Sportjaar 2020: runningrita werd racingrita
avatar

runningrtite werd racingrita

Runningrita werd racingrita

Het plaatje zegt het al: in 2020 zat ik 96% van de keren dat ik sportte op de fiets, de andere 4% wandelde ik. Sinds ik mijn 19e, de leeftijd waarop ik met hardlopen begon, kwam het niet eerder voor dat ik een heel jaar lang helemaal niet hardliep.

Runningrita werd racingrita.

Racingrita

Dat ik racingrita werd, gebeurde niet uit eigen vrije wil, maar omdat het niet anders kon;: ik ben inmiddels al anderhalf jaar lang geblesseerd. Lange tijd weerhield hielspoor onder mijn linkervoet mij van het lopen en ook wandelen was niet mogelijk. Ergens eind vorig jaar genas dat eindelijk.

Helaas kreeg ik er een klapvoet voor in de plaats.

Klapvoet

Ik heb op een hele koude zaterdag eind november te lang op de fiets gezeten en daar een vreselijk stijve en pijnlijke rug aan overgehouden. Waarschijnlijk is daarna, door het niet goed zitten en bewegen, mijn bilspier vast komen te zitten. Onder de bilspier loopt de ischiaszenuw en die is bekneld geraakt, met tot gevolg dat ik een slapend rechterbeen had gedurende een week, wat in combinatie met rugpijn echt heel vervelend was.

Het been is alweer een tijdje normaal, maar mijn voet nog niet. De spieren waarmee je je voet omhoog doet, doen het niet. Ik kan daardoor mijn voet niet afwikkelen en loop ik met een soort klapvoet.

Dienstweigerende voet

Het is gek om te ervaren dat ik met mijn rechtervoet niet op mijn tenen kan gaan staan. De voet weigert dienst. Ik weet welke spieren in moet gebruiken, maar als ik probeer die in te schakelen, gebeurt er niets.

Een soort kleine, heel lokale dwarslaesie.

De fysio en huisarts zeggen dat het wel weer bijtrekt en mocht dat niet gebeuren, dan moet ik ermee naar een neuroloog. Daar zit ik niet op te wachten, dus ik hoop dat het vanzelf weer beter wordt.

Sportjaar 2020

runningrita werd racingritaOndertussen heb ik in 2020 mijn sportieve best gedaan op de fiets.

Aan het eind van 2020 kwam Strava, een social-media-app waarmee je je sportieve prestaties bij kunt houden (en delen), met een persoonlijk jaaroverzicht. Best aardig om dat op een rijtje te zien.

In 2020 was ik 105 dagen actief, waarbij ik wel pas startte met het gebruiken van Strava per medio maart, ongeveer ten tijde van de start van de eerste lockdown.

Ik sportte 190 uur in totaal en reed in die tijd 3.487 kilometers.

Het totaal aantal hoogtemeters was 9.709, waarbij moet worden vermeld dat deze voornamelijk werden gereden in de zomervakantie in de Franse Vogezen, waar we een aantal keer de Col du Ballon d’Alsace opfietsten, plus een paar minder bekende cols.

Andere statistiekjes

Een paar andere statistiekjes:

  • Verzameling beste foto’s
  • Dag met de meeste hoogtemeters
  • Dag met de meeste kilometers (niet eens echt veel).

runningrita werd racingrita

 

 

 

 

 

 

2021

Dit jaar hoop ik de fiets ergens in het voorjaar weer aan de wilgen te kunnen hangen omdat ik fris en fruitig door bos en hei aan het dartelen ben, al hardlopend.

Fietsen is leuk, maar hardlopen is leuker.

17 januari 2021

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.