Social HR – bestaat dat?
avatar

Meet & Greet HR symposiumHR Symposium

Deze week gaf ik op een HR Symposium een presentatie over ‘Social HR’ van maar liefst zeven minuten; dat werd een sheet per minuut.

Er werden in totaal twaalf sprekers in twee uur doorheen gejast. We kunnen aldus spreken van een intellectuele gangbang. Je maakt nog eens wat mee. Ik was als vierde aan de beurt, wat in een gangbang een aangename positie is want dan hoeft de prikkel nog niet supersterk te zijn om überhaupt doel te treffen.

De zeven sheets heb ik op Slideshare gezet, onderaan dit blog zie je de presentatie.

Social HR

De vraag die ik ging beantwoorden, luidde: bestaat er zoiets als Social HR? Daar valt veel over te zeggen, zoveel zelfs dat er een heel boek over is geschreven, getiteld ‘HR & Social Media’. Ik ben met mijn zeven minuten dicht bij het boek gebleven. Je wilt elkaar als HR professional niet de loef afsteken.

Het boek van Diana Russo en Inge Beckers is wat mij betreft een must voor alle HR professionals die ‘iets’ willen met Social Media in relatie tot het HR werk.

Social HR

Voorbeelden van Social HR

Mijn eigen ervaring is het beste bewijs dat Social HR bestaat. Dat kon ik allemaal niet kwijt in mijn ‘seven minutes of fame’, maar mijn blog is geduldig en mijn lezers trouw.

Mijn opdracht bij FRISS, die inmiddels al anderhalf jaar voortduurt, heb ik te danken aan een oproep op Twitter. Dankzij de oproep kon ik als recruitmentstagiaire beginnen en dankzij die start kreeg ik het verzoek ook wat achterstallig onderhoud op HR gebied op te pakken. Nu ben ik helemaal bij en zijn we bezig vernieuwing aan te brengen. Zodoende ben ik waar ik sterk in ben: nieuwe dingen opzetten. Dat zoiets zou voortvloeien uit het simpel reageren op een tweet had ik nooit van zijn leven verwacht.

Mijn opdracht bij High Tech Solutions, die wel een stuk kleiner is, maar klein en langdurig is óók een fijne opdracht, dank ik aan mijn ervaring met Social Media en het gemak van schrijven dat ik vooral via het bloggen opdeed.

Wat ik leuk vind, is dat beide organisaties sinds kort een nieuwe website hebben, dat is niet mijn verdienste, maar mijn kritische opmerkingen dat het ‘werken-bij’ deel tekort schoot voor recruitmentdoeleinden, hebben beslist bijgedragen.

De individuele klanten die ik af en toe krijg voor ZKM coaching, komen stuk voor stuk via dit blog. Ze googlen op ‘ZKM’ en/of ‘Utrecht’ en/of ‘coaching’ en/of ‘loopbaan’ en dan staat mijn pagina over ZKM coach bovenaan de zoekresultaten. De SEO instellingen (Search Engine Optimization) van mijn blog zijn pico bello. Niet dat ik daar verstand van heb, maar met een beetje uitproberen en geen angst om fouten te maken, kom je een heel eind.

En, hoe waar in dit geval, in het land der blinden, is blindiaan koning!

Mijn officiële bedrijfswebsite (http://www.verduinhr.nl) is niet eens af. Ik weet zeker dat die me aan nog meer ZKM kandidaten zou helpen. Ik moet er echt eens werk van maken en die site afmaken.

Social HR bestaat

Social HR bestaat, dat is voor mij niet eens een vraag meer. De kansen liggen voor het oprapen. Je hoeft je alleen maar in te lezen, daarnaast moet je niet bang zijn iets van jezelf te laten zien. Want bovenal zijn Social Media ‘social’. Halen zonder brengen bestaat niet. Een beetje humor helpt trouwens ook.

Naar huis

Na afloop van het symposium ben ik snel weggegaan. Een beetje socializing is momenteel te veel gevraagd. In de trein terug naar Utrecht sliep ik als een blok.

Toch is het goed dit soort dingen te (blijven) doen. Ik ben niet mijn ellende.

Rita HR Symposium

15 november 2015


Reacties

Social HR – bestaat dat? — 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.