Pheidippidesloop 1978 – 2013
avatar

Cyril Rita

Pheidippidesgedicht uit 1985

Een beeld voor eeuwig vastgelegd

Spontane houding, dit is echt!

Maar wat werd er bij gedacht, gezegd?

Hoe zal het later worden uitgelegd?

(één mogelijkheid)

Zij: Zal ik het erop wagen

heel snel van start te gaan?

Hij: alvorens je dat af te vragen

leer eerst eens op één been te staan

(een andere)

Zij; Waarom kijkt hij naar de grond

is daar soms wat te zien?

Hij: Waarom kijkt zij naar de grond

is daar soms wat te zien?

(een laatste poging)

Zij: Wat een steun, een toeverlaat

een boom is er niets of nog minder bij

Hij: Niet mijn tijd, maar dit staan op straat

is ’t hoogtepunt van de dag voor mij.

Lyric (alias Cyril Lansink)

Piepiediepiedesloop?

De loop met de moeilijke naam is een estafette marathon; je loopt met een team van zeven personen, waaronder minstens twee vrouwen, de klassieke afstand van de marathon: 42,195 km. Al tijdens mijn studententijd liep ik mee. Eerst met teams van de Nijmeegse studentenatletiekvereniging ’t Haasje, later met teams van Hogeschool Utrecht en nu alweer heel wat jaren met teams van U-Track, de atletiekvereniging waar ik heden ten dage lid van ben.

klokjes groot

Je vraagt je als organisator af waarom je in vredesnaam tijdwaarneming regelt…

Jeugdsentiment

Het was een leuke ontdekking, toen ik in 2006 lid werd van U-Track, dat mijn nieuwe club de loop organiseert. Dat wist ik niet!

In 2009 namen er jammer genoeg nog maar zo weinig teams deel (44) dat het bestuur besloot in 2010 nog een keer de loop te organiseren en als er opnieuw, zoals in 2009, verlies zou worden gedraaid, zou de Pheidippidesloop ten grave worden gedragen.

Een mens heeft wat over voor het behoud van een snipper jeugdsentiment; ik wilde me graag inzetten voor het behoud van de loop en ben vanaf 2010 een van de organisatoren ervan.

Aantallen

Het is geen grote loop. Het aantal teams liep in de jaren 2010 en 2011 gestaag op van 55 naar 69 en in 2012 hadden we 70 teams. We organiseren het evenement voor ongeveer 450 deelnemers, met de nodige vrijwilligers eromheen lopen er die dag om en nabij 500 mensen op en rond de atletiekbaan. Het is gezellig druk en iedereen heeft het naar zijn of haar zin. Tenminste, dat is wat wij als feedback krijgen.

Maximaal kunnen er 100 teams deelnemen dus we kunnen nog een beetje groeien.

Historie

Phl 1978Heel vroeger was de loop in mei, getuige de foto van het allereerste programmaboekje uit 1978 dat ik eind juli ontving van een van de organisatoren van destijds.

Daarna verschoof de loop naar september en nu vindt het evenement alweer jaren plaats op de laatste zaterdag van oktober.

Wij waren ervan overtuigd dat het evenement ooit door de Utrechtse Roeivereniging Orca is gestart als gezelligheidsevenement voor studenten.

Bert van Bommel, betrokken bij de allereerste keren dat de loop werd georganiseerd daarover: “Het is niet begonnen als een Orca evenement. Met een groepje vrienden dat altijd meedeed aan de Batavierenrace (studenten hardloopestafette Nijmegen- Enschede) hadden we besloten dat we ook iets dergelijks in Utrecht moesten organiseren. Dat was de eerste keer. Het organisatiecomité wisselde in het begin elk jaar en bij de derde keer kwam het min of meer bij toeval terecht bij een aantal Orca leden. Daar is de organisatie uiteindelijk gebleven”.

Van Orca naar U-Track

In het begin van deze eeuw lukte het Orca niet meer voldoende vrijwilligers op de been te krijgen. U-Track heeft toen de loop geadopteerd en is sindsdien de organisator ervan.

Dit jaar vindt de 34e versie van de Pheidippidesloop plaats. De goede rekenaars komen snel tot de conclusie dat er iets niet klopt, rekenend vanaf 1978 zouden we nu op aflevering 36 moeten zitten. Er zijn sinds de start twee Pheidippideslooploze jaren voorbij gegaan, waardoor dat zo kwam en welke jaren dat betrof, is mij niet bekend.

Voorheen was het start en wisselgebied op de Uithof, het universiteitsterrein van Utrecht. Vanwege de almaar aanwezige bouwpuinhopen op de Uithof en het daaraan gekoppeld steeds moet wijzigen van het parcours, is besloten om start, finish en het wisselen naar atletiekbaan Maarschalkerweerd te verplaatsen. Bijkomend voordeel is dat het parcours nu volledig door het Utrechtse buitengebied Amelisweerd en Rhijnauwen loopt. Dat is wel zo mooi!

Pheidippides

Meestal hebben we redelijk tot goed weer. Een enkele keer is het echt herfst en regent het dat het giet.

Traditiegetrouw is Pheidippides zèlf ook altijd aanwezig! Mooi dat we in onze club iemand hebben die de hele dag ik een wit gewaad rondloopt en ondertussen Jan en alleman interviewt én bovendien met alle teams op de – ook zo’n traditie – teamfoto gaat.

Japies2011

Onze eigen Japies

Juniorenteam van U-Track met trainer Jaap van der S. met zowaar … en … !!

