Mouches Volantes – reprise
avatar

Mouches Volantes 3

Een jaar geleden

Vorig jaar schreef ik een blog over Mouches Volantes. Ik had daar destijds plotseling last van gekregen. Ze worden ook wel floaters genoemd. Het zijn kleine troebelingen in het glasvocht in het oog, eiwitophopingen eigenlijk. Die veroorzaken schaduwen op de oogbol. Je ziet steeds de schaduw ervan. Het is een volkomen ongevaarlijk fenomeen, maar het is domweg hinderlijk. Vanaf 50 jaar komt het veel voor bij mensen die bijziend zijn (ik heb -6,5).

Ik heb mezelf verplicht er aan te wennen. Dat lukte de ene periode beter dan de andere. Vooral op lichte dagen, met veel zon, bleef de vertraagde kerstbal heen en weer zweven door mijn blikveld. Het was niet erg, maar erg vervelend.

Remedie

‘Er is niets aan te doen’, zei de huisarts.

Zo’n tien maanden later zat ik er weer. Ik had uitgedokterd dat er wel degelijk iets aan te doen is. Er is één oogarts in het land die de zwarte vliegjes met een speciale laser te lijf gaat. Er is 95 procent kans op succes. Het wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekering en je moet er bijna vijfhonderd euro voor over hebben, maar dan ben je ze ook zo goed als kwijt.

Laserbehandeling

Onlangs heb ik die laserbehandeling laten doen. Het was een mooi cadeau van mijn moeder voor mijn verjaardag.

Ik hoor gelukkig tot de 95 procent succesrijken. De floaters zijn vrijwel weg. Het is fijn de wereld weer te zien zonder die voortdurend heen en weer deinende zwarte vliegjes die overal doorheen dansen.

het_oog_animated

15 juni 2014


Reacties

Mouches Volantes – reprise — 14 reacties

 1. hoi die rita,
  ik behoor ook tot de oogproblemen, ben inmaart geholpen aan een oog staar, en tob nu nog met de nasleep, houd vocht vast achter netvlies, dus heb ook last van floaters, en dergelijke, dokter prikt nu een medicijn in het oog waar het mee over moet gaan, alhoewel de wachtkamer vol zat, en er al mensen kwamen met het zelfde probleem , voor de zesde keer die prik halen, eerst moet dit oog goed zijn, dan kan ik mijn andere oog aan staar laten helpen…………..is het gebreke de ouderdom…………het belemmert me wel …en ik heb natuurlijk ook graag veel zonlicht…….grtjs

 2. Dag Riet gefeliciteerd ik was even kwijt dat je hier aan leed maar het is fijn dat het zo goed als verholpen is. Mooi kado.
  Ouderdom laat zich bestrijden met het laserzwaard en de force.

 3. Pingback: Irritante Mouches Volantes - runningrita

 4. Beste Rita,

  Ik heb ook last van deze floaters, maar bij mij zijn de problemen heel anders gestart. Ik ben geboren met een aangeboren staar en het kon vroeger niet verholpen worden. Nu ben ik 30 en hebben ze bij mij een staaroperatie verricht. Ik zag vrijwel niks met mn linkeroog en wist niet eens wat floaters waren. Voor de operatie werd er ook niks over verteld en wat ik las op het internet was dat het altijd goed ging. Goed nee had ik, ja kon ik krijgen, want zag toch al niks. Ruim anderhalf week later begon ik met mn goede oog (rechteroog) na de operatie , slierten en transparante dingen te zien! Ik was helemaal in paniek en het was zelfs zo ver gekomen dat ik niet meer wou leven. Uiteraard voor controles teruggegaan, maar daar konden ze mij met mn nieuwe probleem ook niet helpen. Mn zicht met links is niet heel veel vooruit gegaan. Verder ben ik doorgestuurd voor een eventuele vitrectomie, want ik heb echt storende floaters. Ik snap niet dat dit is gebeurd en dat ze mij niet hadden ingelicht dat dit zou kunnen gebeuren. Ik ben zo verschrikkelijk boos en 9 maanden later ben ik mezelf nog steeds niet. Ik ben bang om naar buiten te gaan in daglicht, voor hetgeen wat ik zie in de meest rare vormen. Ik weet het gewoon allemaal ff niet meer, maar het ziekenhuis aanklagen ga ik zeker doen! Iedereen raadt laserbehandeling echt af, hoe heeft het bij jou geholpen dan?

  • Ik weet het, ik heb het heel druk gehad de laatste weken en het is er simpelweg bij ingeschoten. Niet fraai natuurlijk, ik had er best tijd voor kunnen maken. Ik ga er direct even voor zitten.

   Beloofd!

 5. Pingback: 200 - tweehonderd - runningrita

   • Beste Rita,

    Wat een verschrikkelijke schok om te lezen dat je ineens een ooginfarct kreeg.
    Eigenlijk las ik het blog om te weten te komen of de floaters inderdaad weg waren en of er nog bijwerkingen waren.
    Kan het ooginfarct door het laseren getriggerd of veroorzaakt zijn?
    Hoe gaat het nu met je? Mentaal en fysiek?

    Lieve groet Jolien

    • Beste Jolien,

     Ik denk eigenlijk niet dat het laseren het ooginfarct heeft getriggerd, hoewel het wel in hetzelfde oog is, dus zeker weten doe ik dat niet. Ik had ten tijde van het ooginfarct een torenhoge bloeddruk en een paar maanden later kwam daar de ontdekking bij dat ik een erfelijke bloedstollingsafwijking heb: Factor V Leiden. Mijn bloed stolt daardoor te makkelijk. Deze twee factoren waren m.i. de veroorzaker van het infarct. Plus; het had ook zomaar in mijn hersens, hart of longen kunnen gebeuren, dan was ik waarschijnlijk veel verder van huis geweest.

     Het gaat allang weer goed met mij, ik ben in het begin verdrietig geweest en héél moe, maar ik ben mentaal niet in de kreukels geraakt. Met één oog kun je prima leven. Helaas zijn er vele complicaties gevolgd en deze leiden er nu toe, 3,5 jaar verder, dat ik binnenkort het kunstoog-traject in zal gaan. Ook daarvan ben ik niet van mijn sokken. Het is zoals het is. Dit korte zinnetje is mijn levensmotto geworden.

     Als je mijn verhaal verder wilt volgen: zoek op ‘blindiaan’ en je vindt alle blogs die ik schreef over het leven met één oog. Je kunt ook een -gratis- e-mailabonnement instellen, dan ontvang je een berichtje als ik een nieuw blog publiceer. Ik schrijf over van alles, niet alleen over het leven als Blindiaan.

     Hartelijk groet,
     Rita

 6. Pingback: 300 = driehonderd - runningrita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.