PanbosCross in een gesegmenteerd bos
avatar

PanbosCross

447e PanbosCross

Vanochtend was het zover, de 447e PanbosCross stond op het programma. Deze cross is vorig jaar van naam veranderd, hij heette tot medio 2017 de Panbos Trimloop, maar het woord trimmen is zo goed als uitgestorven, alsook de mensen die daar aan doen.

Zonder innovatie geen vooruitgang, dus de aloude naam ging op de schop en ook de aanvangstijd werd veranderd, waarover straks meer.

Deze bosloop wordt iedere eerste zondag van de maand georganiseerd door mijn eigen atletiekvereniging U-Track. Dat was zo, dat is zo en dat blijft zo.

1982

447 : 12 = 37,25. Wat inhoudt dat de loop al 37 jaar en drie maanden worden georganiseerd. Omgerekend betekent dit dat in 1982, op 1 oktober, de Panbos Trimloop het licht zag.

1982, dat is lichtjaren her.

PanbosCross

Rondje

Het concept van de loop is eenvoudig; in het Panbos is een parcours uitgezet van drie kilometer. Je kunt dat rondje zo vaak lopen als je wilt, maar na twee uur stopt de klok onverbiddelijk.

Het maximum aantal rondjes in dit tijdbestek is tot nu toe zeven, hoewel acht tot de mogelijkheid moet horen. Bij de snellere lopers welteverstaan. Ik zou het niet verder brengen dan vijf rondjes en een beetje, gebaseerd op mijn huidige conditie.

Verzuiling in de atletiek

In de vorige eeuw, in de tijd dat de Nederlandse samenleving nog doordesemd was van de verzuiling, was er in Utrecht een katholieke atletiekvereniging, AV Hermes genaamd, en er was een protestantse tegenhanger, die heette: AV Vitesse.

AV Hermes is de oorspronkelijke eigenaar van de Panbos Trimlopen. Om op zondag eerst de mis te kunnen volgen, werd de aanvangstijd op 12:00 uur vastgelegd. Destijds werd met gereinigde zieltjes door het bos getrimd. Lange jaren veranderde daar niets aan, behalve dat het kerkbezoek, met name onder katholieken, danig terugliep.

PanbosCross

Fusievereniging U-Track

In 2004 fuseerden de twee verenigingen tot U-Track; beide verenigingen hadden te maken met een teruglopend ledenaantal dus fuseren was geen luxe maar een welbekeken noodzaak voor lijfsbehoud op de lange termijn.

Sindsdien zijn alle gezindten welkom én is het totale ledenaantal meer dan verdubbeld tot de circa 460 van nu.

Revolutionaire veranderingen

Per september 2017 heet de loop PanbosCross, heeft de cross een eigen website, is de route beperkt aangepast en is de aanvangstijd vervroegd naar 10:30 uur.

Dat is net laat genoeg om nog een beetje te kunnen uitslapen, maar niet meer midden op de dag, waardoor je de hele zondagmiddag nog tot je beschikking hebt. Wat mij betreft is het alle twee een aanzienlijke verbetering.

Strava

Sportfanaten met een sporthorloge of een smartphone die altijd mee moet tijdens het sporten, houden bij voorkeur in de app Strava bij wat ze lopen en waar ze dat doen. Zo kan het gebeuren dat mijn hoogst eigenste oudste zoon het snelheidsrecord bezit op het nieuwe parcours van de PanbosCross.

In Strava-termen: het segment voor hardlopen: ‘Panbos nieuwe ronde (3,0 km)’.

Op 4 september 2017 liep hij gemiddeld 3:12 minuten per kilometer en eindigde het rondje na 9:36 minuten. Vreemd genoeg staat hij niet in de lijst van het ‘segment’. De snelste die ik vind, deed gemiddeld 3:29 minuten over een kilometer, dat is ruim 10 minuten over de hele ronde.

Koek en zopie

Na afloop van iedere PanbosCross kun je voor koek en zopie en een loterij terecht in het Panhuys, de mooie en praktische omkleed- en koffie-boshut van U-Track in het Panbos. De loterij heeft mij nog nooit wat opgeleverd, behalve hoop, en ik heb al heel vaak meegedaan.

Maar ach, heb je geluk in het spel, dan heb je geen geluk in de liefde.

Bestuur U-Track

Bijkans het hele bestuur van U-Track nam deel vandaag. We kwamen, niet-afgesproken, met zijn drieën opdagen. Ik deed voor het eerst sinds mijn oogoperatie weer mee aan een loopje.

De-man-over-wie-ik-niet-schrijf heeft het hardlopen herontdekt en liep ook mee.

Terugkeer

Vandaag beleefde ik zoals gezegd mijn sportieve terugkeer. Ik had me voorgenomen minimaal twee en misschien drie rondjes te lopen, zes of negen kilometer, afhankelijk van de vorm van de dag.

Ik hield het zowaar drie hele rondes vol en liep daarmee een heel uur hard.

Nou ja, hard?

Zacht is beter op zijn plaats.

Zachtlopen

Ik loop met mijn tempo meer dan twee keer langzamer dan mijn bloedeigen zoon. Ik liep zelfs larmoyant langzamer dan de-man-over-wie-ik-niet-schrijf, hij is als pensionado-in-de-fase-van-ontkenning vaker gaan trainen dan hij ooit deed en bleef mij een ruime minuut voor.

Dat geeft allemaal niks.

Ik ben terug van weggeweest en daar ben ik heel blij mee.

De snelheid komt wel weer.

Ooit.

Waarschijnlijk op Sint Juttemis. Waarover de katholieken onder de hardlopers verheugd zullen zijn.

PanbosCross

6 januari 2018


Reacties

PanbosCross in een gesegmenteerd bos — 3 reacties

  1. Fijn dat je weer terug bent. Ook zacht hardlopen is hardlopen!
    Begin jaren 80, de jaren dat de trimlopen hun begin kenden. Met mijn vereniging Ron Clarke bijvoorbeeld destijds de Amelisweerd trimloopserie ook georganiseerd….

  2. Pingback: Beeldverhaal: een regenachtige PanbosCross en mijn mission impossible -

  3. Pingback: Peer Gynt Vegen Løypen met Pøyl – Part 2 - runningrita peer gynt vegen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.