Blindiaan met complicaties
avatar

complicaties_bord_260Complicaties

Het woord klinkt al niet leuk: complicaties.

De feiten zijn nog veel minder leuk: pijn, nog eens pijn en weer een abonnement op bezoekjes aan het ziekenhuis.

Ik dacht dat ik het allemaal gehad had en de oogperikelen achter me kon laten en mijn leventje als blindiaan opgewekt verder kon leven.

Nee, dus.

Ik zag over het hoofd dat er zoiets bestaat als complicaties.

Huistartsenpost

Gisteravond stikte ik van de pijn en ben ik op aandringen van de-man-over-wie-ik-niet-schrijf, met hem en mijn paspoort naar de huisartsenpost gegaan. Daar werden we na een half uur wachten geholpen door een vriendelijke vrouwelijke huisarts die zich voorstelde als Huisarts De Cock. Met Cee, Oo, Cee, Kaa, dacht ik er achteraan, maar dat zei ik niet.

Ze mat mijn bloeddruk, die andermaal veel te hoog was, en keek met een lichtje in mijn blinde oog. Dat oog ziet geen steek, maar liet me wel vergaan van de pijn. Het was een stekende pijn en hij trok door naar mijn voorhoofd. Het oog zelf was rood dooraderd.

Overleg met een oogarts op afstand volgde. Of eigenlijk volgde eerst een ruim kwartier aan pogingen om de oogarts op afstand te bereiken.

Eindelijk, na een poging of zes, was er contact.

‘Met Huistarts De Cock’.

Dat kon natuurlijk ook gewoon De Kok zijn.

Of heel sjiek De Cocq.

Misschien De Kock.

Of wie weet De Kocq.

Huisarts De Cock sprak met de oogarts aan de telefoon waar wij bij zaten. Een medische woordenwisseling heeft een heel eigen dynamiek.

‘Ik heb hier een patiënt die bekend is met een ooginfarct met een dubbele vaatafsluiting. Zij is ook bekend met hoge bloeddruk en zij is bekend bij de vaatspecialisten van het Diakonessenhuis.’

Jazeker, ik ben bekend met en bij van alles. Ik ben zo bekend. Een lokale bekende. Dat ben ik.

Maar eerlijk is eerlijk, deze huisarts was heel vriendelijk en heel medelevend. Veel medelevender dan mijn eigen nieuwe huisarts. Ik heb niet het idee dat die bekend is met mij.

Het eind van het liedje was dat ik met een forse pijnstiller, een pijnkiller, oogdruppels en een voorlopige diagnose naar huis ging. De diagnose was: een verhoogde oogboldruk. Ik kreeg een papier mee dat luisterde naar de titel: ‘oogdruppels bij glaucoom’.

Ik slikte de pijnkiller en druppelde mijn blinde oog waardoor de pijn week en ik als een roosje sliep.

Oogarts

Deze ochtend volgde een spoedbezoek aan de oogarts. Deze keek eens goed, en toen nog eens. Het goede nieuws was dat het geen glaucoom was, maar er bleek een bloeding ín de oogbol te zijn als gevolg van woekering van nieuw-vaten in het netvlies en de iris.

Ik wist meteen weer wat het gezegde ‘van de regen in de drup’ betekent.

Nieuw-vaten zijn slecht van kwaliteit waardoor ze vocht lekken en er bloedingen ontstaan. Het zijn heel hygiënische bloedingen, want je morst er geen druppel van. Wel wordt het wit van de oogbol zo langzamerhand roze van de adertjes. Het ziet eruit alsof ik heel lang en heel hard heb gehuild. Uit één oog.

Vanaf nu ben ik ook bekend met één huilend oog, dat pijn doet bovendien.

Spoedbehandeling

Volgende week ben ik weer vaste bezoeker van het Diak. Eerst weer een ooginjectie à la Slagerij Van Kampen en daarna een aantal laserbehandelingen. De nieuw-vaten moeten worden aangepakt.

