Peppi & Kokki: enjoy Scottish Wildlife!
avatar

scottish wildlife

Scottish wildlife

In Schotland word je doodgegooid met reclame over het onovertroffen wildlife. Daarmee bedoelen ze dan vooral de Schotse wilde dieren.

Wij kregen er vanzelf zin in.

Bovenstaand gifje is gemaakt van een eigenhandig geschoten iPhone-opname van een aantal dolfijnen op de dag dat wij per boot op bezoek zouden gaan bij een kolonie papegaaiduikers, de leuke vrolijk ogende vogels die in het Engels nog leuker klinken omdat ze daar puffin heten.

Dolphins en puffins.

Geloof mij, beter wordt het niet.

Barre omstandigheden

De dag dat we op pad gingen om ten volle van het Scottish Wildlife te genieten was het bar slecht weer. De wind had stormkracht en het regende meer dan dat het droog was.

Wij lieten er niet door ontmoedigen. Op storm en regen kun je je kleden en dat deden we.

Waar we ons niet op konden voorbereiden waren op de enorme golven waar het bootje waar we de oceaan mee opvoeren tegenop moest beuken.

scottish wildlife

Het beuken leidde tot een gigantische misselijkheid, die alleen maar kon worden opgelost door over te geven in een haastig aangerukt plastic boterhamzakje. Het zakje was geen overbodige luxe en gelukkig was het ontbijt klein genoeg om erin te passen. Je voelt je wel hondsberoerd en opgelaten en ik was niet de enige. Het was de allereerste keer in mijn leven dat ik last had van zeeziekte.

Zodra we op Staffa waren, was de misselijkheid weg en konden we genieten van de gestolde lava en de vele vogels.

Puffins

Na Staffa volgde Lunga. Op dit eilandje huist in het late voorjaar een kolonie puffins.

Puffins zijn speciaal. Ze zien er grappig uit met hun felgekleurde snavels. Ze zijn ook nog eens niet bang van mensen dus ze laten zich prima van dichtbij bekijken en fotograferen.

Kokki deed zijn best met zijn fotocamera. Geniet mee.

Andere vogels

Op Lunga zagen we een Noordse Stern. Een grote zeevogel die als een vader (of moeder?) tussen de puffins en andere vogels door vloog. Helaas heb ik er geen mooie foto van kunnen maken.

Wel zagen we een verliefd en broedend meeuwenstelletje. Ze zijn heel succesvol in het broeden want meeuwen zie je echt overal.

Schapen

Schapen zijn ook heel succesvol in Schotland. Maar echt wildlife is dat natuurlijk niet. Toch vind je ze vooral in het semi-wild. Hun terrein is afgebakend via veeroosters, waar je heel vaak overheen dendert.

Soms hebben ze uitzicht op de oceaan, of op heidevelden en soms op een binnenwatertje. Altijd zijn de uitzichten weids. Lucky sheep they are!

Schotse Hooglanders

Minder vaak dan schapen zie je Schotse Hooglanders. Zoals bij de schapen, is hier ook altijd wel eentje die opkijkt als je voorbij peddelt op je fietsje.

Scholeksters

Waar deze vogel in Nederland steeds zeldzamer is, zie je ze in Schotland nog vaak. Vooral op de Outer Hebrides hebben we ze vaak gadegeslagen op hun lange steltachtige poten en lange fel oranje snavel.

In de plaatjes met vogels op Staffa, het vulkaaneiland, zag je ze ook al.

Roedel herten

Waar vind je op klaarlichte dag nog een roedel herten dat in volle glorie bovenop de top van een flinke heuvel zich laat zien en fotograferen? In Schotland.

Tenminste, als je op de fiets bent en zonder lawaai voorbij komt en langzaam genoeg bent om ze te kunnen ontdekken.

Zeehonden

Nog zoiets, zeehonden. Ze worden overal beloofd. Uiteindelijk zagen we er twee op een van de zeldzame mooie zonnige dagen.

Deze twee lagen als een steen in de zon te bakken en verroerden zich niet. Het is dat er een verrekijker in de uitkijkpost stond dat we ze ontdekten.

Gelukkig maar. Wildlife verwachtingen voor 2019 gered.

Midges

Tenslotte het laatste hoofdstuk over het Scottish wildlife. Dat gaat over midges en niet over midgets!

Midges zijn muggen en midgets zijn dwergen. Het verschil wil nog wel eens onduidelijk zijn voor buitenlanders en daar verkneukelen de Schotten zich enorm om. Een klein verschil met grote gevolgen!

Zodra het weer wat beter is en de zon komt op of gaat onder, zijn ze er: de midges. Piepkleine vervelend prikkende mugjes waar je in no-time helemaal genoeg van hebt. Er is maar een ding tegen te doen: binnen zitten of je moet je helemaal verkleden als een soort imker: lange mouwen en lange broek aan en een netje over een petje en daar kun je mee buiten zitten.

Je zit voor gek want alle Schotten zitten allang binnen.

Een bekend Schots gezegde luidt:

When God created Scotland, and he gave the Scots the most magnificent territory on earth, he immediately added the rain and fierce winds to keep the Scots humble.

And when God allows the Scots a sunny day, he added the midges, to keep them humble.

Scots will never forget to stay humble.

Ik heb gezegd.

30 december 2019

 


Reacties

Peppi & Kokki: enjoy Scottish Wildlife! — 1 reactie

  1. Pingback: Geslaagde online BINGO als nieuwjaarsreceptie! - runningrita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.