Geen zin
avatar

Bewondering

‘Ik wil meer gaan sporten, maar het komt er niet van.’

‘Bewondering hoor, voor al jouw sportieve activiteiten.’

‘Knap hoor, dat je de tijd neemt voor al dat sporten.’

geen zin shirtZomaar een kleine greep uit reacties die ik krijg van mensen die ik tegen kom in het echte en in het virtuele leven. Ik sport drie tot vijf keer in de week. Dat wordt ervaren als extreem veel.

De eerlijkheid gebied te zeggen dat het vaker drie dan vier keer is en in uitzonderlijke weken wordt het vijf keer. Regulier is het schema drie keer hardlopen en een keer spinnen. Als er een vijfde keer bijkomt is dat meestal iets anders, zoals de laatste weken skaten, maar het kan ook wielrennen zijn of in de winter schaatsen.

Simpel doch eenvoudig

Als het maar gaat om simpele sporten. Dus sporten waarbij je van A naar B gaat. ik houd niet van sporten waarbij je in een hok of op een veld tussen lijnen allerlei rare dingen moet doen met een bal, als dan niet met hulpstukken. Daar bak ik niks van en dan vind ik het ook al snel niet leuk genoeg. Ik wil zweten, mijn hartslag moet in de versnelling en achteraf wil ik de ultieme ‘zo, dat was weer lekker’-verzuchting kunnen slaken.

Gewoon gaan – regelmaat

De beste manier om het voornemen te gaan sporten om te zetten in ‘doen’, is om er regelmaat in te hebben.

Op zaterdagochtend sta ik om half 8 op en ga naar het Panbos in Zeist. Weer of geen weer. Altijd. Dan wordt er hardgelopen en daarna koffie gedronken. Het hele leven passeert tijdens het lopen om dat nog eens dunnetjes over te doen bij de koffie. Gezellig, inspirerend en fijn.

Op woensdagochtend heb ik mijn politieke ochtend. Dan ga ik een uurtje spinnen in de sportschool, gevolgd door een uurtje koffie drinken met twee vriendinnen waarbij altijd de politieke stand van het land ter tafel komt. Naast natuurlijk de kinderen, het werk en de nieuwste vakantieplannen. Ook hier denk ik niet over gaan of niet gaan, ik stap op de fiets en ga. En het is evenzeer gezellig, inspirerend en fijn.

Gewoon gaan – of toch niet?

Mijn twee andere loopmomenten zijn gevarieerder en daarmee verdwijnen ze sneller van het programma. Op maandag- en donderdagavond loop ik met de snellere mannen en vrouwen van de atletiekclub (U-Track). Vanwege blessures loop ik al jaren niet meer op tartan maar kies voor de duurloop door Amelisweerd of Rhijnauwen. Omdat het ná de werkdag is, gebeurt het vaker dat ik deze training oversla. Soms omdat ik liever vanuit huis een stuk ga lopen, dat is wel zo efficiënt, soms omdat ik de aanvangstijd niet haal. Dit is een van de grootste nadelen van forensen, het late tijdstip van thuiskomst.

Ga ik wel, dan geldt ook hier dat ik altijd weer blij ben dat ik ben gegaan. Vooral in de winter, bij kou en slecht weer, kan ik reuze genieten van de gedachte dat het hele land binnen op de bank zit en dat ik toch nog lekker een uur tot anderhalf uur buiten bezig ben.

Geen zin

geen zin cartoonSoms heb ik echt geen zin. Vraag me niet waarom, maar in zeldzame gevallen komt het voor. Meestal heeft dat te maken met een te volle dag, of een wankelmoedig gemoed. Eigenlijk is dat hét signaal om juist wél te gaan, maar soms kan ik het simpelweg niet opbrengen om mijn spullen aan te trekken en de kou of de miezerregen in te gaan. De reden om niet te gaan, de smoes, kan variëren van ‘ik ben moe’ tot ‘ik ben alweer te laat’.

Deze week heb ik zo’n week. Maandag kwam het er niet van. De man moest worden opgehaald van Schiphol. Gisteren was ik te laat voor de baantraining. ‘Dan maar alleen’, en ik trok mijn loopspullen aan. Ik ben desondanks het huis niet uitgegaan. ‘Ik spaar me voor de Skate Parade morgenavond’. Best een aardige smoes.

Goeie smoes

Een echt goeie smoes kreeg ik vanavond op een presenteerblaadje.

Via twitter:

Ik: ‘@ednotthehorse ga jij #usp030’en?’

Ed: ‘@runningrita nee’

En iets later:

Ed: ‘@runningrita het is afgelast, zie u-skateparade.nl

Ik: ‘Goeie smoes!! RT @ednotthehorse @runningrita #usp030 is afgelast, zie u-skateparade.nl

Op de website het bericht:

Nieuws – 28 juni: afgelast

De regen komt helaas toch eerder dan verwacht, dus de tocht van vanavond is afgelast. Het is nu nog droog, dus geniet van je vrije vrijdagavond en tot volgende week!

De weersvoorspelling klopt, op dit moment om half tien in de avond, regent het.

afgelasting skaten

Blog over de skeetpareet

Vorige week werd me gevraagd of ik nog eens een blog kon schrijven over de Utrechtse Skate Parade.

Jazeker hoor, dit was hem!

28 juni 2013


Reacties

Geen zin — 2 reacties

  1. Pingback: GASTBLOG: 3 tips over seks, bloggen en hardlopen - runningrita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.