Het is een flinke domper. Ik dacht net begonnen te zijn aan een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Weliswaar als blindiaan, maar dan toch als blindiaan met een aardige dosis levenslust. Dat de inhoudspagina van die nieuwe fase zomaar weer ineens wordt gedicteerd door een lijf met kuren is een hard gelag.

Liever was ik niet bekend geraakt met complicaties.

Maar lieverkoekjes worden niet gebakken, daar ben ik mijns ondanks zeer bekend mee.

Lieverkoekje

23 oktober 2015

 


Reacties

Blindiaan met complicaties — 20 reacties

 1. HadieRita,
  Hoe zal ik het noemen? Wrange Kockerige levenshumor met nog Radio één in mijn oor één (over de Hardebollenstraat 20.30) en longkanker in oor 2 het halve uur ervoor: http://www.nederlandstopt.nu/index.php?id=1 met een bevlogen vr. longarts en natuurlijk citaten van Cruyff. En jij morgen in je ziende oog die uitvaart ???
  Ik wens je even lekker uithuilen met het ene oog en lachen met het andere, in elk geval naar de-man-die-niet-in-het-verhaal-voorkomt. Lieve groet van PH.
  Overigens ondernam ik twee weken geleden met Y ook zo’n gang naar de huisartsenpost in het Diac met dezelfde ervaring: gewéldige huisarts (had ooit ook Vrije Hogeschool jaar gedaan) en bij de intake een uiterst invoelend stel dames met zowaar enige kennis van homeopathie. Of is het een geweldig stel invoelende dames? Maakt niet uit > we mochten weer naar huis! Ciao, Wilco

 2. Pingback: Factor V Leiden - runningrita

 3. Potver……. wat een tegenvaller en dan toch nog zo’n blog afleveren. Hoop voor jou dat er de komende dagen geen gekke dingen meer gebeuren en de pijn bij de oogarts te verdragen zal zijn, maar gezien wat je schrijft……………… Dacht juist, en dat schreef jij ook al, dat het behalve het oog allemaal heel redelijk ging. Heel veel sterkte.

 4. hoi lieve rita,
  wat een domper allemaal , die stekende pijn herken ik , die heb ik ook van tijd tot tijd, ik was onlangs bij de oogarts, voor de prik, en na 4wk nog een prik, avastin meestal, en heel soms kenacort erbij. Mijn oogarts vertelde mij dat ze me korter op mekaar wil zien om te kijken hoe het gaat met mijn oog maar ze zei ook het is duidelijk dat nw bloedvaten zijn gaan lekken. Nu heb ik mijn controles al staan en ben benieuwd wat ze eraan gaat doen…..missh later laseren denk ik. Ik heb het idee als ik vocht achter de lens krijg van die lekkende nw bloedvaten dat mijn oog begint te steken…idd druk te hoog op het oog of zo. Het blijft giswerk, maar ook ik ben er nog steeds niet gerust op. Immers baal ik er van om die prikken te halen , om in de wachtruimte met 80 jarigen plus , die ook wachten voor hun prik, en die zeggen dan tegen jou , u bent nog jong ik ben al 82 of zo. Het beangstigd mij en ik denk dat de aandoening natte macula oedeem heet. volg keer bij de oogarts zal ik haar vragen. Toch ben jij diegene die het ondergaan moet , en je dacht dat je er vanaf was, tja en die bloeddruk te hoog , die moet omlaag , maar hoe? nog een pilletje erbij .Ik hoop dat het voor jou allemaal oplost, vvan tijd tot tijd heb ik ook dat ik een huilend oog heb en niet wil ophouden met tranen….laatst zat ik bij een crematie en toen zij een vriendin tegen mij moet je niet huilen, toen zei ik met mijn gevoelens te onder drukken, ik kan niet gaan huilen want dan blijf ik huilen met een oog. Raar he.
  Zo te horen word jou oog , ook chronisch ziek, vraag er naar bij de dokter….want volgens mij kan het over een tijdje weer opspelen. ik hoor van je , en rita je bent een kanjer hoor blindiaan !!!!!!

