#CATS en #GIFjes maken
avatar

cats gifjes maken

#CATS en #GIFjes maken

Al heel lang heb ik het voornemen een keer uit te leggen hoe je een gifje maakt. Een gif is een kort stukje film of achter elkaar geplakte foto’s dat eindeloos wordt herhaald. Ze doen het heel leuk op een blog als dit.

Boven zie je een #gifje van onze drie #cats.

De afkorting ‘gif’ staat voor: Graphics Interchange Format. Niet van belang eigenlijk, graag gauw vergeten, deze afko. Je hebt .jpg voor foto’s en je hebt .gif voor gifjes. Dat moet je wel onthouden.

Poezenfamilie – #cats

In het gifje bovenaan zie je onze volledige poezenfamilie. Van links naar rechts:

  1. Bente: schuw, lief  en een beetje op zichzelf
  2. Muffin: schootpoes, miauwt veel en is een beetje dom
  3. Fanny: super knuffelpoes, de bazin van het stel en de moeder van Muffin.

Het filmpje stamt uit 2008. De jongste poes Muffin is nu alweer bijna negen jaar. Bente en Fanny zijn drie jaar ouder, dus die zijn alweer twaalf jaar oud.

Althans, Bente is dat.

Poes Fanny heeft het niet gehaald. Zij is dood.

Fanny

cats gifjes makenOngeveer een jaar geleden stierf Fanny heel plotseling aan een hartaanval, gewoon bij ons thuis, op een zondagmorgen, op een gewone dag als vandaag.

Ik wist niet dat poezen ook hart- en vaatziektes konden krijgen, maar blijkbaar is dat zo.

We waren allemaal aangeslagen omdat ze er ineens niet meer was.

Ze was de bazin van het drietal en regeerde als het moest met een grauw en een snauw. Zo deed ze naar de andere poezen, tegen ons was ze poeslief.

We waren benieuwd hoe de andere poezen zich zouden ontwikkelen na haar overlijden.

Bente

Bente is minder schuw geworden. Ze is nog steeds geen schootpoes, maar ze ligt bij de-man-over-wie-ik-niet-schrijf heel gezellig achter zijn hoofd op de rugleuning van de bank en drapeert zich naar de vorm van zijn hoofd, waardoor ze fungeert als een soort sjaal, of zo’n opblaaskussen dat mensen gebruiken als ze een lange vlieg- of busreis maken.

Fanny’s dood verminderde haar schuwheid een stukje.

Als wij warm eten komt ze steevast heel lief miauwend om onze benen heen kringelen, alsof ze wil zeggen: ‘ik vind het reuze gezellig bij jullie’. Als ze het dan helemaal naar haar zin heeft, gaat ze met haar voorpoten langs de tafelpoten krabben om haar nagels af te vijlen. Dat vinden wij minder, maar verder is Bente de grootste poezenschat op aarde.

cats gifjes makenMuffin

Muffin heet zo omdat onze dochter dat negen jaar geleden een leuke naam vond. Dochter is alweer bijna vijf jaar de deur uit, maar wij zitten nog met een poes met de naam van een cakeje.

Beetje dom, en zo gedraagt Muffin zich ook. Een beetje dom.

Ze leert niks, stoot haar hoofd keer op keer aan dezelfde steen en weet van geen wijken omdat ze PER SE OP SCHOOT WIL. Ook als wij daar geen zin in hebben.

Desnoods hangt ze dan rechtopstaand naast je. Zoals op deze foto. Dat houdt ze met gemak een half uur vol en valt zo rustig in slaap.

De dommen hebben een makkelijk leven. Die denken niet verder dan de synapsen in hun hersenen toelaten.

Gelijkspel

Na Fanny’s dood is het ongeveer een jaar gelijkspel gebleven in het machtsevenwicht tussen Bente en Muffin. Echter, vorige week zagen wij Fanny terug in Muffin; met een grauw en een snauw joeg ze Bente de kamer uit. Bente droop haastig af.

Arme Bente, de brutalen hebben de halve wereld. Ook bij poezen.

Maar goed, als de brutalen de halve wereld hebben, dan hebben de niet-brutalen de andere helft. Geen man overboord. Een waarheid als een koe. Niks mis met de niet-brutalen.

cats gifjesGifjes

Dit blog zou gaan over gifjes maken. Daarover kan ik kort zijn.

Het grootste online gif-databestand tref je aan op Giphy.

Op Twitter heb je tegenwoordig gifjes direct ter beschikking. Daarvoor moet je wel de authentieke Twitter-app gebruiken. Een tweet met bewegend beeld is effectiever dan een tweet met alleen tekst of een foto.

Je kunt een gif downloaden vanaf de site Giphy. Of je googelt simpelweg op jouw onderwerp en ‘gif’. En dan kijken bij ‘afbeeldingen’. Het belangrijkste is dat je een al bestaand gifje moet opslaan als .gif en als je het wilt gebruiken, moet je de volledige grootte (Mb’s) gebruiken. Zodra je iets aan de grootte verandert, wordt het een simpele foto.

Zelf een gifje maken

Een gifje zelf maken, gaan heel makkelijk via de GIF MAKER, die ook op de Giphy-site te vinden is, via ‘create’.

Je kunt een video uploaden met een url. ‘Url’ staat voor: Uniform Resource Locater, het is de informatie die verwijst naar een unieke link op het internet. Als voorbeeld: de url van mijn blog is: https://runningrita.nl.

Je moet eerst je eigen stukje video online zetten. Dat doe ik op Youtube, waar ik een eigen kanaal heb, met 0 abonnees. Als je film is ge-upload, kun je de url in de Gif Maker plakken en daarna is je gifje in een mum van tijd klaar.

Wil je een klein stukje uit een langere video gebruiken? Met schuifbalken kun je heel eenvoudig bepalen waar je het begin wilt hebben en waar het eind.

Zodra het gifje klaar is, zet je het bestand op je eigen hard disk door met een rechter muisklik je bestand op te slaan waar jij het wilt hebben. Vergeet niet het bestand op te slaan als .gif.

Hoe je een gifje maakt met foto’s ga ik op een ander moment ontdekken.

Voor nu, HOERA voor dit stukje tech-girlpower!

cats gifjes maken

Meer uitleg

Dit is slechts één voorbeeld over waar en hoe je een gifje kunt maken. Er zijn heel veel blogs geschreven over het maken van een gifje.

Als je googelt op ‘gifje maken’ krijg je volgens Google zelf ‘ongeveer 86.000 resultaten in 0,49 seconden’.

Doe je best!

cats gifjes maken

12 februari 2017


Reacties

#CATS en #GIFjes maken — 1 reactie

  1. Pingback: Implosie der hersenen door de hitte - runningrita implosie der hersenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.