Warm pleidooi voor een koude winter!
avatar

winterluchtSimmen

Het was koud en het blijft koud en iedereen loopt in meer of mindere mate te simmen dat het klaar moet zijn met de winter en de kou en het krabben en de winterbandjes om de autowielen en om het eigen lijf.

Ik wil daar een warm winterpleidooi tegenover stellen. Voor enkele van mijn favoriete activiteiten zijn kou, ijs en sneeuw nodig. De winter is zo slecht nog niet…

Schaatsen op natuurijs

Het enige seizoen waarin de kans bestaat dat je kunt schaatsen op natuurijs is, juist ja, de winter. Schaatsen op natuurijs is g-e-w-e-l-d-i-g. Op zijn slechtst is natuurijs in slechte staat, zijn er grote scheuren, vele bobbels en schaats je erover als over een groot tapijt schuurpapier. Dit komt maar zelden voor en als het zo is, is het meestal voor een kleiner stukje. Meestal is natuurijs gewoon goed, is het glad tot spiegelglad en zoef je er overheen met een noodgang of een slakkengangetje, dit laatste sterk bepaald door je eigen techniek, conditie en hang naar snelheid.

Ondertussen schaats je in de vrije natuur en kom je op plaatsen waar je normaliter niet kan komen, simpelweg omdat het waterlandschap in Nederland op zijn zachtst gezegd nogal volgebouwd is, tenminste, in het deel van het land waar ik woon.

Toertochten rijden

De ultieme schaatservaring is het schaatsen van een toertocht. Nieuwsorganisaties doen je geloven dat je over de hoofden kunt lopen, zo druk is het, maar meestal kun je prima schaatsen, zelfs bij drukke tochten. Mijn twee studievriendinnen K&L houden net zoveel van schaatsen als ik, dus als het zover is dat er tochten geschaatst kunnen worden, wat dit jaar het geval was, spreken we acuut af en schaatsen samen in Friesland, in de kop van Overijssel of rond of op de Loosdrechtse Plassen. Vroeger konden we heel goed samen dansen, wat in die oudheid nog swingen heette, tegenwoordig doen we hetzelfde maar dan overdag en op schaatsen.

Treintje schaatsen

Als we dan bezig zijn met een Tocht en tegen de wind moeten, schaatsen we in een treintje. De voorste op kop vangt de wind weg voor de anderen en die kunnen er relatief makkelijk achteraan schaatsen. We wisselen de kop af als dat nodig is, en als het niet nodig is, schaatst degene met de beste techniek en conditie voorop. Het is heerlijk om met die twee meiden in de bitterkou buiten te zijn en lekker te bewegen. Op de video van 12 seconden zie je hoe dat eruit ziet, vriendschap op de schaats. In die heerlijke winter!!

Hardlopen in de sneeuw

Er zijn weinig sporten die je het hele jaar door kunt uitoefenen. Hardlopen is een van de uitzonderingen. Ongeacht het weer; lopen kun je altijd. Het is heerlijk om in een winters bos in alle vroegte door de sneeuw te struinen en ondertussen het hele leven, het krakende lijf en leut en liefde door te nemen want samen rennen is ten slotte het nieuwe koffieleuten.

Ik maak er verder niet te veel woorden aan vuil. De beelden spreken voor zich.

Hardlopen in de sneeeuw

Skiën

Net zoals Spa Rood synoniem is voor alle soorten water met bubbels, zo is skiën synoniem met wintersport. Wat eigenlijk gek is want schaatsen is net zo’n wintersport. Toch zeg ik niet dat ik op wintersport ga als ik naar Friesland afreis om een rondje te schaatsen, terwijl ik, als ik bijna net zo ver reis naar het Duitse Sauerland, wel degelijk naar de wintersport ga.

Activ Einsteigen

Skiën dus, ook zo’n fijne winterse activiteit. De hele dag buiten, pistes afraggen, snel omhoog met welke lift dan ook en daarna verder met raggen. Als het maar sneller dan snel gaat. Bij de liften is het devies: ‘activ einsteigen’. Dit betekent in alle gaten en gaatjes duiken en aldus haal je hele gezinnen en vriendenclubs in, alles met maar een doel, zo veel mogelijk ski-kilometers maken op een dag. Is dit aso-gedrag? Nee hoor, ik doe het met veel gelach en geklets dus niemand heeft het in de gaten, behalve mijn zoon, die inmiddels de kunst heeft afgekeken en net zo activ kan einsteigen als ik 🙂

‘Jumping is a lifestyle’

Springen met ski’s aan heeft een enorme aantrekkingskracht op mijn zoon. Hij springt al vanaf zijn achtste over alle mogelijke hobbels en bobbels op iedere piste en off-piste. Op zijn 18e doet hij dat nog steeds. Hier een korte video (19 sec.) is een van de vele pogingen. Let vooral ook op het vileine lachje aan het eind.

Moraal van het verhaal

Heeft dit verhaal een moraal? Ja, toch wel. Er zijn dingen die bij de winter horen en die alleen in dit seizoen mogelijk zijn. Wat is er erg aan een beetje kou? Binnen is het warm en de lente komt vanzelf weer.

Als toegift een video (16 sec.) van racingrita op de enige zwarte piste van Winterberg.

31 maart 2013

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.