WK atletiek 2015
avatar

Dafne goud

Genieten

Die WK atletiek 2015, dat is weer zo genieten!

Er gaat toch zeker en vast niks boven een potje hard rennen achter elkaar aan op een ovaaltje of naast elkaar op datzelfde ovaaltje.

Ik kan er úren naar kijken. Hetgeen ik heb gedaan de afgelopen week.

Voor mij is er geen mooiere sport dan deze. Zo mooi als al die atleten over het ovaaltje snellen. Het onnoemelijke aantal trainingsuren dat daaraan is vooraf gegaan. De verrichte trainingsarbeid die zonder twijfel enorm is geweest.

Andere atletieknummers

Hoewel het hardlopen mijn absolute favoriet is, en dan vooral de 800m, vind ik de springnummers ook prachtig, eigenlijk allemaal. Van de werpnummers vind ik speerwerpen mooi en de rest is niet echt aan mij besteed.

Snelwandelen hoort ook bij atletiek. Dat vind ik helemaal niks. Snelwandelen misstaat niet in het rariteitenkabinet van het Ministry of Silly Walks, enige gelijkenis met atletiek kan ik er niet in zien.

Zelfs Nordic Walken is toegelaten door de atletiekbond. Onbegrijpelijk. Nordic Walken staat tot atletiek zoals een Hymermobiel staat tot kamperen.

Silly Walks

1983

Het allereerste WK Atletiek ooit, vond in 1983 plaats. Dat is nog helemaal niet lang geleden.

Sterker nog, dat was ten tijde van mijn eigen actieve, niet al te lange noch succesvolle, baanatletiekcarrière. Ik liep het liefste de 800m. Een nummer waar je kapot op gaat maar toch nog echt snel loopt. De laatste 50m voel je het bloed weglopen uit je armen en handen, een heel vreemde gewaarwording. Ik kan dat nu nóg voelen.

Ook toen keek ik naar het WK atletiek op televisie. Ik heb er destijds speciaal een televisie voor gekocht. Hij was wit en klein en het beeld was zwart-wit. Ik lag er op de grond op mijn buik voor. De afstand tussen mij en het beeld was een halve meter.

Kratochvílová, een Tsjechisch-Slowaakse atlete, was oppermachtig op de 400m en 800m. Haar wereldrecord op de 800m, uit 1983, staat nog steeds. Het is een onwaarschijnlijk snel record. Zeg maar gerust dopingsnel. Daar zag ze ook behoorlijk naar uit, zo gespierd.

dafne goud 2Dafne

Deze WK atletiek was er Dafne.

G-e-w-e-l-d-i-g.

S-u-p-e-r.

Of zoals ze zelf iets te vaak zegt:

‘B-i-z-a-r’.

Berlijn 2009 – WK atletiek

In 2009 vond het WK atletiek plaats in Berlijn. Wij waren daar op dat moment. We waren er met het gezin naartoe gefietst. Dat was geen vooropgezet plan, maar het kwam wel goed uit. 😛

Als zoiets zo dichtbij is, kun je het natuurlijk niet niet-zien.

Wij gingen kijken naar de finale 200m, met – ook toen al – topfavoriet Usain Bolt. Hij verpulverde voor onze neus het wereldrecord op de 200m. Tot en met vandaag liep niemand sneller op de 200m.

Er live bij zijn was g-e-w-e-l-d-i-g.

S-u-p-e-r.

Het was in één woord: b-i-z-a-r.

Gelukkig hebben we de foto’s nog.

735 738 Bolt 5

 

~~~~

30 augustus 2015


Reacties

WK atletiek 2015 — 3 reacties

  1. Ik vind de 10 kamp en 7 kamp erg indrukwekkend en van de vertraagde opnamen van hink stap sprong krijg ik normaal ook niet genoeg, maar deze keer miste ik dat onderdeel. 🙁

  2. Was inderdaad weer genieten dat WK, hoewel ik er helaas niet zo veel van gezien heb. Vond vooral op de laatste dag de 5000mtr bij de vrouwen erg bijzonder. Ongelooflijk hoe hard Ayana wegliep bij Dibaba; Let op zij gaat het WR nog verbeteren!
    Net als jij liep ik in de jaren ’80 ook vooral op de baan, vooral de 3000 en 5000, maar ook wel de 800 en 1500.
    Greetz!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.