Geslaagde online BINGO als nieuwjaarsreceptie!
avatar

online bingo

Online BINGO als nieuwjaarsreceptie!

Het bestuur van U-Track, de atletiekvereniging waarvan ik lid ben en waarvoor ik al bijna elf  jaar in het bestuur zit als secretaris, organiseerde zaterdag 9 januari een online bingo bij wijze van coronaproof nieuwjaarsreceptie.

Nou ja, het bestuur, feitelijk deden onze verenigingsmanager Karola Mulder en ikzelf alles, behalve de nieuwjaarspeech, die werd vanzelfsprekend gehouden door voorzitter Jaap van der Sijs.

Onze online bingo was zeer geslaagd! 😀

Hóe geslaagd lees je hieronder.

Deelnemers

We hadden maar liefst 87 deelnemers, waaronder circa 50 jeugdleden, sommigen met ouder(s). De overige deelnemers waren netjes verdeeld onder trainers, baanatleten, recreanten uit het bos en wandelleden.

In totaal 25 mensen wonnen een prijs, waarvoor we onze clubkasten naliepen en zo allerlei overgebleven weggevers kwijt konden.

Het is in de geschiedenis van onze vereniging de eerste keer dat we iets organiseerden waaraan jong en oud tegelijk meedeed, even afgezien bijvoorbeeld clubkampioenschappen. Hoewel, daarmee trekken we nooit alle afdelingen.

online bingo

Wat vooraf ging

Normaliter houdt de club een nieuwjaarsreceptie in een van de twee verenigingshonken, het ene jaar op de atletiekbaan en het ander jaar in het bos. Vanwege corona kan dat nu niet want de honken zijn verplicht dicht.

Als bestuur hebben diverse online alternatieven de revue laten passeren, maar hoe kun je met een grote, diverse groep iets online doen, zonder dat het een chaos en kakafonie wordt?

Het tweede richtsnoer waren de kosten, want er zijn inmiddels allerhande alternatieven voor leuke online activiteiten, maar de meesten kosten geld, en vaak niet echt weinig ook. Geen goed alternatief voor een vereniging die op de kleintjes moet letten.

Tot een van ons een gratis digitale bingokaartengenerator tegen kwam op internet. Het leek simpel genoeg, dus een online bingo zou het worden!

Bingokaarten kunnen dus digitaal worden gemaakt en verspreid, maar er moet natuurlijk wel een spelleider zijn die de bingomolen met nummers draait, een bingomolen blijft noodzakelijk. Of simpeler: een zak met daarin cijfers van 1-75.

online bingo

Verenigingsbingo

Nu blijven mijn eigen ervaringen met het spelen van bingo beperkt tot heel vroeger, toen de zwemvereniging waarvan ons hele gezin lid was, de Eindhovense Watervrienden (ze bestaan nog steeds), de jaarlijkse algemene ledenvergadering combineerde met een bingo.

Ik herinner me vooral de slappe lach en de hilariteit die we met die bingo’s hadden als puberjeugd en dat de penningmeester heel streng was met de bingomolen en het omroepen van de gevallen nummers.

Ik noem het bingo, maar misschien was het wel kienen wat wij deden met de Watervrienden. Kienen lijkt op bingo maar is toch een ander spel.

Jeugdcommissie

Ik zal een jaar of 16 zijn geweest toen ik aan de tafel van de jeugdcommissie zat, ik was net tot de jeugdcommissie toegetreden, iets wat in de club bijna het hoogste was wat je kon bereiken als jeugdlid en waar ik al een paar jaar in wilde, want jeugdkampen organiseren: dat leek mij helemaal het einde, wat het ook bleek te zijn, maar dat terzijde.

Wij waren de tafel met de meeste herrie en de meeste lol, vooral als iemand uit ons gezelschap een prijs had gewonnen en dan terugkwam met een set krulspelden of een wc-borstel. De prijzen waren steevast van een vette belegenheid.

Hoofdprijs

Ik herinner me levendig hoe een van de jeugdcommissieleden een set van maar liefst twee toiletrollen had gewonnen en die bij wijze van kijker voor zijn ogen hield en keihard door de zaal riep: ‘Kijk, ik heb de hoofdprijs, een verrekijker!’.

De hele tafel had de slappe lach, en dat zonder alcohol want dat werd niet geschonken, wat een bijzonderheid is in Brabant.

De Watervrienden hadden wortels in de rode, sociaaldemocratische zuil en daarin had je ook de Blauwe Knoop, verschillende bonden van geheelonthouders, iedere zuil had zijn eigen knoopclub. Die clubs heetten natuurlijk niet ‘Blauwe Knoop’, ze heetten eigenlijk anders, maar de uitdrukking ‘van de Blauwe Knoop zijn’, komt uit die tijd; de leden droegen een knoop met een blauw kruis erop. Tenminste, als ze zich bekend wilden maken als geheelonthouder.

Bingo – het spelletje

Het spelletje bingo is super simpel, daarom kun je het ook zo goed doen met meerdere generaties. Ik denk wel dat het vooral leuk is als je het met een groot gezelschap doen. Het spel is zo simpel dat er iets anders nodig is om het leuk te houden, bijvoorbeeld veel mensen die meedoen of mooie prijzen kunnen winnen.

‘Bingo komt van het spel Lotto, dat al sinds 1530 in Italië wordt gespeeld. Bingo als naam komt als verbastering van Beano, de naam van het formulier waarop Bingo werd gespeeld in Amerika rond 1920’. Deze informatie heb ik niet van mezelf maar van het onvolprezen Wikipedia.

