Voorgerecht Avocado XL
avatar

Avocado 2Culinair blog

Deze keer ga ik op de culinaire blogtoer. Dat ontbreekt tot nu toe nog volledig aan mijn blog en een beetje lifestyle kan deze site best gebruiken.

Bijgaand recept stond ooit, in de tijd dat ik stage liep in Amsterdam, maar dat laatste is een volstrekt irrelevant detail, hoewel je het vanaf nu toch tot je intellectueel eigendom mag rekenen, in de Volkskrant. Ik was helemaal niet van de recepten in die tijd. Ik frutte en grutte maar wat, maar een vriend die ik in Amsterdam had leren kennen bij de lokale atletiekvereniging, hield er wél van. Een keer eten bij hem leverde mij zodoende een recept op voor het leven. Die vriend was overigens geen blijvertje, maar zo gaat dat met verre vrienden in het leven, vaak heb je meer aan je buren.

Het idee is aldus van de Volkskrant en de uitvoering is van die vriend. Ik maak het recept sindsdien geregeld én met succes. Voor de jongeren onder de culinaire lezers, dit is hét bewijs dat de avocado al enkele decennia in onze keukens te gast is!

Avocado XL – koud voorgerecht

De naam: Voorgerecht Avocado XL is mijn enig originele toevoeging aan deze lekkernij die bovendien heel gemakkelijk is in aanschaf en bereiding.

Je kunt dit recept bij wijze van spreken zelfs op de camping maken. Dat kan, plezierig genoeg, zónder dat je je tijdelijke buren lastig hoeft te vallen met van die paleontologisch verantwoorde, maar desalniettemin afgrijselijke BBQ-geuren, noch dat jijzelf gedoemd bent uren bezig te zijn met je braai die met haar ongelukkige afmetingen onmogelijke prettig schoon te maken is bij die veel te krap bemeten afwasplekken op de camping.

Er is, kortom, veel te zeggen dit recept hoe dan ook een keer te maken, waar je je ook bevindt.

Ingrediënten

Benodigd voor een ‘altijd prijs’ koud voorgerecht voor 2-4 personen:

  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 uitje
  • 2 eieren
  • zakje geraspte pittige kaas
  • mayonaise
  • zout, peper en groene kruiden
  • eventueel: een teentje knoflook.

Vulling

Kook beide eieren, laat ze afkoelen en snijd ze daarna in stukjes. Snipper het uitje. Meng ei en ui met de mayonaise. Voeg de kaas toe alsmede zout, peper en de groene kruiden. Voor de hoeveelheid mayonaise; een flinke eetlepel volstaat, maar als je van smeuïg houdt, mag het ook meer zijn. Voor de hoeveelheid kaas en kruiden geldt hetzelfde. De vulling moet een gezellig gemixte prak worden. Als je van knoflook houdt, voeg dan het fijn geperste teentje knoflook toe.

Voor de halva’s onder jullie, je kunt natuurlijk ook halvanaise gebruiken of yoghonaise. Voor de mag-het-ietsje-zuurder-liefhebbers: fritessaus doet het ook prima. Joppiesaus daarentegen, raad ik ten zeerste af. Als je wilt mixen met overgebleven BBQ-sausen sta ik niet in voor blijvend succes, maar ik kan natuurlijk niemand tegenhouden in economisch huishouden.

Avocado’s

Snijd de avocado’s in lengterichting door en ontpit ze. De gaten vul je met de koude vulling. Belangrijk en daarom geen detail: zorg ervoor dat de avocado’s goed rijp zijn. Niet overrijp, maar zeker niet knoerthard, ze moeten gladjes en soepeltjes uit te lepelen zijn.

Voor twee personen heb je ieder twee helften, voor vier personen ieder maar een. Dat laatste is jammer. Verdubbel de hoeveelheden als je alle vier etc.

En dan…

Smullen maar! Succes gegarandeerd, vooral bij avocadoliefhebbers zoals ikzelf.

Avocado on white

14 augustus 2014


Reacties

Voorgerecht Avocado XL — 4 reacties

  1. Haha, het was weer genieten van alleen het lezen van je culinaire blog al. Nu nog aan het recept beginnen, maar dat wordt dan weer niet vandaag. Toch bedankt op voorhand.

  2. Klinkt heerlijk, een avocadoliefhebber als ik gaat dit absoluut uitproberen! Zelf heb ik ook nog zo’n oud-maar-altijd-goed recept van couscous, mail me maar als je dat wilt uitproberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.