De inflatie van SLIM
avatar

Gastblog 3 – Expand.nl

logo slim 20061

Slim is hot

Slimme organisatieIneens viel het me op. Tegenwoordig hoor je er niet meer bij als je niet allerlei dingen ‘slim’ doet. Ik was laatst bij een seminar over ‘de slimme organisatie’, daar hoorde het derde boek bij van Menno Lanting dat dezelfde titel draagt.

Vanmorgen lag er een folder op de mat van een niet nader te noemen retailer met ‘slimme aanbiedingen voor slimme decemberinkopen’.

Het was of er een kwartje in mijn hoofd viel. Het woord slim is immens populair. Als ik zou meedoen aan de verkiezing van het woord van 2013, dan zou ik direct kiezen voor ‘slim’ en dan vooral in de functie van bijvoeglijk naamwoord.

Eigenlijke betekenis

Volgens de Dikke van Dale is de betekenis van slim:  (zn mnl.) scheef, schuin, verkeerd, erg, I (bn) 1 (vooral) in oostelijk en noordelijk dialect) erg, bedenkelijk, slecht, verkeerd: de zaken staan slim; het slimme van de zaak is, dat… 2 vlug in het bedenken van hulpmiddelen en uitwegen, ofwel in het doorzien van een plan, in het raden, syn. schrander, uitgeslapen: een slimme kerel; dat is slim overlegd; (uitdr.) iemand te slim af zijn, zo slim zijn dat hij er niet tegen opgewassen is, (spr.) wie niet sterk is. moet slim zijn, (iron.) hij is ook een slimme, hij is een grote domoor; 3 blijk gevend van of duidend op de onder 2 genoemde eigenschap: een slim antwoord, slimme oogjes.

Wat kun je slim doen?

Wat niet eigenlijk? Bij een beperkt en niet representatief eigen onderzoekje stuitte ik op de volgende dingen die je allemaal slim kunt doen.

Slim beleggen

Onder deze titel vind je een website, een blog en allerhande artikelen. Ze komen allemaal op hetzelfde neer: hoe kun je zo veilig mogelijk zoveel mogelijk rendement halen op geld dat je over hebt.

De slimme lezer begrijpt meteen dat je, voordat je slim kunt beleggen, eerst heel slim moet hebben verdiend, anders valt er weinig te beleggen, slim of niet. Je kunt natuurlijk ook zo slim zijn om een rijke man of vrouw te trouwen en daarna te gaan scheiden, zodat je op slimme manier een fortuin verzamelt dat je vervolgens natuurlijk slim gaat beleggen.

Slim reorganiseren

Het is heel populair om slim te reorganiseren. Achter deze filosofie gaat het loffelijk streven schuil om ‘meer te doen met minder’. Het minder slaat op het aantal medewerkers en het meer slaat op de resultaten.

slim-bezigIeder kind snapt dat als je er werknemers uitknikkert, de resultaten stijgen, want minder personeel leidt tot lagere kosten. Dat de overgebleven medewerkers harder moeten werken, is een kleine bijkomstigheid, maar die kunnen hun werk vast heel slim organiseren.

Slim gedrag bij reorganiseren

Onder deze titel tref je op internet een aantal artikelen dat de met een reorganisatie bedreigde medemens allerhande tips aanreikt hoe je ervoor kunt zorgen buiten schot te blijven in de aangekondigde reorganisatie.

Ik leer hiervan dat ik mezelf weinig slim heb gedragen tijdens mijn laatste maanden bij Wegener. Ik had het heel anders moeten aanpakken. Ik was, met de Dikke van Dale in gedachten, ‘nie zunne slimme’.

Slim organiseren

slim organiserenSlim organiseren gaat in de praktijk om twee dingen: zorgen voor grotere efficiency en zorgen voor meer innovatie.

Hierbij wordt vooral bedoeld dat de logistiek van bedrijfsprocessen onder handen worden genomen en dat andere, soms zelfs nieuwe, werkmethoden worden gebruikt.

Dus een slimme organisatie gaat eerst slim reorganiseren om daarna slim te organiseren en hoopt dat er veel slimmerds zijn zoals ik die niet weten wat slim gedrag is bij slim reorganiseren.

Slim studeren

Om alle nieuwigheden bij te kunnen houden, is het verstandig de mensen die overblijven te leren om slim te studeren. Ook dit is een speciale website en er bestaan ook een Facebookpagina en een Twitteraccount. Ze lijken allemaal te verwijzen naar de Erasmus Universiteit in Rotterdam, dus blijkbaar is slim studeren iets dat Rotterdams is.