Spelleiders Karola en Monique

Oud versus nieuw

Terug naar de nieuwjaaractiviteit van U-Track. We kondigden de alternatieve borrel aan medio december en vlak na Nieuwjaar kregen alle leden een mailtje met de uitnodiging. Wie mee wilde doen, moest zich aanmelden bij de secretaris, bij mij dus.

De eerste dagen liep het nog niet storm, maar nadat ik nog eens had gemaild met de deadline die ik in eerste instantie was vergeten, regende het aanmeldingen. Sommige trainingsgroepen deden collectief mee, bijvoorbeeld een groepje C-junioren (leeftijd 14-15 jaar) en een clubje jonge jeugdtrainers.

De online bingo

De online bingo zou plaatsvinden met behulp van de app Teams. Alle deelnemers kregen een uitnodiging met daarin een link naar de meeting. Simpel genoeg en ik geloof niet dat het mensen niet is gelukt om in de meeting te komen.

Sommigen hadden wel even hulp nodig, dachten dat ze van alles moesten downloaden, maar dat is helemaal niet nodig. Je kunt teams gebruiken als app en die moet je downloaden en installeren, maar het kan ook gewoon via internet, via de browser die je normaliter gebruikt (Chrome, Firefox, Safari, etc.).

Twee bingo rondes

Ieder kreeg twee bingokaarten dus met de bingokaartengenerator verdubbelde ik het aantal kaarten en voor de zekerheid nam ik een viertal reserves mee, wat een slimme actie was, want drie van de vier werden daadwerkelijk benut door Spuiten Elf die zich na de deadline aanmeldden.

De bingokaarten zelf bleken niets anders te zijn dan een link naar internet en als je die link in een browser plakt zie je je bingokaart, die ik hiernaast heb geplakt.

Je kunt ze online gebruiken, bijvoorbeeld op te telefoon, maar ze kunnen ook worden geprint voor wie liever met pen en papier werkt.

De prijzen werden toegelicht via een kort videobericht dat van tevoren was opgenomen en dat we door het scherm te delen eenvoudig aan iedereen konden laten zien.

Bingokaarten verspreiden

Gelukkig ben ik handig in mail-mergen (een Word-bestand koppelen met een Excel-bestand met adressen of e-mailadressen of ander informatie zoals hier de linkjes naar de bingokaarten), zodat je geautomatiseerd veel berichten tegelijk kunt versturen die toch per persoon verschillende informatie bevatten.

Met zoveel deelnemers die allemaal hun eigen bingokaarten moeten krijgen, moet je het wel met zo’n soort systeem doen, anders kost het veel te veel tijd.

De techniek en generatiekloofjes

Lukte het iedereen om in de meeting te komen en de bingokaarten te bereiken?

Volgens mij wel, ik zag wel dat een aantal mensen in en uit de meeting ging, eentje zelfs zes keer, wat een van de jeugdleden in de chat deed verzuchten dat dat irritand is.

Wat weer eens iets anders is dan een hoektand, maar het kan heel vervelend zijn, zo’n irritand, en vooral niet kies! (Het laatste grapje heb ik gepikt van onze voorzitter). 😀

online bingoOok was er onduidelijkheid bij sommigen hoe je ervoor moest zorgen dat je meerdere mensen tegelijk kon zien, wat ook tot een hilarisch chatgesprek leidde.

online bingo online bingo

Leerpuntjes

Leerpuntje voor ons: je moet van tevoren iemand aanwijzen die de chat in de gaten houdt en daar reageert indien nodig. Ik was als meeting-organisator te druk met: 1. de microfoon van mensen dempen, 2. mensen vanuit de virtuele lobby toelaten en 3. mensen die aan het woord waren in het spotlicht zetten en dat daarna weer uitzetten.

Een volgende keer moeten we ook vooraf enkele belangrijke gedragsregels verspreiden zoals: zet tijdens het spel je microfoon en camera uit, etc.

Bingo!

Wat voor mij het leukste aan het hele gebeuren was, was om, iedere keer als een kind bingo had, dan een hoog stemmetje te horen roepen ‘BINGO!’ en de opwinding te horen in die uitroep. En om daarna de opwinding mee te voelen als de bingonummers moesten worden gecontroleerd, wat we meteen na iedere bingo deden.

De prijzen vielen negen keer per ronde op een horizontaal rijtje, om het simpel te houden, en één hoofdprijs op een volle bingokaart. Omdat er enkele bingo’s tegelijk vielen, zijn er 25 prijzen uitgegaan, waaronder drie keer een hoofdprijs in plaats van twee keer.

Alle deelnemende kinderen krijgen bij wijze van ‘altijd-prijs’ de enig, echte U-Track zonnebril en Peppi & Kokki kwamen zowaar even langs om de brillen te laten zien.

Peppi (links) & Kokki (rechts)

Opruimen

Een geweldig voordeel van het online organiseren van een dergelijk happening: je bent zo kaar met het opruimen! (Dit grapje jatte ik van onze verenigingsmanager.)

Even serieus, de bingo was reuze leuk, het regende bedankjes achteraf en we organiseren zoiets ongetwijfeld nog eens, en zeker óók als we het weer gewoon kunnen spelen met iedereen in een grote zaal, de pret zal dan nóg groter is.

Nu de 25 prijzen nog naar de rechtmatige winnaars zien te krijgen. 😀

online bingo

10 januari 2021

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.