Ongewenste intimiteiten via #SocialMedia
avatar

Social Media grote 3Gewenste intimiteiten via #SocialMedia

In virtual life gebeuren onverwacht mooie dingen. Ik raak soms met mensen in gesprek over zaken die ver beyond de dagelijkse beslommeringen gaan van werk en boodschappen doen. Dit gaat verrassend snel en gebeurt met zowel mannen als vrouwen. Regelmatig ben ik geroerd door wat anderen schrijven, of beter gezegd, laat ik me daar door raken.

Toch heeft ieder Social Medium zijn tegenkant als het gaat om intimiteiten. De grootste drie hebben ieder zo hun eigenaardigheden. Leest en huiver! Of lach met me mee, dat is eigenlijk beter.

Facebook

facebookVia privé-berichten wissel ik op facebook soms berichten uit die niet voor de openbaarheid geschikt zijn.

Ik gebruik deze feature niet veel omdat ik liever de Direct Message van twitter gebruik. En vrijwel alle mensen die ik tot de intimi reken op facebook zijn ook twitteraar.

Facebook en privé-berichten

Gisteren ontdekte ik een privé-bericht dat al in februari is gepost, maar mij niet was opgevallen. Dit bericht vond ik ronduit bizar en lachwekkend ineen.

Ene Michael schreef mij:

Angel. If I could have just one wish, I will wish to wake up to see the most pretty, lovely, gorgeous, good-looking, fine-looking, winsome, attractive, appealing, pleasant, pleasing, endearing, charming, angelic, sexy, divine, stunning, statuesque, finely chiselled, fine- featured, striking, captivating, fascinating, enchanting, shapely, and buxom… like YOU. I want you to know that, the greatest gift to every men eye sight is having their eyes set on a woman like you. Hope you find this mail understanding; please I want you to reply if you are interested in loving and been loved. Hope to get your response…

Nou, beste Michael, ik dacht niet dat ik de door jou gewenste ‘response’ ga geven. Ik vind dit grotesk, ongepast en slaat totaal alle planken mis die er zijn! Om mijn kinderen te citeren: ‘ja, duuuuuh!! Zoek het lekker zelf uit met je angelic, shapely en winsome.’

Ik moest by the way wel even opzoeken wat winsome betekent: innemend. Wat dan weer wel heel goed geschoten is van Michael in mijn geval, maar dat terzijde…

Twitter en de dames

twitterOp twitter kent iedereen de schaars geklede dames die ineens in beeld verschijnen zodra er een trending topic is dat je volgt. Vrijwel allemaal met weinig volgers en alleen een url in het bericht, naast natuurlijk de hashtag van het trending topic.

Ik vraag me altijd af wie daarop zit te wachten en of het effectief is?

Dat laatste zal wel, want anders zouden de dames in kwestie het niet doen. Die dames kunnen trouwens heel goed heren zijn, of misschien zelfs maar een handje vol heren; even lekker scoren op zo’n trending topic.

Ook voor deze ongewenste intimiteiten geldt dat ik het hoogst lachwekkend vind.

Twitter en de vreemde volger

Op twitter heb ik op nog een andere manier last van ongewenste intimiteiten. Ik heb een volger, @OliverTwist34, die zo’n ei is dat hij geen bio heeft, geen foto en twee volgers. Twist volgt zelf 13 accounts, waaronder dat van mij. Hij is zo’n groot ei dat hij alleen tweets van mij ‘favoriet’ maakt.

Hoewel dit ergens ver weg in cyberspace gebeurt, geeft het me toch een ongemakkelijk gevoel.

Ik weet dat ik Oliver Twist kan blokkeren. Mijn natuurlijke nieuwsgierigheid heeft dit tot nu toe tegengehouden. Ik ben naast enigszins ongemakkelijk, ook bloednieuwsgierig wat achter dit gedrag zit. De tweets die hij uitkiest, zijn niet bijzonder persoonlijk of altijd over hetzelfde onderwerp. Het lijkt tamelijk willekeurig wat deze Twist doet.

Ik ben benieuwd of andere twitteraars eenzelfde soort ervaring met buitenissige volgers hebben?

Linkedin

Linkedin is het braafste jongetje van de Social-Media-klas. Geen van mijn connecties heeft ooit iets buiten de gebaande paden geprobeerd.

Linkedin en de connectie die je niet wilt

LinkedinTenzij ik die ex-collega meereken die mij een paar jaar geleden lastig viel met avances waar ik totaal niet op zat te wachten.

Zijn gedrag van destijds is zonder twijfel onder ‘ongewenste intimiteiten’ te vatten. Tenminste, iemand tongzoenen die daar niet op bedacht is, hoort voor mij beslist tot die categorie. Ik heb ook daar trouwens later nog heel hard en heel lang om gelachen met vriendinnen.

Hoe stompzinnig moet je zijn om zoiets te doen?

Deze collega probeerde daarna, toen ik van baan veranderde, bijna hartstochtelijk gelinkt te raken op Linkedin. Ik heb een keer of vier, gedurende een doorloptijd van circa drie jaar, zijn pogingen ijzerenheinig moeten negeren voordat het kwartje viel. Tegenwoordig kun je een verzoek ‘negeren’ maar toen kon dat nog niet. En iedere keer stuurt Linkedin dan mails met de boodschap ‘X wil een connectie met u maken’. Hou op zeg.

Het zou fijn zijn als je op Linkedin een zwarte lijst kon maken van mensen waarmee je op voorhand al geen contact wilt hebben.

Linkedin en het rare gedrag van LI zelf

Iets anders dat ik op Linkedin wel als ongewenste intimiteiten beschouw, hoewel niet met seksuele bijbedoelingen, is dat Linkedin soms op volstrekt onduidelijke momenten berichten verstuurt namens mij zonder dat ik me bewust ben van de consequentie van iets wel of niet aanvinken.

Zo heb ik ooit mijn hele mail-contactenboek uitgenodigd. Ik dacht dat ik de mensen die ik een uitnodiging wilde sturen had aangevinkt, maar later bleek dat ik juist de mensen die ik had willen uitnodigen had ‘uitgezet’ en dat ik de rest (dit waren er gelukkig ‘maar’ 232!) in een klap had uitgenodigd! Daar zaten ook ouders bij van jongens uit de voetbalteams van mijn zoons die ik niet eens kende. Iedereen die mij kent, weet dat ik niets met voetbal heb, zelfs het voetbal van mijn eigen kinderen bleef voor mij moetbal.

Gisteren had ik weer zoiets. Dit leidde tot de volgende mailcorrespondentie met iemand waarmee ik zakelijk contact heb dat waarschijnlijk in de toekomst een iets hogere frequentie zal hebben:

Ik: ‘Ik stuurde je net een invitatie, maar deze was al verstuurd voordat ik het in de gaten had, waardoor ik er geen persoonlijke tekst bij kon zetten. LI doet soms onbeheersbare dingen.’

Connectie: ‘En om dezelfde reden heb ik de tekst van je invitatie niet geheel kunnen zien. LI doet inderdaad rare dingen.’ 

Ik: ‘Haha, gelukkig doet LI dat ongeacht ras en stand! Ik wens je nog een fijn weekend!’

Dankbaar

Door èn het facebook bericht, èn de vreemde verrichtingen van de heer Twist èn de oncontroleerbare connectingdrift van Linkedin, was het vinden van een onderwerp voor een vers blog allerminst moeilijk. Ik ben de donkere kanten van Social Media daarom desondanks dankbaar.

De heer Twist heb ik ondertussen toch maar geblokkeerd. Waarvan akte.

14 april 2013


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.