop van tijd werd dat anders. Er was een klassiek staaltje ‘accepteren’ voor nodig voor het zover was. Wat hielp was dat ze hielpen. En helpen.

Kwijt

Een maand of drie geleden raakte ik er een kwijt. Ik fietste door een aantal flinke regenbuien in driekwartier van west Utrecht naar Zeist. Mijn capuchon moest dan weer op, dan weer af. In Utrecht vertrok ik met twee hoorapparaten, in Zeist bleek ik er nog een te hebben. In het ene oor zat alleen nog het oordopje. Zo’n doorzichtig huidkleurig plastic geval dat er ook al zo onaantrekkelijk mogelijk uit ziet.

De hele gehoorapparatenbusiness is gericht op functioneel en is doordrongen van het complete misverstand dat je, als je die dingen nodig hebt, niet meer geeft om ‘aantrekkelijk’, ‘leuk’, laat staan om zoiets onbelangrijks als ‘sexy’. Je hele uiterlijk is volgens de hoorapparatenbusiness op een toevallig moment weggegooid in een grijze vuilniszak, samen met je eigen tanden en, om een volstrekt willekeurig ander artikel te noemen, die leuke iniminibikini.

Steunkousenkleur

Het ergste van hoorapparaten en van het bijbehorende oordopje, is de kleur. Ze bedoelen er huidkleurig mee, maar in werkelijkheid is het een van de lelijkste kleuren op aarde, namelijk de enig echte steunkousenkleur.

Kan dat niet anders?

Ja hoor, dat kan anders.

Omkasten

Mijn nieuwe hoorapparaten wilde ik niet in die vreselijke en juist net niet vleselijke steunkousenkleur, maar in een heldere kleur.

‘Kan dat?’, vroeg ik de hoorapparatenman.

‘Ik kan ze voor u omkasten mevrouw.’

Een heus nieuw woord. Omkasten. Je moet er even voor omdenken, maar daarna is het weer volkomen logisch.

‘Welke kleuren zijn er?’, vroeg ik.

‘We hebben muisgrijs, koningsblauw en pioenrood.’

Fantastisch kleurenpalet zeg. Laat Flexa eens op bezoek gaan bij de hoorapparatenfabrikanten.

Even voor de duidelijkheid, een enkel hoorapparaat kost al snel duizend euro. Aan twee van die dingen geef je een slordige tweeduizend euro uit. Althans, je betaalt zelf een flinke eigen bijdrage en eens in de zoveel jaren trekt de zorgverzekering haar portemonnee als je aan alle condities en voorschriften voldoet.

Ik vind dat voor tweeduizend euro best een groter arsenaal frisse kleuren kan worden aangeboden of, beter nog, een systeempje waarmee je ze zelf gemakkelijk kunt omkasten zodat je de kleur kunt aanpassen aan je outfit, of je humeur, of je nieuwe iniminibikini.

Blauwblauw

Mijn nieuwe hoorapparaten zijn na het omkasten koningsblauw. Ik ben er superblij mee.

hoortoestellenMijn advies aan alle hoorapparatendragers:

Weg met de steunkousenkleur

Beken kleur en kies voor omkasten!

6 september 2014


Reacties

Nieuwe hoorapparaten voor tinnitus — 13 reacties

 1. Rita, Ik wist het niet van jou (ja wat moet ik nu) luisterhelpers. Ben het wel eens over het omkasten. Kan bij horloges ook dus moet het hiermee ook te doen zijn. Maar het is wel een heel mooi verhaal. Ik mag dit wel.

 2. Blij dat je niet een te moeilijke som laat oplossen 😉

  Ik heb deze ook al een poos en ben er erg blij mee, alleen ik heb dus wel steunkousenkleur.
  Omdat ik niet wil dat ze opvallen.
  Acceptatie nog ver zoek!

  • Mijn eerste paar waren ook in steunkousenkleur. Ook omdat ik niet wilde dat ze opvielen. Maar doordat de kleur net-niet-huidkleurig is, vallen ze juist wel op en krijgen je meteen zo’n permanentje-associatie… Sterkte met accepteren, uiteindelijk ben je de schaamte voorbij!

 3. Trots op je oorhangers (want zo heten ze ook; vind ik wel mooi want dan klinkt het als een sieraad) mag je zijn; hoe helpen ze jou met jouw oor problemen. Blauw is overigens een hele goede kleur; het is de kleur van communicatie.

 4. Omkasten kan dan weer niet bij álle hoortoestellen. Mijn (dure) Widexen zijn er alleen in steunkousenbrrrrrrrrrrrrrrrrrruin. Gelukkig heeft mijn haar ook zo’n kleur. Nóg gelukkiger is het dat ik nog geen steunkousen draag. Veel ‘plezier’ met de Tinitusmaskeerders, jammer dat je ze toch nog nodig hebt

 5. Gaaf, Rita! Zo heb ik een knalrode lightweight rolstoel voor lange afstanden. Ik denk dat ze je mooi staan. By THE Wayne, weer eens afspreken? Nicolette

  • Ik zie markt voor: felgekleurde en lightweight rollators, design douchezitjes (ipv die lelijke plastic gevallen) en natuurlijk, last but not least, steunkousen in felle kleuren en vrolijke dessins!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.