Terug naar 1985

In 1985 liep ik de derde etappe. Toen waren de 3e en 5e etappe nog exclusief het domein van vrouwen. Tegenwoordig hebben we het over de lange (6,8 km) en de korte (4,1 km) etappe. Niet uit politieke correctheid, maar omdat er nu eenmaal vrouwen zijn die beter langer kunnen lopen en mannen die beter minder lang kunnen lopen.

Hoe ik nog weet dat ik de 3e etappe liep?

Heel simpel, op het startnummer is een 3 te zien, het teamnummer is 222 en de 3 erachter is het etappenummer. Ik neem op de eerste foto nog heel fris over van Durk B., om aan het eind flink afziend te finishen onder begeleiding van Hennie D. De laatste ben ik een klein jaar geleden weer tegen gekomen op Twitter. Ik ben benieuwd of hij zich dit nog herinnert!

henniedurk

 

Voor de behandeling

<~~~~

 

 

Na de behandeling

~~~~>

Vernieuwingen

Ik zou mezelf tekort doen als ik er niet voor zou zorgen dat er ieder jaar iets nieuws wordt geïntroduceerd.

 • 2010: we organiseerden dat jaar allerlei lokale publiciteit, gaven de Pheidippidespagina op de site van U-Track een facelift, vernieuwden het programmaboekje en brachten dat alleen nog digitaal uit . Ook deden we een halfslachtige poging de loop te voorzien van heuse clinics. Hetgeen een regelrechte mislukking werd; we hadden één (1) deelnemer. Dat jaar introduceerden we nieuwe wissellinten (een alternatief estafettestokje), niet tot ieders vreugde, maar met het lezen van de draag-instructie uit het programmaboekje kun je er prima mee lopen.
 • 2011: we benutten voor het eerst nieuwe media zoals Twitter en onze nieuwe baan was nèt opgeleverd dus ook het parcours was enigszins nieuw.
 • Twitterfontien klein2012: we deden een pilot met enkele sololopers. In onze vereniging hebben zegge en schrijve één ultraloper en het leek hem gaaf als zijn loopmaatjes mee konden lopen. Maar ja, ultralopers komen niet voor een schamele 6,8 km… We hadden twee deelnemers aan de pilot, toch een verdubbeling van de ervaringen met de clinics 😛 . Ook hadden we voor het eerst een heuse twitterfontein (ik ben er nog trots op).
 • 2013: het sololoper experiment groeit dit jaar uit tot een aparte competitie met maximaal 25 solo deelnemers. De echte vernieuwing voor dit jaar is dat we een pilot doen met een afzonderlijke competitie voor teams die uitsluitend uit vrouwen bestaan.

Je moet wat hè, om het organiseren leuk te houden voor jezelf.

Heden 2013

In 2013 is ten opzichte van eind jaren ’70 uit de vorige eeuw natuurlijk veel veranderd. Het is allang geen studentenfestijn meer. Tegenwoordig is het aantal grijze kuiven groter dan het aantal tattoos van de jonge garde, evenals het aantal (kleine) kinderen, maar dat is in de hardloopsport overal zo.

Phl11-1 We bedienen ons zoals gezegd inmiddels van moderne communicatiemiddelen zoals twitter: @Pheidippides030 en alle communicatie met de teams gaat via e-mail.

We verwijzen daarbij steeds naar onze eigen webpagina op de site van U-Track – Pheidippidesloop. Deze updaten we vanaf augustus wekelijks.

Gelukkig hebben we ook nog een good old flyer, deze is wel zowel in print als digitaal (even scrollen) uitgevoerd! Altijd fijn als hij weer klaar is. Deze week was het weer zover!

Onveranderd zijn de te verdienen prijzen voor de:

 • leukste teamnaam
 • teams die nummer 1-2-3 worden
 • sololopers die 1-2-3 worden
 • vrouwenteams die 1-2-3 worden
 • snelste man en vrouw
 • hekkensluiters
 • leukste tweet van de dag (hashtag: #phl13).

De komende zeven weken ben ik volop bezig met de voorbereidingen. Samen met mijn mede teamleden:

 • Rianne – die dit jaar in haar eentje met twee is
 • Renée – die vorige week is getrouwd
 • Willem – die zwaar op dieet is
 • Karola – die altijd enthousiast is, ook als er volop van alles mis gaat.

Utrack_Pheidippidesloop2013_aangepast_web_hoge resolutie Utrack_Pheidippidesloop2013_aangepast_web_hoge resolutie2

6 september 2013

 


Reacties

Pheidippidesloop 1978 – 2013 — 10 reacties

 1. Nou nou, jij maakt er werk van. mooie foto’s ook… je bent niet veranderd 😉

  Succes met je pezen….

  charles

 2. Mooie uiteenzetting, leuk om te lezen.
  Ook ik als grijze kuif zal er dit jaar weer bij zijn, mss dat ik het aantal sololopers dan ook nog een boost geef….

 3. Pingback: Veluweloop runningrita

 4. Pingback: Pheidippidesloop in jammermodus - runningrita

 5. Pingback: Bikkelen met de boyz - runningrita

 6. Pingback: Pheidippidesloop: the lazy day after - runningrita

 7. Pingback: Singelloop Utrecht

 8. Pingback: GASTBLOGGER Wilco Machielse: interview met moeder-overste zelf

 9. Pingback: De zoveelste Pheidippidesloop. Dus. - runningrita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af om je reactie te plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.