Irritante Mouches Volantes
avatar

mouches volantes 1

Vieze lenzen

Vorige week donderdag werd ik het me ineens gewaar, er leek een soort open kerstbal voor mijn oog te zweven die met mijn oog mee bewoog maar dan vertraagd, als een in een filmopname van een balletdanseres die in slow motion wordt getoond.

Irritant

Mijn eerste idee was dat mijn lenzen vies moesten zijn. Dat gebeurt wel vaker, dan zijn ze vet geworden en moet ik ze extra goed schoonmaken. Het hielp deze keer niet. De zwevende kerstbal bleef zichtbaar. Nu ik beter keek zag ik wel dat de bal alleen in het rechteroog zat.

Storend

mouches volantes 2

Ogen spoelen

Misschien waren mijn ogen zelf vies. Ik besloot ze de volgende dag goed te spoelen. Maar ook dat mocht niet baten. De kerstbal bleef heen en weer bewegen vlak voor mijn hoofd. Het leek wel erger geworden of zou dat komen doordat ik er meer op lette?

Ergerlijk

Vlak voor de start van het weekend belde ik de huisarts, de assistente vond dat ik een afspraak moest maken. Ik dacht zelf dat de stress van de laatste twee weken misschien veroorzaker kon zijn. Ik had bovendien uitermate weinig geslapen, een paar keer goed uitslapen en het zou vast over zijn.

Hinderlijk

Mouches Volantes 3

Huisarts

Maandagochtend tien over acht meldde ik me bij de huisarts. Na het onvermijdelijke wachten mocht ik naar boven lopen en legde uit wat er de hele dag door mijn beeld heen zweeft.

‘Dat klinkt naar Mouches Volantes’.

‘Naar wat?’

‘Vliegende vliegjes maar dan in het Frans, Mouches Volantes. Het zijn kleine troebelingen in het glasvocht in het oog, eiwitophopingen eigenlijk. Die veroorzaken schaduwen op de oogbol. Je ziet steeds de schaduw ervan.’

Tergend

‘Waar komt het door? Kan het kwaad?’

‘Het is volkomen onschuldig en het komt door veroudering, veel mensen boven de 50 krijgen er last van, vooral als ze bijziend zijn zoals u. Er wordt niets aan gedaan, je went er vanzelf aan’.

‘Daar ben ik dan weer mooi klaar mee.’

Irritante Mouches Volantes!

het_oog_animated

12 juni 2013

Een goed jaar later schreef ik weer een blog over Mouches Volantes. Dit keer met goed nieuws.

Follow my blog with Bloglovin


Reacties

Irritante Mouches Volantes — 12 reacties

 1. Juist met dat laatste heb ik zoveel moeite. Niets doen, went vanzelf. Ik denk dat dat juist het moeilijkste is.

 2. Nou, ik zou er godvergeten van balen. Ik vrees iedere dag dat ik ouder wordt (bijna 59) dat ik met dit soort kwaaltjes wordt geconfronteerd….. Enfin, knap van je om het zo te delen en sterkte met de acceptatie. Ik had er nog nooit van gehoord overigens!

  Charles

 3. Mij overkwam van de week hetzelfde ik moest van de dokter direct naar het oogziekenhuis, hij dacht dat mijn netvlies aan het loslaten was, maar na onderzoek bleek het mouches volantes te zijn, volgende week terugkomen voor nog een onderzoek.
  Ik vind het super irritant in mijn ogen, kan er niet aan wennen hoor, ben er heel de dag mee bezig vraag mee af hoelang dit gaat duren, jij sterkte ermee.

  • Het is nu drie weken geleden dat ik de ‘mouches’ gewaar werd. Het is waar dat je er aan went. Ik zie ze grote delen van de dag niet meer. Alleen bij fel licht en bijvoorbeeld in de auto is het nog lastig. Maar het stoort mij niet echt (meer). Wat ook helpt is uitgeslapen zijn, als ik moe ben irriteren dit soort dingen eerder.
   Voor jou, sterkte ermee. Als het echt totaal niet went; in Hilversum, ik denk in het oogziekenhuis, schijn je ze weg te kunnen laten laseren.

   • Hallo, ik ben 42 jaar en sinds afgelopen vrijdag heb ik hier ook last van. Dit gebeurde na n plotselinge glasvochtloslating. Ik ben hierna meteen uitvoerig onderzocht door ’n oogarts. Ik mag volgens hem van geluk spreken dat m’n netvlies onbeschadigd is. En dat ben ik ook!! Maar deze zwevende draadjes maken me wel heel erg onrustig… Ik hoop op verbetering!

 4. Pingback: Populaire blogs en absurd zoekgedrag op Google - runningrita

 5. Pingback: Mouches Volantes - in de reprise - runningrita

 6. Ik heb sinds een jaar last van floaters, in het rechteroog erger dan in het linker.
  Netvlies is onderzocht in het oogziekenhuis in Rotterdam, was in orde.
  Bij Opsis, dr. Gerbrandy heb ik tweemaal een laserbehandeling gehad voor de somma van € 480,– per behandeling. Heeft absoluut niet geholpen, ik vraag mij af of er mensen zijn bij wie het wel hielp deze laserbehandeling. Zijn er ook ervaringen van floater patiënten bij wie vitrectomie is toegepast?

  • Bij mij hielp het laseren wel, zij het niet volledig. Inmiddels ben ik veel verder van huis door een vaatafsluiting in het oog, waardoor één oog vrijwel blind is.
   Groet, Rita

 7. Pingback: 200 - tweehonderd - runningrita

 8. Pingback: 300 = driehonderd - runningrita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.