 5. lieve Rita,
  Wat erg voor je. het lijkt niet op te houden. ik hoop dat ze de pijn onder controle krijgen.
  ik wens je sterkte en een grote dosis geluk.; dat het vanaf nu allemaal heel erg mee gaat zitten!
  hartelijke groet, ook van Gemma

 6. Mens, wat ben je toch een schrijftalent, jammer dat het allemaal eigen ervaringen zijn! Ik wens je veel,sterkte om de pijn en zeker ook dat mentale effect weer te boven te komen. Maar jij kan dat!
  X Anke

 7. Beste Rita,

  Waar haal jij het vandaan om zo een rot ervaring nog met een zo cynisch positieve ondertoon te benaderen?
  Heb ik respect voor….maar ondanks veel sterkte bij het verwerken van de tegenslag…

  charles

 8. Dat helemaal niet fijn, wat er zo weer gebeurt. Heb respect voor je levensmoedige houding, al is het jammer dat die zo op de proef wordt gesteld.
  Ik hoop dat het laseren snel en effectief gebeurt, dat de pijn vlot afneemt en dat alles dan ook goed stevig afgesloten is.
  Want niet altijd lekken die nieuwe aders. Bij mij houden ze zich al een paar jaar koest. Hopen bij jou nu ook.

 9. Hallo Rita, Sterkte…hopelijk vallen verdere complicaties mee en blijft je nog meer ellende bespaard. Ik bezocht je website eerder, net nadat ik vorige maand een ooginfarct heb gehad. Nu weer, nadat ik hoorde dat ik Factor V Leiden heb. Een officiële relatie kon volgens de internist niet gelegd worden tussen deze 2 gebeurtenissen. Inmiddels heb ik zo mijn bedenkingen…en hopelijk blijft me jouw ellende wel een beetje bespaard. Voor mij nu dus ook een lidmaatschap op de pillenmaffia (Acetylsalicylzuur) en Metoprolol… (hopelijk Tinnitusvriendelijk…heeft dat misschien ook iets met die Factor V te maken?) en een lidmaatschap van de Club van V Leiden. Ik ga je blog verder volgen, je schrijft geweldig! Sterkte!

  • Dank je voor je compliment! Fijn om te lezen.

   Over wat jij schrijft over jezelf: Factor V Leiden geeft een verhoogde kans op een trombose en een oogtrombose is hoe dan ook tamelijk zeldzaam. Heeft het één met het ander te maken? Ik ben geen medicus, maar op basis van GBV (Gezond Boeren Verstand) zou ik zeggen van wel. Anders lieten ze je geen bloedverdunner en bloeddrukverlager slikken.

   De complicaties in mijn oog komen vooral voort uit het zuurstoftekort in het netvlies doordat beide hoofdaders dicht zitten, zowel de zuurstofrijke ader naar het oog toe als de zuurstofarme ader die het bloed weer terugvoert in het systeem zijn afgesloten. Zo’n dubbele afsluiting is zeldzaam en zeker voor iemand op mijn leeftijd. Dat was ook precies de reden om aan een trombose-afwijking te denken. Het kennen van toch een soort oorzaak hielp mij te accepteren dat het is zoals het is. Ik had ook slechter af kunnen zijn, met een hersen- of hartinfarct. Uiteindelijk kun je met één oog (vrijwel?) alles doen wat je ook met twee ogen doet. Ik had bezijden complicaties gerekend. Daar lees je nog wel over de komende tijd.

   Zie jij nog wel met het oog waar het ooginfarct in plaatsvond?

   Hgrt, Rita

 10. Pingback: Thuisapotheek - runningrita

 11. Pingback: zondag-pillen-dag

 12. Pingback: Cryotherapie - de geboorte van een alien - runningrita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.