Slogan slim studerenVroeger kenden wij in den lande Rotterdammers als harde werkers, maar tegenwoordig gooien ze het over de slimme boeg. Daar worden ze in ieder geval minder moe van. Want zoveel is duidelijk, slim studeren betekent eigenlijk ook ‘meer met minder’.

Slim coachen

Coachen is een vak apart. Een coach werkt steeds met andere mensen en schakelt, vraagt en luistert voortdurend. Hoe zorgt een coach dat hij of zij zichzelf niet uitput, dus hoe kan hij slim coachen? Het antwoord op deze vraag is simpel: door goed te slapen en veel te bewegen. Tenminste, dat zegt een artikel over slim coachen. Dus slim coachen doe je vooral buiten de feitelijke coachtijd om, daarbinnen blijft het natuurlijk stomweg; coachen.

Alles kan slim

slim_zoekenIk google zomaar op wat willekeurige termen en wat blijkt? Je kunt alles slim doen.

Slim is een hele beweging.

Slim is hip, slim is hot. Slim is het nieuwe vet, slim is het nieuwe cool, het is het nieuwe gaaf, slim is zelfs het nieuwe bizar!

Ik vond: slim eten, slim werken, slim leren, slim trainen, slim vrijen, slim breien, slimme tips (voor Sinterklaas, voor kerst, voor Pasen, voor de paus, voor dieren, voor …).

Op gevoeliger onderwerpen worden de antwoorden genuanceerder.

Zo is het eerste artikel dat Google vindt als antwoord op de zoekterm ‘slimme moslims’, een verhaal dat gaat over ‘slimme moslima’s’, een klein maar belangrijk verschil en over ‘slimme Christenen’ zegt Google ‘slimme Christenen geloven domme dingen’.

Dus slim is hip en hot, maar niet op religieus gebied, dat wordt vooralsnog niet geassocieerd met slim.

Slim hardlopen

lopertjeOok mijn eigen hobby kun je tegenwoordig slim doen.

Dat blijkt dan te gaan om een cursus waarbij je hardlopen combineert met een dieet. ‘Slim running’ is het eerste dat ik tegenkom waarbij slim ineens een Engels woord is geworden.

De cursussen starten in januari, dus slim running heeft de toekomst.

Slimme vrouwen en slimme mannen

Sllimme vrouwenSlimme vrouwen en slimme mannen, dat zijn niet dezelfde grootheden.Een slimme vrouw is bezig met het vinden of houden van een man, wat volgens onderzoek heel vaak niet lukt, want hoe slimmer de vrouw, hoe kleiner de kans dat ze een man vindt, terwijl slimme mannen bezig zijn met geld verdienen, natuurlijk om daarmee slim te beleggen, en slimme mannen gaan, zo blijkt uit betrouwbaar onderzoek, minder vreemd. Wat dat te maken heeft met slim zijn mag Joost weten, maar het kan natuurlijk zijn dat alleen het vreemdgaan van domme mannen uitkomt, want slimme mannen doen dat gewoonweg slimmer.

Het kan vreemd gaan, als je niet sterk bent.

Slim is leep

Het is duidelijk; slim is aan inflatie onderhevig. Slim wordt in al dat gebruik vooral ‘leep’. Meer met minder. Meer uit minder.

Maar, als alles slim is geworden, is het misschien beter om sterk te zijn. Of dom, dat is wel zo makkelijk.

slimmejongens slimme meid

11 december 2013 / 11.12.13

Dit blog verscheen onder dezelfde titel ook op de site van Expand.nl.


Reacties

De inflatie van SLIM — 5 reacties

  1. Origineel verhaal Rita en wat schrijf je boeiend! Ja, dat slimme gedrag bij reorganisaties…Toevallig is credo van mijn buro4events: slim samen sterk. Slim hè om dan met sterk te eindigen, zoals je zelf ook je blog eindigt? Zullen we dat domme dan maar achterwege laten? We kunnen ons toch niet van de domme houden? Als Autimam wil ik je graag attenderen op http://www.geelensnel.nl. Van die stichting ben ik secretaris en communicatiemanager. We willen 100.000 euro ophalen voor vernieuwende projecten rondom autisme en positieve aandacht genereren voor mensen met autisme. Met minimaal 100 gele auto’s gaan we van Doetinchem naar Deventer rijden op 30 maart 2014. Opvallend Positief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.