#SixintheCity: Baustelle Berlin
avatar

Baustelle3

Duitsland vakantieland

Ben je weleens in Berlijn geweest? Ben je weleens in Duitsland op vakantie geweest? Ik wil niet zeggen dat Duitsland mijn favoriete vakantieland is, maar het is wel het meest ondergewaardeerde Europese vakantieland door ons Nederlanders. Veel mensen kijken je wat meewarig aan als je zegt dat je naar Duitsland op vakantie gaat. Het is not-done en een beetje sneu.

Baustelle4 bouwstelle1

Fietsvakantie in Duitsland

Ik heb het land pas ontdekt als vakantieland in 2009 toen we met het gezin naar Berlijn zijn gefietst via Europa Radweg Einz. Het fietsen was een openbaring, zo goed is het land ingesteld op fietsers. Daarnaast is de taal makkelijk te verstaan en ook wel te spreken en als je Duits slecht is, zoals bij mij, kun  je er heel goed terecht met Engels. Verder is het niet enorm ver en het is zeer betaalbaar.

Hoofdstad Berlijn

Berlijn is zeker niet de mooiste stad van Duitsland. Oude Duitse steden die niet te lijden hebben gehad van de Tweede Wereldoorlog zijn meestal mooier. Het is ook niet de meest makkelijk te bereiken stad, het ligt veel verder weg dan bijvoorbeeld steden uit het Ruhrgebied zoals Keulen of Düsseldorf. Maar het is op afstand de meest boeiende en bijzondere stad van Duitsland.

Rijke geschiedenis

Op iedere hoek ligt geschiedenis, of dat nu gaat om geschiedenis uit lang vervlogen tijden of het gaat om geschiednis van de vorige eeuw. Bovenal zie je overal  de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog,  de rol van Duitsland daarin, de tweedeling die daarna heeft plaatsgevonden en de herbouw die na de Wende in 1989 vanaf 1990 is gestart om van Berlijn weer de enig echte hoofdstad van Duitsland te maken.

Baustellen te over

Consequenties van deze geschiednis is dat er overal in Berlijn wordt gebouwd. Dat is geen toevalligheid van nu. Nee, toen ik er in 2009 was, viel dat op en het jaar daarna, toen ik er terugkwam en ook nu weer; Berlijn is en blijft een grote Baustelle.

Ik maakte alle keren dat we de afgelopen dagen in de sneltram of in de bus zaten, foto’s met mijn iPhone van willekeurige bouwplaatsen. De beelden spreken voor zich en geloof me, er waren vele Baustellen meer dan je hier op de foto’s ziet.

10 april 2013
Bauastelle11 Baustelle8 Baustelle9 Baustelle10

Baustelle2 Baustelle5 baustelle6 Baustelle7


Reacties

#SixintheCity: Baustelle Berlin — 1 reactie

  1. Pingback: Halve marathon in Reims: #SixtyintheCity - runningrita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.