Relatietest
Ziek-zijn doet een aanslag op je relatie. Niet per se een verkeerde aanslag, maar het heeft linksom of rechtsom impact. Je krijgt niet alleen een ziekte op je dak, ook je relatie krijgt ongevraagd een test te doorstaan.
Dat kan helemaal verkeerd gaan. Er zijn genoeg relaties die stranden in of direct na een periode dat de een de ander juist hard nodig heeft. Meestal hoor je dan dat ‘het daarvoor al rommelde’.
Running Rita’s Relatietheorie
Mijn simpele relatietheorie bestaat uit drie stellingen (die ik vanwege zoekinstellingen voor internet gemakshalve relatie-tip noem):
Relatie-tip 1:
Als bij een van de twee partners de Wil er iets van te maken in fundamentele zin is weggevallen, om welke reden ook, loopt een relatie hoe dan ook op de klippen.
Relatie-tip 2:
Je moet met elkaar in gesprek blijven, je hele leven lang, het blijft niet ‘vanzelf’ goed gaan; houden-van is een WERKwoord.
Relatie-tip 3:
Een relatie zonder seks strandt vroeg of laat.
Het kan best zijn dat ‘het al rommelde’ omdat een of meer van deze stellingen al van toepassing was. Vaak zonder daarover in gesprek te zijn, wat stelling 2 eens te meer bevestigt.
Nuancering
De laatste stelling verdient nuancering.
Er zijn genoeg relaties die ongevraagd, ten gevolge van ziekte of ouderdom, na verloop van jaren seksloos worden. Dat kan natuurlijk voor onoverkomelijke problemen zorgen, maar als de intimiteit tussen partners ongeschonden blijft, of misschien zelfs verbetert, kan een relatie dit gemis wel degelijk overwinnen. Ik vermoed dat er bij oudere paren vele zijn die geen ‘echte seks’ meer hebben zonder dat de partners daar ongelukkig van zijn geworden.
Maar, een stel dat bijvoorbeeld rond de 45 jaar is en geen seks meer heeft, het spijt me, dat klopt simpelweg niet.
Tegenspoed als zegening
Het kan ook de andere kant uitgaan. Dat je juist samen doorleeft hoezeer je de tegenslag met zijn tweeën tegemoet treedt. De tegenspoed brengt dan niet alleen ellende, maar ook iets goeds.
Als je trouwt of officieel gaat samenwonen, zeg je ‘ja’ tegen elkaar ‘in voor- en tegenspoed’, maar hoe je dat moet doen als het mis gaat, weet je niet totdat de tegenspoed zich aandient. Ik heb vanaf mijn 44e levensjaar veel persoonlijke tegenspoed gehad, maar heb het nooit alleen hoeven doen.
Dat is pure rijkdom.
Dichtbij huis
Mijn relatie met de-man-over-wie-ik-niet-schrijf houdt stand, zoveel is zeker.
Ik kende hem alweer zes jaar geleden precies de helft van mijn leven. Hij op zijn beurt kent mij volgend jaar oktober – eindelijk – ook de helft van zijn leven.
Toevalligerwijs heb ik een paar hele goede vriendinnen die de man-over-wie-ik-niet-schrijf hebben ontdekt voor mij.
Zij beschrijven al onze mannen als lief en zorgzaam. Ik voeg daar aan toe dat die van mij daar bovenop ook nog de kwaliteit heeft dat hij niet leeft met een wensbeeld van ‘hoe de dingen moeten zijn’, maar leeft met ‘wat er is, is goed’.
Hij heeft geen boeken hoeven lezen of een goeroe te vinden om te kunnen leven in het NU. Dit maakt dat een tegenslag niet wordt bevochten, maar wordt omarmd: het is zoals het is.
Samen is niet alleen
Voor mij betekent het dat ik thuis ben zoals het zich aandient, wat voor mij de enige manier is om een periode als deze goed door te komen. Ik heb nu weinig energie en heb niet veel behoefte aan bezoek.
Het is goed.
Als ik huil, is het goed.
Als ik weer wat meer wil ondernemen, is het óók goed.
Wij hebben een smal bed, volgens mijn vriendinnen een belachelijk smal bed. Helemaal omdat de-man-over-wie-ik-niet-schrijf niet bepaald klein te noemen is. Ons bed dwingt tot intimiteit. Ik kan alleen maar zeggen: ‘dat zouden meer mensen moeten doen!’.
Terwijl ik dit schrijf, ontstaat…
Relatie-tip 4:
Een smal bed is goed voor de intimiteit (en de seks).
Ik werk tegenwoordig veel met techno’s, die vinden ‘smal’ een te vage functionele specificatie. Daarom speciaal voor de preciesen onder de lezers: smal = maximaal 1.40m breed.
Zin aan seks (of niet)
Ik heb ‘en de seks’ tussen haakjes gezet, want er aan toen zijn zoals ik in de afgelopen maand, is beslist niet goed voor je seksleven. Ik was moe of uitgeput en/of had hoofdpijn. En als je hoofdpijn hebt, staat je hoofd er – letterlijk en figuurlijk – totaal niet naar. 😉
Het is zoals het is.
Heus, het komt wel weer, want zonder relatiestelling 3 is de jeu eruit. Althans, wel op mijn leeftijd, hoewel dat alweer reuze dik in de fase van de horrorseks is natuurlijk.
Het blijft behelpen.
Als ouder worden makkelijk was, zou je het wel meemaken op jongere leeftijd!
Raadsel
Blijft aan het eind van deze relatie-overpeinzingen een bescheiden raadsel over:
Op welke leeftijd leerden de-man-over-wie-ik-niet-schrijf en ik elkaar kennen?
25 november 2015
Hele goede en mooie tips… en wat helemaal leuk uitkomt: wij hebben ook een 1.40 m bed…. groot genoeg en gezellig! 😉
Ha Rita,
Opnieuw een hele leuke blog!
Prachtig eerbetoon aan de man in kwestie. Lief en werd er emotioneel van. Dank Rita !
Pingback: Factor V Leiden - runningrita