Vijf simpele tips voor een goede online vacaturetekst
avatar

online vacaturetekst

Opvallen?

Hoe zorg je ervoor dat jouw vacature opvalt tussen het enorme online aanbod van vacatures? En hoe zorg je er vervolgens voor dat werkzoekenden ook doorklikken? Wanneer je mijn vijf simpele tips opvolgt, neemt de kwaliteit van jouw online vacaturetekst toe en stijgt het aantal reacties.

De tips zijn:

  1. Wees aantrekkelijk in titel en functienaam
  2. Leg nadruk op de belangrijkste vereisten
  3. Durf arbeidsvoorwaarden concreet te noemen
  4. Vermijd hulpwerkwoorden
  5. Maak reageren simpel

Online vacaturetekstTip 1: Wees aantrekkelijk in titel en functienaam

Welke functie klinkt aantrekkelijker:

  • Commercieel manager, Sales Manager of New Business Manager?
  • P&O-adviseur, HR-adviseur of HR Business Partner?
  • Marketingmedewerker, Marketeer of Marketing Manager?

Gebruik de functietitel met de meeste aantrekkingskracht voor jouw doelgroep, in jouw arbeidsmarkt.

Uit de tekst blijkt vervolgens wel op welk niveau de functie zich afspeelt. Wat maakt het uit dat een HR Business Partner in sommige organisaties een zware managementfunctie is, terwijl dit in een andere organisatie een operationele functie betreft? De functienaam die je in de wervingstekst gebruikt, kun je later in het arbeidscontract nog wijzigen. In de tussentijd is genoeg tijd om uit te leggen hoe het zit, mocht dat nodig zijn.

Misschien ben ik te weinig fundamentalist en te veel opportunist, wie zal het zeggen. Zoeken doen mensen op vacaturetitels, maak gebruik van die kennis. Beter veel werk tijdens de selectie, dan niets om te selecteren.

Online vacaturetekstTip 2: Leg nadruk op de belangrijkste vereisten

Een wervingsprofiel verzandt snel in talloze opsommingen. De tekst dijt daarna uit bij iedere revisie. De preciesen willen álles vangen in de tekst. Geloof mij, dat lukt niet.

Als het moeilijk blijkt een vacature te vervullen, ligt dat niet aan het wervingsprofiel maar aan de specifieke situatie rond die vacature. Misschien wordt een schaap met vijf poten gezocht. Als dat zo is, verandert het wervingsprofiel er niets aan dat het een moeilijk vervulbare vacature is.

Kies voor het opnemen van de belangrijkste vereisten in plaats van een steeds uitgebreidere tekst te gebruiken.

Online vacaturetekstTip 3: Durf arbeidsvoorwaarden concreet te noemen

Uit allerhande onderzoek is gebleken dat het noemen van een salarisindicatie de respons sterk beïnvloedt, ten faveure of ten nadele. Toch is dit in Nederland veelal not done. Wij doen geheimzinnig over hoeveel je ergens kunt verdienen, terwijl een site als Glassdoor hier steeds ruimer inzicht in geeft en raadplegen is nog gratis ook.

Vooral als de verdiensten gunstig zijn ten opzichte van de alternatieven op de arbeidsmarkt: noem ze in de advertentie. Over de voorwaarden wordt uiteindelijk toch nog onderhandeld, het is niet zo dat het genoemde bedrag een op een wordt overgenomen.

Online vacaturetekstTip 4: Vermijd hulpwerkwoorden

Een taalkundige tip: gebruik zo min mogelijk hulpwerkwoorden. De tekst wordt langdradig en taai. Meestal kun je, als je er alert op bent, het gebruik van hulpwerkwoorden goed vermijden. Voorbeeld a.

Je bent in staat klantbehoeften in kaart te brengen en kunt deze vertalen naar relevante oplossingen.

Versus

Je brengt klantbehoeften in kaart en vertaalt deze naar relevante oplossingen.

Voorbeeld b.

Door acquisitie en relatiebeheer kun je nieuwe commerciële kansen ontdekken en kun je die pakken.

of

Door acquisitie en relatiebeheer worden nieuwe commerciële kansen door jou ontdekt en worden deze benut.

Versus

Door acquisitie en relatiebeheer ontdek en benut je commerciële kansen.

Online vacaturetekstTip 5: Maak reageren simpel

Dit heeft feitelijk niks te maken met de kwaliteit van het profiel, maar alles met de technische mogelijkheden op een website. Een ‘direct ‘solliciteren’-button met daarachter een formulier dat meteen gegevens opslaat in een wervingstool, is te prefereren boven het reageren via bijvoorbeeld e-mail. Niet alleen heb je meteen allerlei gegevens voor allerhande overzichtsstatistieken beschikbaar, ook kun je het selectieproces makkelijker volgen. Het belangrijkste is evenwel dat reageren voor de kandidaat laagdrempelig is, tenminste, als een hoge respons wenselijk is.

Reageren via e-mail of via gsm is ook prima, houd er alleen rekening mee dat je er kandidaten mee kunt verliezen die denken: dat doe ik een andere keer wel. Van uitstel komt afstel en dat is jammer.

~~~

Dit blog verscheen eerder op HR vakblog: HR Zone onder dezelfde titel.

28 februari 2016


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.